Podoliak: Rusia caută să atace Republica Moldova. Ce argumente prezintă consilierul prezidențial ucrainean

0
Publicat:

Rusia caută să destabilizeze și să atace Republica Moldova, avertizează consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak, care prezintă trei pași făcuți de regimul de la Moscova în acest sens.

Mîhailo Podoliak FOTO EPA-EFE
Mîhailo Podoliak FOTO EPA-EFE

„Rusia încearcă să atace Republica Moldova. Metodele sunt evidente”, denunță Podoliak pe contul său de Twitter.

Oficialul ucrainean prezintă trei pași făcuți de regimul de la Moscova pentru pregătirea terenului în acest sens, și anume anunțul cu privire la „invadarea” Transnistriei de către forțele armate ale Kievului, apoi tentativa de a organiza o lovitură de stat în Republica Moldova și în cele din urmă lansarea acuzației precum că Ucraina ar pregăti un „atac terorist” în Transnistria.

Această reacție survine după ce liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski, a susținut că a fost vizat de o tentativă de asasinare.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat că nu există o confirmare a spuselor lui Krasnoselski, dar autoritățile de la Chișinău investighează această situație.

Pe de altă parte, premierul de la Chișinău a dat asigurări că „Republica Moldova este într-o situație stabilă” și „nu există pericole de escaladare”.

Arătat cu degetul de regimul de la Tiraspol în cazul presupusei tentative de asasinare a lui Krasnoselski, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins acuzația. „În spatele răspândirii acestor informații putem vedea scopul clar al Federației Ruse: de a submina situația pe teritoriul care este, de fapt, ocupat și aflat sub controlul său, acuzând Ucraina de acest lucru. Minciunile și provocările sunt unele dintre armele pe care Rusia le folosește în mod activ. Dar astăzi întreaga lume vede adevărata față a țării agresoare și nu crede nici declarațiile sale și nici ale sateliților săi”, a reacționat SBU.

Trasnistria ocupă o fâșie îngustă de pâmânt situată pe malul stâng al râului Nistru până la granița estică a Republicii Moldova cu Ucraina. Această regiune este controlată de un regim separatist pro-rus aflat la cheremul Rusiei.

Anterior, Moscova a acuzat Kievul că ar intenționa să invadeze Transnistria, acuzație respinsă atât conducerea Ucrainei, cât și de cea a Republicii Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite