Pandemia Covid-19. Turcia îşi închide moscheile pentru rugăciunile colective,  Irlanda barurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moscheea Camlica considerată cea mai mare moschee din Turcia si poate găzdui mai mult de 40.000 de persoane
Moscheea Camlica considerată cea mai mare moschee din Turcia si poate găzdui mai mult de 40.000 de persoane

Turcia a anunţat luni suspendarea până la noi directive a rugăciunilor colective organizate în moscheile sale, inclusiv a marii rugăciuni de vineri din religia islamică, cu scopul de a limita riscul de propagare a epidemiei cauzate de noul tip de coronavirus, informează AFP. Guvernul irlandez a ordonat închiderea barurilor cu o zi înainte de cea mai mare sărbătoare a Irlandei,  Sfântul Patrick.

"A devenit necesară suspendarea rugăciunilor colective în moschei", a declarat liderul autorităţii turce pentru chestiuni religioase, Ali Erbaş.

El a precizat totuşi că cele aproximativ 90.000 de moschei din Turcia vor rămâne deschise pentru a permite credincioşilor "să se roage într-o manieră individuală", dacă doresc acest lucru.

Turcia şi-a înmulţit în ultimele zile măsurile ce vizează limitarea răspândirii epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său. Potrivit statisticilor oficiale, 18 persoane au fost infectate în Turcia, a anunţat luni ministrul Sănătăţii din această ţară, Fahrettin Koca.

Autorităţile turce au închis deja şcolile şi universităţile şi au decis ca evenimentele sportive să se desfăşoare fără spectatori.

Mii de pelerini veniţi din Arabia Saudită, în carantină.

Peste 10.000 de pelerini turci care s-au întors sâmbătă în ţară de la Mecca au fost plasaţi în carantină pentru 14 zile în cămine studenţeşti, după ce o persoană care a vizitat oraşul sfânt din Arabia Saudită a fost testată pozitiv pentru coronavirus vineri, informează duminică EFE.

Ministrul sănătăţii Fahrettin Koca a anunţat duminică pe Twitter că 10.330 persoane au fost transportate începând de sâmbătă noaptea în cămine studenţeşti din oraşele Ankara şi Konya.

Koca a explicat că au fost amenajate camere individuale pentru toţi pelerinii în aceste cămine, care sunt în mare parte goale dat fiind că mulţi studenţi au plecat acasă după suspendarea cursurilor, una dintre măsurile luate de autorităţile de la Ankara pentru a stăvili pandemia de COVID-19.

Autorităţile sanitare turce fac controale în avioane asupra tuturor pelerinilor care vin de la Mecca pentru a-i direcţiona către spitale pe cei cu simptome.

Totodată, Direcţia pentru Afaceri Religioase a anunţat că, din 27 februarie, au fost suspendate toate pelerinajele în acest oraş sfânt pentru musulmani şi că s-a decalat întoarcerea a 21.000 de turci care au fost sau se află încă la Mecca. Persoanele care s-au întors deja au fost supuse controalelor şi li s-a permis să se ducă acasă cu recomandarea de a rămâne în autoizolare pentru 14 zile. 

Irlanda îşi închide toate barurile începând de luni, după ce guvernul de la Dublin a decis să extindă setul de măsuri deja anunţate pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus, informează DPA.

Anunţul despre închiderea începând de luni a peste 7.000 de baruri din această ţară a fost făcut în contextul în care alte 40 de cazuri de coronavirus au fost confirmate duminică, cea mai mare cifră zilnică anunţată în Irlanda după ce primul caz a fost raportat în această ţară pe 29 februarie.

Guvernul a ordonat închiderea barurilor independente şi a barurilor din hoteluri cu o zi înainte de cea mai mare sărbătoare a Irlandei, St. Patrick's Day (Ziua Sfântului Patrick), celebrată pe 17 martie, după ce presa din această ţară a semnalat că barurile din oraşele Dublin şi Cork au fost pline în weekendul trecut.

De asemenea, guvernul irlandez a cerut rezidenţilor să nu organizeze "petreceri în locuinţe private sau în alte clădiri, întrucât ele ar putea periclita sănătatea oamenilor".

Adrian Cummins, directorul Asociaţiei Restaurantelor din Irlanda, a cerut guvernului de la Dublin, luni, să ordone închiderea restaurantelor şi a cafenelelor.

Adrian Cummins a declarat pentru postul naţional de televiziune, RTE, că mulţi patroni de restaurante doreau deja închiderea acestora, dar era nevoie de o directivă oficială pentru a se asigura că toate stabilimentele de acest tip o vor respecta.

"Distanţarea socială nu funcţionează în Irlanda în acest moment şi avem nevoie de un apel naţional, la nivelul întregii ţări, care să stipuleze că toate spaţiile în care există posibilitatea unor adunări colective să fie închise", a adăugat el.

Potrivit aceleiaşi surse, aproximativ 70.000 de angajaţi din restaurante, baruri şi cafenele vor rămâne temporar fără locuri de muncă.

Republica Irlanda a confirmat până acum 169 de infecţii cu noul tip de coronavirus, iar 45 de cazuri au fost confirmate în Irlanda de Nord.

Guvernul irlandez a închis şcolile şi universităţile începând de joi până pe 29 martie şi i-a îndemnat pe rezidenţi să lucreze de acasă şi să îşi limiteze activităţile de socializare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite