ONU: Tratamentul la care este supus Julian Assange îi pune viaţa în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine surprinsă în timpul arestării lui Julian Assange la Londra

Tratamantul la care este supus Julian Assange, acuzat de spionaj de către Washington şi ameninţat de o extrădare către Statele Unite, îi pune viaţa ”în pericol”, a apreciat vineri raportorul ONU cu privire la tortură Nils Melzer, relatează AFP.

El şi-a exprimat vineri, într-un comunicat, ”îngrijorarea faţă de deteriorarea continuă a sănătăţii lui Julian Assange, după arestarea şi plasarea sa în detenţie, la începutul acestui an”.

”Viaţa îi este de-acum în pericol”, avertizează raportorul ONU cu privire la tortură.

”Dacă Regatul Unit nu schimbă de urgenţă direcţia şi nu îmbunătăţeşte situaţia inumană în care se află, expunerea continuă a domnului Assange la arbitrar şi încălcări ale drepturilor sale ar putea. în curând, să-l coste viaţa”, a declarat el.

Acest expert independent de la ONU şi profesor de drept internaţional l-a vizitat în mai, însoţit de medici, pe fondatorul australian al WikiLeaks în închisoarea de la Londra, la o lună după arestarea acestuia de către poliţia britanică în Ambasada Ecuadorului.

În urma acestei vizite, Melzer a declarat că Julian Assange a suferit stări de ”rău fizice” şi prezenta ”toate simptomele tipice unei expuneri prelungite la tortură psihologică, o anxietate cronică şi traumatisme psihologice intense”.

Expertul nu s-a mai întâlnit cu Assange de atunci, însă a primit informaţii noi despre sănătatea acestuia, a declarat anturajul său pentru AFP.

Assange "continuă să fie deţinut în condiţii de opresiune, izolare şi supraveghere nejustificate de statutul său de deţinut”, a subliniat raportorul.

La 21 octombrie, australianul în vârstă de 48 de ani a părut dezorientat, în cursul primei sale apariţii publice din ultimele şase luni, bolborosind în timpul unei audieri, la Londra, şi părând să aibă dificultăţi în a-şi aminti data naşterii.

La finalul audierii el a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat şi s-a plâns de condiţiile de detenţie din Închisoarea londoneză de înaltă securitate Belmarsh.

În 2012, Julian Assange, care era inculpat în Suedia cu privire la viol, s-a refugiat în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, pentru a evita să fie extrădat către Suedia sau către Statele Unite, din cauza difuzării a sute de mii de documente americane clasificate pe site-ul său.

După ce a petrecut şapte ani în reprezentanţa diplomatică, el a fost scos afară din ambasadă de poliţie, la 11 aprilie, cu acordul Quito.

El a fost plasat imediat în detenţie şi apoi a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare, la 1 mai, din cauza încălcării condiţiilor eliberării sale provizorii.

Julian Assange riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare în Statele Unite, care-i reproşează că a pus în pericol anumite surse americane în momentul publicării, în 2010, de către WikiLeaks, a aproximativ 250.000 de telegrame diplomatice şi a aproximativ 500.000 de documente confidenţiale cu privire la activitatea armatei americane în Irak şi Afganistan.

La sfârşitul lui mai, justiţia americană a adăugat mai multe capete de inculpare, majoritatea cu privire la încălcări ale legilor împotriva spionajului, ceea ce a declanşat critici ale apărătorilor libertăţii presei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite