ONG-uri: UE va arunca în februarie de două ori mai multe vaccinuri anti-COVID decât cele pe care le va dona Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Alianţa Populară pentru Vaccinuri, o platformă de organizaţii care luptă pentru accesul universal la medicamente, a denunţat că până la sfârşitul lunii februarie Uniunea Europeană (UE) va arunca la gunoi aproape de două ori mai multe vaccinuri anti-COVID-19 decât cantitatea pe care o va dona până la acea dată Africii.

Într-un comunicat de presă transmis de alianţă se precizează că vor fi aruncate 55 de milioane de doze de vaccin neutilizate. UE s-a angajat să doneze Africii 30 de milioane de seruri, un număr de 2 ori mai mic.

În faţa acestei situaţii, platforma consideră că „Europa a trădat Africa” şi acuză UE de „acapararea vaccinurilor”, învinovăţind clubul comunitar că a blocat posibilitatea ca medicamentele anti-COVID-19 să se fabrice inclusiv pe teritoriul Africii, scrie Digi24.

Acuzaţiile vin cu doar câteva zile înainte de începerea unui summit între Uniunea Europeană şi Uniunea Africană (UA), la care vor participa responsabili de pe ambele continente şi unde se va discuta despre gestionarea pandemiei de coronavirus.

Alianţa Populară pentru Vaccinuri reuneşte organizaţii precum Oxfam, Christian Aid sau ONUSIDA şi cere ca UE să fie trasă la răspundere pentru modul cum a tratat Africa.

Cu puţin timp înainte de summit, Comisia Europeană anunţă că autorităţile africane de reglementare în domeniul medicamentelor vor primi o finanţare suplimentară în valoare de peste 100 de milioane de euro din partea Echipei Europa şi a Fundaţiei Bill & Melinda Gates.

„Într-un gest de susţinere fermă a eforturilor Agenţiei pentru Dezvoltare a Uniunii Africane - NEPAD (AUDA NEPAD) de a consolida activitatea autorităţilor de reglementare în domeniul medicamentelor şi de a îmbunătăţi securitatea sanitară pe continentul african, Uniunea Europeană (UE) – Comisia Europeană, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi statele membre ale UE Belgia, Franţa şi Germania – împreună cu Fundaţia Bill & Melinda Gates (BMGF) vor mobiliza peste 100 de milioane EUR în următorii cinci ani pentru a sprijini recent înfiinţata Agenţie Africană pentru Medicamente (AMA) şi alte iniţiative africane în materie de reglementare a medicamentelor la nivel regional şi naţional.

Acest sprijin pentru consolidarea capacităţii de reglementare va îmbunătăţi securitatea sanitară în Africa, în special prin extinderea producţiei locale de medicamente, vaccinuri şi alte instrumente medicale de calitate, sigure, eficace şi la preţuri accesibile.” a fost precizat într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Cooperarea cu Uniunea Africană, precum şi cu organizaţiile naţionale şi regionale în vederea consolidării autorităţilor africane de reglementare în domeniul medicamentelor constituie un pilon esenţial al iniţiativei Echipei Europa privind producerea de vaccinuri, medicamente şi tehnologii medicale şi accesul la acestea în Africa (MAV+). În acest context, Uniunea Europeană va sprijini AMA printr-un pachet cuprinzător de acţiuni de consolidare a capacităţii, alături de iniţiative regionale şi naţionale de consolidare a capacităţii de reglementare în ţări precum Rwanda, Africa de Sud, Ghana şi Senegal, derulate împreună cu Franţa, Germania şi Belgia.” se mai precizează în sursa citată

Alianţa Populară pentru Vaccinuri a menţionat că UE a destinat Africii doar 8% din exporturile lor de vaccinuri anti-COVID-19, preferând să le vândă la preţuri exorbitante ţărilor mai bogate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite