Olanda a preluat preşedinţia semestrială a UE. Criza refugiaţilor şi terorismul, printre provocări şi priorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olanda a preluat oficial vineri, 1 ianuarie, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, într-un moment deosebit de complicat, printre provocările cu care în cele şase luni de mandat se numără criza refugiaţilor, terorismul jihadist, nemulţumirile britanicilor, o economie europeană fragilă şi o rată ridicată a şomajului.

Guvernul de coaliţie al liberalului Mark Rutte a preluat de la Luxemburg conducerea Consiliului UE, pe care o va asigura până la 30 iunie. Un prim eveniment sub preşedinţia Olandei va avea loc la 7 ianuarie, când oraşul Amsterdam, unde se vor desfăşura reuniunile ministeriale informale, va fi vizitat de membrii Colegiului Comisarilor. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat la ultimul summit european că nu-şi face "niciun fel de iluzii" cu privire la 2016, apreciind că "actualele crize vor continua şi altele noi vor apărea".

Olanda este obişnuită cu perioadele turbulente

Ultima dată când Olanda a deţinut preşedinţia prin rotaţie a UE a fost în urmă cu 12 ani, în semestrul doi al anului 2004, când s-a decis oferirea statutului de stat candidat pentru Turcia, care acum se află din nou în centrul politicii comunitare, pentru rolul important pe care îl poate juca — sau cel puţin aşa speră liderii europeni — pentru a frâna intrarea refugiaţilor în Europa.

Însă Olanda este obişnuită cu perioadele turbulente. A demonstrat-o când a prezidat UE în al doilea semestru al anului 1991 şi în primul semestru al anului 1997, când a condus negocierile cruciale pe tema Tratatului de la Maastricht şi a celui de la Amsterdam.

După atentatele din 13 noiembrie din Paris şi pe fondul afluxului de refugiaţi, UE se află "în faţa uneia dintre cele mai grele încercări", a declarat recent ministrul de externe olandez, Bert Koenders, într-o scrisoare despre starea Uniunii trimisă parlamentului din ţara sa. "UE se confruntă cu un aflux imens de persoane care fug de război şi oprimare. La frontierele estice, geopolitica de altădată pare să revină, iar în interiorul UE planează ameninţarea fragmentării. Teroriştii ne atacă stilul de viaţă, într-o încercare de a semăna spaima şi de a demonstra divizările din societăţile noastre", a scris politicianul laburist.

Olanda a prezidat UE de 11 ori

Olanda, una dintre ţările fondatoare ale UE, a prezidat blocul comunitar nu mai puţin de 11 ori, începând cu anul 1960, iar autorităţile din această ţară ştiu că nu există căi rapide sau facile pentru soluţionarea tuturor acestor provocări, comentează EFE. Autorităţile din această ţară îşi doresc să acţioneze ca arbitru şi mediator pentru a-i ajuta pe cei 28 să găsească soluţii comune.

Priorităţile Olandei

Guvernul condus de Rutte şi-a stabilit patru priorităţi pentru următoarele şase luni, una dintre ele fiind tocmai imigraţia şi, implicit, securitatea internaţională. Această provocare va necesita fără îndoială cele mai mari eforturi din partea preşedinţiei olandeze, a cărei misiune va fi de a negocia în cadrul UE planul antiterorist prezentat după atentatele din 13 noiembrie din Paris, propunerea privind crearea unei gărzi europene de frontieră şi redistribuirea refugiaţilor.

Olanda susţine că securitatea externă şi internă "merg mână în mână" şi solicită un răspuns coerent, apreciind totodată că trebuie să existe o mai bună redistribuire a refugiaţilor în toată Europa şi că statele UE trebuie "să împartă mai echitabil această povară" şi să caute "modalităţi de a gestiona mai bine afluxul de refugiaţi".

Celelalte trei priorităţi ale preşedinţiei olandeze sunt o Europă inovatoare şi creatoare de locuri de muncă; nişte finanţe solide şi o zonă euro robustă; şi o politică avangardistă în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi energia. Totodată, Olanda îşi propune ca UE să se concentreze pe lucrurile esenţiale, adică să genereze creştere economică şi locuri de muncă şi să se apropie de societatea civilă.

Olanda va prezida UE pe timpul negocierilor Londrei cu partenerii săi europeni pe tema viitorului Marii Britanii în blocul comunitar, cu toate că aceste negocieri se vor desfăşura la nivel tehnic şi politic la Bruxelles şi Londra, celelalte capitale europene urmând doar să fie consultate, până la summitul european din februarie, unde se aşteaptă un acord pe această temă.

La 1 iulie, Olanda va preda Slovaciei preşedinţia semestrială a UE.

image
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite