O colecţie de documente adunată de nazişti face lumină asupra istoriei francmasonilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francmasoni FOTO EPA-EFE
Francmasoni FOTO EPA-EFE

Curatorii care cercetează o colecţie vastă de documente cu privire la masoneria din Europa, adunată de nazişti, cred că mai sunt multe secrete care aşteaptă să fie descoperite despre istoria acestui ordin misterios.

De la o perspectivă asupra lojilor masonice ale femeilor până la partiturile muzicale folosite în ceremoniile închise, tezaurul - găzduit într-o veche bibliotecă universitară din vestul Poloniei - a aruncat deja o lumină asupra unei istorii mai puţin cunoscute.

Dar mai sunt multe de făcut pentru a cerceta toate cele 80.000 de dosare ale colecţiei, care acoperă o perioadă de peste trei sute de ani, din secolul secolul al XVII-lea până spre începutul celui de-al Doilea Război Mondial (1939 - 1945).

„Este una dintre cele mai mari arhive despre masoni din Europa”, spune curatorul Iuliana Grazynska, care tocmai a început să lucreze la zeci de cutii cu dosare care încă nu au fost clasificate în mod corespunzător.

„Încă ascunde mistere”, afirmă ea pentru AFP despre colecţia păstrată la Biblioteca Universităţii din Poznan.

Toleraţi iniţial, francmasonii au devenit persecutaţi de nazişti pe măsura creşterii puterii acestora din urmă spre sfârşitul deceniului 1930-1940. Erau văzuţi ca o ameninţare: nişte intelectuali liberali ale căror cercuri secrete puteau deveni centre de opoziţie. Plecând de la această teorie, naziştii au distrus lojele masonice şi au arestat şi ucis membri ai lor atât în Germania, cât şi în alte ţări.

Colecţia istorică a masonilor a fost creată din ordinul lui Heinrich Himmler, fostul comandant al trupelor SS.

Este văzută de cercetători ca un depozitar preţios al istoriei activităţilor de zi cu zi ale lojilor masonice din întreaga Europă, de la meniuri pentru sărbători până la texte educative.

O mină de informaţii

„Naziştii i-au urât pe francmasoni”, explică pentru AFP Andrzej Karpowicz, care a administrat colecţia timp de trei decenii.

Ideologia nazistă, continuă el, era în mod inerent „anti-masonică”, din cauza tendinţelor sale anti-intelectuale şi anti-elite.

Arhivele conţin copii ale unor discursuri şi liste cu membri ai lojilor masonice din Germania şi nu numai, iar ştampilele naziste încă pot fi văzute pe unele documente.

Biblioteca expune câteva documente de referinţă, inclusiv prima ediţie a celei mai vechi constituţii masonice, scrisă în 1723, la şase ani după crearea primei loje în Anglia.

„Este unul dintre cele mai preţioase bunuri ale noastre”, subliniază Iuliana Grazynska.

Însă cele mai vechi documente din colecţie sunt câteva texte din secolul al XVII-lea despre rozicrucieni, o mişcare spirituală ezoterică văzută ca o precursoare a francmasoneriei al cărei simbol era un crucifix cu un trandafir în centru.

Pe măsura intensificării bombardamentelor Aliaţilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colecţia a fost mutată din Germania şi împărţită în trei părţi - două au fost duse Polonia şi una în Republica Cehă.

Partea depozitată în oraşul Slawa Slaska din Polonia a fost confiscată de autorităţile poloneze în 1945, în timp ce celelalte două au fost luate de Armata Roşie.

În 1959, colecţia masonică din Polonia a fost oficializată ca arhivă şi pusă la dispoziţia cercetătorilor, precum şi a reprezentanţilor lojilor masonice germane dornici să-şi recupereze istoria. Asta deşi la acea vreme masoneria era interzisă de comuniştii aflaţi la putere.

Este „o mină de informaţii în care poţi săpa după bunul plac”, conchide Andrzej Karpowicz în interviul acordat pentru AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite