Norvegia reintroduce controlul la graniţe în încercarea de a opri fluxul migranţilor
0În plină criză a refugiaţilor, guvernul norvegian a decis să reintroducă, pe perioadă limitată, controlul la graniţe, după ce vecina Suedia a anunţat că nu mai poate face faţă numărului tot mai mare de imigranţi. Finlanda şi Suedia le-au cerut celorlalte ţări din regiunea de nord să poarte discuţii comune cu privire la problema imigraţiei.
Ţară aflată în zona Schengen, Norvegia a anunţat prin Ministrul de Justiţie, Anders Anundsen, reintroducerea controlului de la graniţe în perioada 26 noiembrie – 6 decembrie. În scrisoarea trimisă Comisei Europene se arată că guvernul norvegian a luat această decizie în urma unei analize a mai multor măsuri de securitate care au fost, însă, considerate insuficiente pentru siguranţa cetăţenilor norvegieni.
Norvegia, la fel ca alte state din Uniunea Europeană/Zona Schengen, se confruntă cu un flux neaşteptat de imigranţi – „refugiaţi, migranţi economici, potenţial infractori, traficanţi de persoane, dar şi potenţiale victime“. Din aceste motive, se arată în document, este nevoie ca autorităţile norvegiene să facă o distincţie între aceste categorii. Controlul graniţelor va ajuta la identificarea celor care au nevoie de ajutor, dar şi la repatrierea celor care nu necesită protecţie.
„Numărul tot mai mare de solicitanţi de azil şi imigranţi ne creează mari provocări“, a spus ministrul de Finanţe norvegian, Siv Jensen, într-o declaraţie citată de Associated Press.
Poliţia norvegiană şi autorităţile de frontieră au început să verifice documentele pasagerilor care intră şi ies din ţară, într-o încercare de a opri fluxul imigranţilor. Măsurile care intră în vigoare începând de astăzi, 26 noiembrie, vor dura 10 zile şi se extind asupra tuturor frontierelor interne: spaţiul aerian, maritim şi terestru. Însă verificările principale se vor concentra pe feriboturile care vin din Germania, Danemarca şi Suedia. Poliţia le-a recomandat tuturor călătorilor să aibă la ei actele de identitate.
Măsurile vin după ce guvernul suedez şi-a dat seama că politicile cu privire la fluxul imigranţilor au declanşat o explozie în rândurile refugiaţilor care vor să intre în ţară. Cea mai mare economie scandinavă a trebuit să-şi refacă bugetul ca să facă faţă costurilor pentru a primi peste 350.000 de imigranţi anticipaţi de autorităţilor suedeze, în 2015 şi 2016.
Finlanda şi Suedia le-au cerut celorlalte ţări din regiunea de nord să poarte discuţii comune cu privire la problema imigraţiei. Autorităţile daneze au declarat marţi că intenţionează să-şi intensifice eforturile de coordonare necesare pentru a primi un număr considerabil de solicitanţi de azil.
„Situaţia migraţiei şi a refugiaţilor este copleşitoare“, a spus ministrul danez al Apărării Peter Christensen. „Tocmai de aceea ţările afectate trebuie să colaboreze“, a adăugat acesta.
Control la graniţe în nordul Europei
Norvegia, care tocmai a introdus controlul la frontiere, aşteaptă 33.000 de refugiaţi anul acesta, de trei ori mai mult decât în 2014.
Guvernul suedez a introdus controlul la graniţe din 12 noiembrie. În Suedia se aşteaptă ca numărul imigranţilor să ajungă la 200.000 până la finalul anului, cea mai mare cotă din Europa.
Finlanda, care a introdus controlul la frontiere şi verificarea documentelor în septembrie, aşteaptă 35.000 de refugiaţi în 2015.
Danemarca aşteaptă 25.000 de refugiaţi în 2016, în ciuda estimărilor de 15.000 făcute de către autorităţile daneze. Cei mai mulţi refugiaţi care au trecut prin Danemarca în 2015 se îndreptau spre Suedia.
Danemarca nu a reintrodus deocamdată controlul la graniţe.