Noi arestări în ancheta de corupție care l-a vizat pe primarul Istanbulului. SUA acuză „regres democratic în Turcia”

0
0
Publicat:

Poliția turcă a făcut 44 de noi arestări vineri, 23 mai, în ancheta de corupție care a dus la încarcerarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, la sfârșitul lunii martie. Acesta este o figură emblematică a opoziției față de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Ekrem Imamoglu. FOTO: arhivă
Ekrem Imamoglu. FOTO: arhivă

Printre persoanele reținute se află secretarul privat al lui Imamoglu, Kadriye Kasapoglu, precum și președinții consiliilor de administrație a două dintre companiile municipale ale orașului, informează agenția de presă de stat Anadolu, citată de AFP și News.ro. Alte 20 de persoane, majoritatea angajați ai Primăriei, inclusiv șeful relațiilor cu presa, fuseseră deja reținute marți. Potrivit presei turce, 13 dintre aceștia au fost deja plasați în arest preventiv.

Ekrem Imamoglu a fost arestat pe 19 martie 2025, în urma unor acuzații de corupție pe care le respinge ferm. Încarcerarea sa a declanșat cele mai ample proteste din Turcia din 2013 încoace. Considerat principalul rival politic al președintelui Erdogan, Imamoglu a fost desemnat candidat al Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat) la alegerile prezidențiale din 2028 chiar în ziua încarcerării sale, pe 23 martie.

Totuși, în luna martie, autorităţile au anulat diploma sa universitară, fapt ce îl face neeligibil pentru o candidatură, mișcare considerată de opoziție ca fiind motivată politic.

Arestarea lui Imamoglu a avut efecte și pe plan economic, provocând instabilitate pe piețele financiare. În plus, guvernul a fost acuzat de „politizarea justiției”, acuzații pe care le respinge, insistând că instanțele sunt independente.

Reacție din SUA

Senatorul democrat american Adam Schiff a criticat detenția prelungită a primarului Istanbulului și a depus o rezoluție în Senatul SUA împotriva regimului Erdogan. Documentul solicită eliberarea imediată a lui Imamoglu sau prezentarea de dovezi credibile în sprijinul acuzațiilor de corupție.

„Detenţia continuă a primarului Imamoglu, precum şi hărţuirea şi arestarea a zeci de jurnalişti şi voci politice disidente în Turcia, este cea mai recentă manifestare a regresului democratic sub preşedintele Erdogan”, a declarat Schiff pentru Reuters.

Rezoluţia îi solicită totodată secretarului de stat american Marco Rubio să adopte o poziţie fermă şi să tragă la răspundere Turcia pentru ceea ce este descris drept „comportament antidemocratic”. Până acum, Departamentul de Stat a avut o poziţie rezervată, catalogând cazul drept o „chestiune judiciară internă”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite