NATO: Situaţia securităţii din Ucraina şi Balcanii de Vest, pe agenda primei reuniuni post-Vilnius a miniştrilor de externe

0
Publicat:

  Situaţia securităţii din spaţiul euro-atlantic, cu accent pe Ucraina şi Balcanii de Vest, o primă discuţie despre priorităţile Summitului de la Washington din iulie anul viitor şi prezentarea de către Kiev, în cadrul Consiliului NATO-Ucraina, a planului naţional anual adaptat vor constitui principalele teme ale reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre ale NATO din 28-29 noiembrie, a declarat marţi, pentru Agerpres, şeful Delegaţiei Permanente a României la NATO, Dan Neculăescu.

Șeful Delegaţiei Permanente a României la NATO, Dan Neculăescu. FOTO: Mediafax
Șeful Delegaţiei Permanente a României la NATO, Dan Neculăescu. FOTO: Mediafax

„Este prima reuniune a miniştrilor de externe (ai statelor membre ale NATO) după Summitul de la Vilnius. În consecinţă, un punct de interes pentru miniştrii de externe şi pentru România o reprezintă situaţia de securitate din spaţiul euro-atlantic. Miniştrii de externe vor aborda cu precădere situaţia de securitate din Ucraina şi în special atacurile repetate, continue ale Rusiei, inclusiv împotriva infrastructurii civile ucrainene. Şi noi am simţit în România, de-a lungul ultimelor luni, aceste atacuri, inclusiv prin părţile de drone care au căzut pe teritoriul naţional, urmare a atacurilor brutale ale Rusiei. Aşadar, tematica atacurilor Rusiei împotriva infrastructurii critice ucrainene va fi discutată, inclusiv pentru că ne apropiem de sezonul rece”, a afirmat ambasadorul României la NATO.

De asemenea, tensionarea situaţiei din Balcanii de Vest în ultimele luni a făcut mai evidentă nevoia NATO de a-şi spori capabilităţile misiunii sale din Kosovo (KFOR).

„Marea Britanie şi România au fost chemate să contribuie suplimentar la capabilităţile KFOR astfel încât misiunea şi întreaga operaţiune a NATO să fie capabilă să răspundă oricăror provocări de securitate. Şi aici observăm că România se află cumva între două situaţii de conflict. Sigur, nu se compară una cu cealaltă, dar sunt totuşi situaţii tensionate şi noi contribuim, ştim foarte bine, atât la ajutorul pentru Ucraina şi, iată, şi la securitatea Balcanilor de Vest”, a subliniat diplomatul român în declaraţia acordată Agerpres.

Un alt punct pe agenda reuniunii şefilor diplomaţiei ţărilor Aliate va fi o primă discuţie, exploratorie, cu privire la priorităţile Summitului de la Washington din iulie 2024. Legat de acest subiect, ambasadorul român a apreciat că Summitul de la Washington va fi istoric.

„Celebrăm 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei, 25 de ani de la primul val de extindere al NATO, după căderea Cortinei de Fier, şi 20 de ani de la al doilea val de extindere, în care se află şi România. Aşadar, vrem ca acest Summit nu doar să marcheze momentele aniversare, dar şi să convină asupra unei viziuni pe termen mai lung a NATO, plecând de la Conceptul Strategic”, a accentuat ambasadorul României la NATO.

Nu în ultimul rând, o temă importantă şi din perspectiva intereselor României va fi prezentarea de către partea ucraineană, în cadrul Consiliului NATO-Ucraina la nivelul miniştrilor de externe, a Planului Naţional Anual adaptat, în conformitate cu deciziile adoptate la Summitul de la Vilnius. Potrivit ambasadorului Dan Neculăescu, este vorba practic despre „măsuri şi reforme pe care Ucraina trebuie să le implementeze în domeniul securităţii şi apărării, astfel încât să-şi sporească cât mai mult interoperabilitatea cu NATO şi să se apropie de standardele Alianţei”.

Totodată, a explicat diplomatul român, statele aliate vor prezenta recomandări, pe care Ucraina va trebui să le ia în considerare şi, începând din primele zile ale anului viitor, să le pună în practică în vederea „creşterii compatibilităţii sale din perspectivă de securitate şi apărare cu standardele Alianţei, astfel încât să îndeplinim ceea ce am convenit la Vilnius şi anume apropierea ireversibilă a Ucrainei de NATO”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite