Moartea Papei Francisc: De ce intrarea în Conclav a cardinalilor pe 7 mai este „un semn bun”

0
Publicat:

Cardinalii de la Vatican au ales data de 7 mai pentru a începe conclavul și a alege un nou lider pentru 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume. Alegerea acestei date este „un semn bun”, spun analiștii.

Cardinali la Vatican pentru pregătirea conclavului FOTO Profimedia
Cardinali la Vatican pentru pregătirea conclavului FOTO Profimedia

Deși aproape toți cei 135 de cardinali alegători, cu vârsta sub 80 de ani, au sosit la Roma, aceștia trebuie să se întâlnească în fiecare zi în „congregație generală” cu cardinalii mai în vârstă, pentru a se pregăti pentru „intrarea în conclav”. Acest lucru presupune intrarea în Capela Sixtină unde se va vota, con clave , sub cheie, fără niciun contact cu lumea exterioară. 

Alegerea zilei de 7 mai 2025 indică faptul că adunarea cardinalilor intenționează să-și facă timp pentru a se cunoaște înainte de a-și alege pe unul dintre ei pentru funcția supremă a Bisericii, potrivit Le Figaro.

La Roma, unii interpretează această „amânare” ca pe un „semn bun”. Prelungirea perioadei de reflecție între cardinali, în cadrul ședințelor unde toți alegătorii au cuvântul, le permite acestora să intre în conclavul din Capela Sixtină cu „o viziune mai clară și mai matură asupra personalităților prezente, capabile să poarte o asemenea responsabilitate”.

Cei 105 cardinali pe care Francisc i-a numit din 135 de alegători nu s-au întâlnit aproape niciodată, cu excepția unor grupuri mici. Ei se întâlnesc pentru prima dată în această săptămână. Dacă ar fi votat pentru intrarea în conclav luni, 5 mai, cea mai devreme dată posibilă, ar fi însemnat doar cinci dimineți de întâlniri. Astfel, va fi mai mult timp pentru a se cunoaște. Acest lucru ar putea da naștere la dezbateri vii și directe între ei. 

Așa cum Adevărul a relatat, pentru a deveni papă este necesar ca respectivul candidat să obțină două treimi plus unu din voturile cardinalilor prezenţi.

În cazul în care nu se obţine majoritatea, buletinele de vot sunt arse într-o sobă, iar peste ele este adăugat un praf special care face ca fumul să devină negru, consemnul pentru cei care aşteaptă în piaţa San Pietro că nu a fost încă ales un nou papă.

Dacă se obţine majoritatea din primul tur al alegerilor, se repetă acelaşi procedeu, numai că de această dată fumul al va da de ştire că a fost desemnat un nou papa la Vatican.

După acest moment, un cardinal iese în balconul Catedralei şi rosteşte celebra sintagmă „Habemus Papam”.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite