Misterioasa soră a tiranului, următorul lider al Coreei de Nord? Un scenariu post-Kim Jong-un

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Yo-Jong FOTO EPA-EFE
Kim Yo-Jong FOTO EPA-EFE

Zvonurile legate de starea de sănătatate a actualului dictator nord-coreean curg gârlă, fapt ce incită guvernele şi analiştii să-şi pună întrebări asupra succesorului său. Un nume iese în evidenţă: Kim Yo-jong, misterioasa sora mai mică a lui Kim Jong-un. Dar este ea oare favorită?

Nu este pentru prima oară când Kim este dat mort. S-a mai întâmplat în 2014, când, la nici trei ani de la preluarea puterii, tiranul de la Phenian nu fusese văzut timp de şase săptămâni. A reapărut într-un final, cu obrajii rumeni şi vesel. De această dată, zvonurile circulă şi se contrazic, relatează publicaţia franceză „Les Echos”.

O parte a presei internaţionale, mai ales portalul american TMZ, insistă asupra decesului său, chiar dacă mai mulţi oficiali sud-coreeni dau asigurări că vecinul lor din Nord este „bine sănătos”. „Asistăm la o nebunie totală. Nicio informaţie nu este de încredere pentru moment”, spune pentru „Les Echos” Antoine Bondaz, specialist în probleme nord-coreene şi profesor la Sciences Po Paris.

Kim Jong-un şi Kim Yo-jong, doi descendenţi ai dinastiei Kim FOTO Arhivă

Kim Yo Jong

Orice ar fi, această situaţie de incertitudine a provocat guvernele şi analiştii interesaţi de subiect să elaboreze mai multe scenarii în încercarea de a răspunde la o chestiune, şi anume cu privire la succesiunea lui Kim Jong-un în caz de deces sau de incapacitate de conducere pe termen lung. Şi un nume iese în evidenţă: Kim Yo-jong.

Proiectată în faţa scenei de câteva zile încoace, sora mai mică a despotului, în vârstă de doar 32 de ani, potrivit serviciilor americane şi celor sud-coreene de informaţii, poate fi  considerată o urmaşă la conducerea regimului stalinist de la Phenian?

Preferată fratelui său

„Există foarte puţine persoane care pot să îi succeadă lui Kim Jong-un”, explică Antoine Bondaz. Cu atât mai mult cu cât copiii lui Kim - în mod special băiatul său - sunt prea mici pentru un astfel de rol. În cazul decesului lui Kim Jong-un, cel mai plauzibil scenariu este cel al unei „succesiuni orizontale”, afirmă cercetătorul francez.

Întrebările legate de starea de sănătate a lui Kim relansează dezbaterea cu privire la viitorul puterii în Coreea de Nord.

Sunt trei în fraţi: Kim Jong-un, Kim Yo-jong şi fratele lor mai mare Kim Jong-chol. Dar acesta din urmă a fost scos din orice calcul acum mulţi ani din cauza comportamentului său „efeminat”, scrie jurnalista Anna Fifield, de la „Washington Post”, într-o biografie a lui Kim Jong-un.

Acest pasionat de Eric Clapton „nu a avut niciodată un rol central în Partidul Muncitorilor (unic în Coreea de Nord, n. red.), nici măcar o funcţie mediatică”, semnalează Antoine Bondaz. În schimb, Kim Yong-jo a fost promovată în toamna anului 2017 în cadrul atotputernicului Birou Politic al partidului unic.

Câteva luni mai târziu, în februarie 2018, a fost trimisă chiar în Coreea de Sud pentru a asista la Jocurile Olimpice de Iarnă, devenind astfel primul membru al regimului Kim care trece graniţa de Sud de la Războiul din Coreea (1950 - 1953). Ea a fost remarcată în alte două momente istorice şi simbolice, fiind alături de fratele său, de altfel foarte activă, la summiturile cu Donald Trump din Singapore şi de la Hanoi (Vietnam).

Seul, februarie 2018: Kim Yo-jong asistând la un spectacol alături de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în stânga sa FOTO EPA-EFE

Kim Yo-jong asistând la un concert la Seul alături de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în stânga sa FOTO EPA-EFE

Sânge sacru

Un alt atu: patrimoniul genetic. În venele lui Kim Yo-jong curge acelaşi sânge ca în venele lui Kim Jong-un, un sânge aproape sacru în viziunea nord-coreenilor. De 70 de ani, acest popor izolat de restul lumii sunt hrăniţi zilnic cu un cult al acestei dinastii. Potrivit propagandei, se trage din Muntele Paektu, un vechi vulcan de unde semizeul Tangun ar fi fondat naţiunea coreeană acum 5.000 de ani.

La fel ca fraţii ei mai mari, Kim Yo-jong a învăţat la o şcoală privată elveţiană, unde a fost înscrisă sub o identitate falsă.  Are şi o diplomă în politica nord-coreeană, ceea ce îi conferă o legitimitate intelectuală. Conform unor rapoarte, ea ar fi studiat de asemenea informatica la prestigioasa Universitate Kim Il-sung din Phenian. Este căsătorită, potrivit „The Guardian ”, cu Choe Song, fiul unui vicepreşedinte al Partidului Unic. Un support suplimentar în cazul unei eventuale ascensiuni la conducerea ţării, notează „Les Echos”.

Frâna tradiţiei confucianiste

„Dar faptul că este femeie complică lucrurile”, subliniază Antoine Bondaz. În Coreea de Nord, tradiţia confucianistă - care valorizează vârsta şi masculinitatea - are o importanţă în stil constituţional. „Aproape nicio femeie nu a avut acces la roluri strategice”, insistă el, citând ca exemple doar pe Kim Yo-jong şi mătuşa sa Kim Kyong-hui, al cărei soţ a fost executat de Kim Jong-un în 2013.

„Sunt acolo pentru un rol de sprijin, pentru a şlefui imaginea fraţilor lor (Kim Kyong-hui este sora fostului lider Kim Jong-il, n. red.)”, precizează cercetătorul. „Kim Yo-jong nu are putere de decizie şi nici nu a avut loc vreodată în aparatul de securitate al statului. În schimb, fratele său a condus serviciile de informaţii înainte de a se instala pe «tron»”, adaugă el.

Ori acest tip de funcţie este „esenţial în vederea consolidării legitimităţii”, este de părere Antoine Bondaz. Căci, pentru obţinerea fidelităţii elitei nord-coreene, trebuie să ai şi alte argumente pe lângă cel al apartenenţei la dinastia Kim. „Nu este suficient să fii fiul cuiva, puterea să negociază timpuriu cu elitele, care la rândul lor vor înainte de toate să îşi asigure puterea de a-şi păstra privilegiile şi avantajele”, declară cercetătorul.

Singapore, iunie 2018: Kim Yo-jong schimbând cu secretarul de Stat Mike Pompeo documentele convenite de Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE

Summit Kim Jong-un cu Donald Trump FOTO EPA-EFE

Acesta este motivul pentru care transferurile precedente de putere au fost atât de lungi şi complexe. „Dacă Kim Jong-un a beneficiat de o astfel de autoritate la sosirea sa la putere, atunci acest lucru se datorează faptului că tatăl său l-a pregătit pentru acest nivel timp de trei ani, instalându-l în posturi strategice, ajutându-l să construiască o reţea de alianţe şi susţinători”, relevă Antoine Bondaz.

Leadership colectiv?

În ceea ce o priveşte pe tânăra soră, dacă ar fi propulsată la conducerea ţării, ar ajunge într-o poziţie delicată. Una dintre ipotezele avansate este că ea ar guverna într-un executiv restructurat. „Puterile ar putea fi redistribuite ţinând cont de punerea în valoare a unor cadre ale Partidului Muncitorilor”, consideră Antoine Bondaz. Un fel de leadership colectiv, dar nu şi democrat.

În opinia sa, un lucru rămâne sigur, şi anume că „decesul lui Kim Jong-un ar provoca o perioadă de o instabilitate foarte puternică”. Ar fi un scenariu inedit de succesiune nesigură într-o ţară care dispune de un arsenal nuclear important, conchide „Les Echos”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite