Ministrul de Externe al Ungariei: „Nicio forţă politică majoră din Ungaria nu consideră România un duşman”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe Titus Corlăţean s-a întâlnit cu omologul său ungar, Janos Martonyi FOTO Digi 24
Ministrul de Externe Titus Corlăţean s-a întâlnit cu omologul său ungar, Janos Martonyi FOTO Digi 24

Ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi a declarat, în urma unei întâlniri cu omologul Titus Corlăţean, că nicio forţă politică majoră din Ungaria nu consideră că România ar fi un duşman, că a venit la Bucureşti ca prieten, iar în chestiunea minorităţilor trebuie mai multă „încredere reciprocă”.

„Am venit aici ca prieten. În Ungaria nu există forţă politică majoră care să considere duşman România", a afirmat Martonyi, spunând că, în problema minorităţilor, există „discuţii, nu certuri".

Printr-un „dialog sincer" se poate ajunge la obţinerea unor rezultate dorite şi cu privire la minorităţi, este de părere Martonyi.

„Am obţinut rezultate în anii precedenţi, dar s-ar putea să nu fie complete. Sunt deosebiri de vedere, încordări, momente mai grele. În momentele mai grele, trebuie să fim prudenţi. De aceea am venit aici. Trebuie să avem încredere”, a mai declarat ministrul de Externe al Ungariei.

România este a doua piaţă de export pentru Ungaria, după Germania, iar Budapesta doreşte ca şi pe piaţa ungară să vină cât mai mulţi investitori români, cu produse româneşti şi să existe o Cameră de comerţ româno-ungară care să stimuleze această cooperare, relatează Mediafax.

Ministrul Corlăţean a punctat faptul că sistemul de protecţie a minorităţilor din România este „un model care depăşeşte în numeroase situaţii standardele europene omologate şi care este foarte apreciat ca atare pe plan european şi internaţional".

„Ne dorim, în acelaşi timp, mai mult echilibru în eforturile depuse de autorităţile ungare în favoarea minorităţii române din Ungaria, astfel încât aceasta să se bucure la nivel de standarde europene, de drepturile respective pentru prezervarea identităţii naţionale", a punctat Corlăţean.

„Din păcate, unii dintre politicienii contemporani au tendinţa de a se raporta superficial la acest parteneriat strategic româno-ungar, ignorându-i poate importanţa sa deosebită pentru ţările noastre şi regiunea în care trăim, trecând relativ uşor peste eforturile şi meritele unor generaţii succesive de politicieni români şi ungari, aparţinând mai multor curente politice, care au construit cu migală acest parteneriat strategic", a spus el, evidenţiind, pe de altă parte importanţa schimburilor comerciale dintre România şi Ungaria:

„Comerţul nostru bilateral a bătut adevărate recorduri în plină criză economică, 7,3 miliarde de euro în anul 2011, iar cifrele pe care le deţinem cu privire la volumul comerţului bilateral aferent primelor 11 luni ale anului 2012, ne fac să sperăm la o nouă creştere. Privind la aceste cifre, nu pot să nu constat faptul că perioada de criză i-a ajutat pe întreprinzătorii români şi unguri să se descopere reciproc (...) Cele peste 11.500 de companii româneşti cu capital ungar şi cele peste 6.000 de companii cu capital românesc din Ungaria dau o dinamică deosebită legăturilor economice dintre statele noastre", a declarat Corlăţean, în cadrul întâlnirii cu omologul său din Ungaria.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite