Ministrul Apărării de la Kiev răspunde afirmațiilor șefului Pentagonului referitoare la Ucraina: „Vrem să fim o țară NATO. Vom fi o țară NATO”

0
Publicat:

După ce șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a susținut miercuri că aderarea Kievului la NATO este o opțiune nerealistă, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a răspuns că Ucraina vrea și va fi o țară NATO.

Rustem Umerov/FOTO: EPA-EFE
Rustem Umerov/FOTO: EPA-EFE

Ministrul a subliniat că poziția Kievului privind aderarea la NATO rămâne neschimbată.

Trebuie să ne obișnuim cu orice fel de declarații. Poziția noastră a rămas întotdeauna neschimbată. Vrem să fim o țară NATO. Vom fi o țară NATO”, a declarat acesta, potrivit European Pravda.

De asemenea, Umerov a adăugat că Ucraina va deveni și membră a UE. Ministrul a dat aceste declarații jurnaliștilor după o reuniune a Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei, cunoscut și sub numele de Grupul Ramstein, la 12 februarie.

În cadrul reuniunii, secretarul de stat britanic al Apărării, John Healey, a declarat că se va concentra pe coordonarea sprijinului Ucrainei, inclusiv pe extinderea producției de apărare, finanțarea de noi întreprinderi și creșterea livrărilor de arme cu ajutorul capacității industriei europene de apărare, scrie Kyiv Independent.

Tot în cadrul reuniunii, Hegseth a precizat că trupele europene trebuie să fie forța principală care să asigure securitatea unei Ucrainei post-război, un rol în care trupele americane nu vor fi implicate.

„Statele Unite nu consideră că aderarea Ucrainei la NATO este o soluție realistă pentru o înțelegere negociată”, a declarat Hegseth, după care a clarificat că, în cadrul oricărei garanții de securitate, „nu vor fi desfășurate trupe americane în Ucraina”.

De asemenea, șeful Pentagonului consideră nerealist și obiectivul privind întoarcerea Ucrainei la granițele de dinainte de 2014, înainte ca Rusia să invadeze Crimeea și estul Ucrainei.

Hegseth nu a anunțat niciun nou ajutor american pentru Ucraina. „De asemenea, ne aflăm astăzi aici pentru a exprima în mod direct și fără echivoc că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei”, a spus el.  

La summit-ul Ramstein din octombrie 2024, Zelenski anunțase că va prezenta „Planul pentru victorie”, ce presupunea permiterea Ucrainei de a lansa rachete cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei și pentru a primi mai multe sisteme de apărare aeriană, într-o nouă încercare de a respinge agresiunea Moscovei.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite