Miniştrii de Finanţe din UE, acord privind schimbul automat de informaţii fiscale, pentru combaterea evaziunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
500 de milioane de euro blocate în Elveţia, într-o anchetă de spălare de bani

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind instituirea unui mecanism pentru schimbul automat de informaţii fiscale, în scopul combaterii evaziunii, informează Reuters.

Oficialii au aprobat o directivă menită să îmbunătăţească transparenţa privind modul în care sunt calculate taxele companiilor, printr-un schimb de informaţii fiscale transfrontaliere, pentru a evita evaziunea şi stabilirea preţurilor.

Comisia Europeană consideră că noile reglementări „ar trebui să ducă la o cooperare mai extinsă între statele membre în privinţa problemelor legate de taxe şi să descurajeze utilizarea frauduloasă a reglementărilor fiscale“.

Legislaţia este menită să ajute statele membre să obţină informaţiile de care au nevoie pentru a-şi proteja bazele de impozitare şi pentru a lupta în mod eficace împotriva întreprinderilor care încearcă să evite să-şi plătească partea lor de impozit.

Dispozitivul, care va intra în vigoare din 2017, va permite schimbul de informaţii în baza acordurilor între administraţiile fiscale ale celor 28 de state membre cu grupuri de afaceri multinaţionale.

„Schimbul automat de informaţii fiscale va ajuta autorităţile naţionale să planifice mai bine sistemul fiscal. Este un pas înainte în vederea coordonării mai strânse şi a armonizării reglementărilor fiscale“, a declarat comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici. 

Mecanismul schimbului automat de informaţii fiscale va contribui la combaterea mai eficientă a evaziunii la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană a iniţiat în 2014 investigaţii referitoare la acorduri fiscale anticipate aplicate în Luxemburg, aranjamentele fiscale favorizând multinaţionale precum AXA, BNP Paribas, BPCE, Crédit Agricole şi grupul Rothschild. În perioada 2002-2010, Luxemburg ar fi implementat, potrivit unei anchete realizate de 40 de publicaţii internaţionale, acorduri fiscale cu 340 de multinaţionale, printre care se numără şi Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG şi Axa, scopul fiind reducerea impozitelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite