Ministerul ucrainean al Apărării oferă 24.000 de dolari și bonusuri tinerilor ucraineni care servesc în armată timp de un an
0Ministerul ucrainean al Apărării a lansat o campanie de recrutare a tinerilor, încurajând astfel pe cei cu vârste între 18 şi 24 de ani să servească în armată timp de un an, în schimbul a 24.000 de dolari şi a unor bonusuri consistente.

Președintele Zelenski a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că va lansa un efort de recrutare, deoarece armata ucraineană se află într-un punct în care este depășită numeric de cea a Rusiei, după trei ani de război.
Așadar, Parlamentul Ucrainei a aprobat anul trecut o nouă lege a mobilizării care a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani şi care prevede sancţiuni pentru cei ce evită mobilizarea.
„Schimbă-ţi viaţa într-un an", sunt îndemnaţi tinerii într-un videoclip incitant postat de pe reţelele de socializare care arată soldaţii luând poziţie şi trăgând cu arma. „Dacă ai între 18 şi 24 de ani, eşti cetăţean ucrainean şi eşti pregătit pentru schimbare".
Pe lângă remuneraţia promisă de 1 milion de hrivne (circa 24.000 USD), sunt oferite bonusuri substanţiale, plus credite şi chirii subvenţionate. Contractul oferă de asemenea o scutire de 12 luni de la mobilizare, la încheierea acestuia.
De asemenea, voluntarilor le este promisă „pregătire militară profesională la standardele NATO şi beneficii sociale pe care nu le veţi găsi la locurile de muncă civile".
Luna trecută, președintele a declarat la podcasterul american Lex Fridman că Ucraina are 980.000 de oameni sub arme. Anul trecut, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat creşterea efectivelor armatei ruse cu 180.000 de oameni, la 1,5 milioane de militari activi, aminteşte Reuters.
Ucraina se confruntă în ultima vreme cu o criză a dezertărilor, în contextul în care sute de alți soldați sunt dați dispăruți. Comandantul unității, Dmitro Riumshyn, a fost arestat și riscă 10 ani de închisoare pentru că nu și-a îndeplinit îndatoririle oficiale de a raporta absențele neautorizate.
Unii dintre cei care abandonează linia frontului spun că, cu cât războiul continuă, cu atât vor fi mai mulți soldați care dezertează.
„Toată lumea este obosită. Starea de spirit s-a schimbat. Oamenii obișnuiau să îmbrățișeze soldații pe străzi. Acum își fac griji că vor fi recrutați”, povestește Viktor, pentru The Guardian.