În inferioritate numerică și de arme, armata ucraineană se confruntă cu un moral scăzut și cu dezertări
0Doi ani și jumătate de ofensivă dură a Rusiei au decimat multe unități ucrainene. Întăririle sunt puține și rare, iar unii soldați sunt epuizați și demoralizați. Situația este deosebit de gravă în rândul unităților de infanterie de lângă Pokrovsk și în alte părți de pe linia frontului de est, unde Ucraina se luptă să oprească avansul lent al Rusiei.
CNN a vorbit cu șase comandanți și ofițeri care luptă sau supravegheau până de curând unități din zonă. Toți cei șase au declarat că dezertarea și insubordonarea devin o problemă generalizată, în special în rândul soldaților nou recrutați.
Dima nu stinge niciodată o țigară până nu o fumează până la filtru, riscând să își ardă degetele pentru a mai trage un fum. A petrecut ani de zile pe linia frontului ucrainean. Cunoaște prețul unei țigări bune.
În calitate de comandant de batalion, Dima a fost responsabil de aproximativ 800 de oameni care au luptat în unele dintre cele mai aprinse și sângeroase bătălii ale războiului - cea mai recentă în apropiere de Pokrovsk, orașul strategic din est care este acum pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei.
Dar după ce majoritatea camarazilor săi au murit sau au fost răniți grav, Dima a decis că s-a săturat. A demisionat și și-a luat o altă slujbă în armată - într-un birou din Kiev.
Aflat în fața acelui birou, el a declarat pentru CNN că pur și simplu nu mai putea suporta să-și vadă oamenii murind.
Patru dintre cei șase, inclusiv Dima, au cerut ca numele lor să fie schimbate din cauza naturii sensibile a subiectului și pentru că nu sunt autorizați să vorbească cu mass-media.
„Nu toți soldații mobilizați își părăsesc pozițiile, dar o majoritate. Când băieți noi vin aici, ei văd cât de greu este. Ei văd o mulțime de drone, artilerie și mortiere inamice”, a declarat pentru CNN un comandant de unitate care luptă în prezent în Pokrovsk. De asemenea, a cerut să rămână anonim.
„Ei merg în luptă o dată și dacă supraviețuiesc, nu se mai întorc niciodată. Fie își părăsesc pozițiile, fie refuză să intre în luptă, fie încearcă să găsească o modalitate de a părăsi armata”, a adăugat el.
Spre deosebire de cei care s-au oferit voluntari la începutul războiului, mulți dintre noii recruți nu au avut de ales în ceea ce privește intrarea în conflict. Aceștia au fost chemați după ce noua lege ucraineană privind mobilizarea a intrat în vigoare în primăvară și nu pot pleca legal decât după ce guvernul introduce demobilizarea, cu excepția cazului în care obțin o permisiune specială în acest sens.
Probleme de disciplină
Cu toate acestea, problemele de disciplină au început în mod clar cu mult înainte de aceasta. Ucraina a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în timpul iernii și primăverii trecute. Luni de întârziere în primirea asistenței militare americane în țară au dus la o lipsă critică de muniții și la o scădere majoră a moralului.
Mai mulți soldați au declarat atunci pentru CNN că de multe ori se aflau într-o poziție bună, cu o vedere clară asupra inamicului care se apropia și fără muniție de artilerie de tras. Unii au vorbit despre sentimentul de vinovăție pentru că nu au fost capabili să asigure o acoperire adecvată pentru unitățile lor de infanterie.
„Zilele sunt lungi, trăiesc într-un adăpost, sunt la datorie non-stop și dacă nu pot trage, rușii au un avantaj, îi aud avansând și știu că dacă ar fi tras nu s-ar fi întâmplat nimic”, a declarat Andri Horetski, un ofițer militar ucrainean a cărui unitate luptă acum în Ciasiv Iar, un alt punct fierbinte de pe linia frontului estic.
Serhii Cehoțkii, ofițer în cadrul Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată, a declarat pentru CNN că unitatea sa încearcă să-și „rotească” soldații (să-i schimbe pe cei din prima linie cu alții noi) la fiecare trei sau patru zile. Acest lucru e însă imposibil din cauza dronelor: numărul acestora a crescut atât de mult încât rotația militarilor e extrem de dificilă, ceea ce îi silește pe militarii din prima linie să petreacă mai mult timp în zona de foc. „Recordul e de 20 de zile neîntrerupte”, a spus ofițerul ucrainean. Odată cu deterioarea situației de pe front, tot mai mulți soldați cedează: în primele patru luni ale anului 2024, procurorii militari ucraineni au deschis anchete penale împotriva a aproape 19.000 de soldați care ori și-au abandonat pozițiile, ori au dezertat.
9.000 de militari urmăriți penal fie pentru că și-au abandonat posturile, fie au dezertat
Pe măsură ce situația pe câmpul de luptă s-a deteriorat, un număr tot mai mare de soldați au început să renunțe. Doar în primele patru luni ale anului 2024, procurorii au demarat urmărirea penală împotriva a aproape 19.000 de militari care fie și-au abandonat posturile, fie au dezertat, potrivit parlamentului ucrainean. Peste un milion de ucraineni servesc în forțele de apărare și securitate ale țării, deși acest număr include pe toți, inclusiv pe cei care lucrează în birouri aflate departe de linia frontului.
Este un număr uluitor și – cel mai probabil – incomplet. Mai mulți comandanți au declarat pentru CNN că mulți ofițeri nu raportează dezertarea și absențele neautorizate, sperând în schimb să convingă militarii să se întoarcă voluntar, fără a fi pedepsiți.
Această abordare a devenit atât de comună încât Ucraina a schimbat legea pentru a dezincrimina dezertarea și absența fără concediu, dacă au fost comise pentru prima dată.
Horețki a declarat pentru CNN că această mișcare are sens. „Amenințările nu vor face decât să înrăutățească lucrurile. Un comandant inteligent va întârzia amenințările sau chiar le va evita”, a spus el.
Pokrovsk a devenit epicentrul luptei pentru estul Ucrainei. Forțele ruse se îndreaptă spre oraș de luni de zile, dar progresele lor s-au accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce apărarea ucraineană începe să se prăbușească.
Soldații ucraineni din zonă prezintă o imagine sumbră a situației. Forțele Kievului sunt în mod clar depășite numeric, unii comandanți estimând că există 10 soldați ruși pentru fiecare ucrainean.
Dar par să se lupte și cu probleme create de ei.
Un ofițer dintr-o brigadă care luptă în Pokrovsk a declarat pentru CNN, sub anonimat, că o problemă majoră acolo este comunicarea deficitară între diferite unități.
Au existat chiar cazuri în care trupele nu au dezvăluit imaginea completă a câmpului de luptă altor unități de teamă că acest lucru le-ar face să arate rău, a declarat ofițerul.
Comandantul unui batalion din nordul Donețkului a declarat că flancul său a fost lăsat recent expus atacurilor rusești după ce soldați din unitățile vecine și-au abandonat pozițiile fără a raporta acest lucru.
Numărul mare de unități diferite pe care Kievul le-a trimis pe liniile de front din est a cauzat probleme de comunicare, potrivit mai multor soldați care luptau până de curând în Pokrovsk.
Unul dintre aceștia a declarat că era ceva neobișnuit ca bruiajele de semnal ucrainene să afecteze coordonarea vitală și lansarea dronelor, deoarece unitățile din brigăzi diferite nu au comunicat corespunzător.
Până și ofițerii cu mulți ani de experiență găsesc situația din est dificilă.
Unii, precum Dima, se transferă la posturi departe de linia frontului. El a spus că decizia sa de a părăsi câmpul de luptă se datorează în mare parte dezacordurilor cu un nou comandant.
Și asta este din ce în ce mai frecvent, au declarat mai mulți ofițeri pentru CNN.