MI5 este forțată să își „restrângă” lupta împotriva terorismului și să se concentreze pe amenințările Rusiei
0Ken McCallum, directorul agenției de securitate internă, a dezvăluit că Marea Britanie trebuie să facă față unor „atacuri mai mari și mai sofisticate” din partea statelor ostile.
Potrivit directorului MI5, aceste atacuri includ cazuri de incendii intenționate, sabotaje și asasinări.
Ca urmare, McCallum a spus într-un interviu acordat The Times, că agenția a fost pusă într-o poziție dificilă și nevoită să facă „alegeri incomode” din cauza resurselor limitate în fața acestor amenințări în ultimii ani, s
Șeful MI5 a spus că există „mult mai multă agresiune” din partea unor state, adăugând că Marea Britanie a avut, până acum, „o vacanță de 20-30 de ani” în ceea ce privește conflictele semnificative cu marile puteri.
„A trebuit să facem unele dintre aceste alegeri incomode în ultimii ani; cum am putea să restrângem un pic din capacitatea noastră alocată combaterii terorismului pentru a fi pregătiți să facem față acestor amenințări mai mari și mai sofisticate, în unele privințe, din partea statelor națiuni”, a spus McCallum.
McCallum a explicat și faptul că agenția de securitate se confruntă cu o creștere a amenințărilor teroriste din partea adolescenților, care sunt „otrăviți online cu lucruri greșite” .
El a dezvăluit că unul din opt adolescenți sub 18 ani este monitorizat de agenția de informații, potrivit publicației.
Rusia se află într-o „misiune de a genera haos” pe teritoriul britanic
Aceste declarații vin în contextul în care șeful MI5 a avertizat în luna octombrie că Rusia se află într-o „misiune de a genera haos” pe teritoriul britanic.
Ken McCallum a spus că agenția de securitate are „o muncă enormă” de făcut în lupta cu inamicii, precum „slujitorii” lui Vladimir Putin.
De asemenea, el a avertizat asupra unei creșteri a comploturilor din partea grupării teroriste Statul Islamic și a unor națiuni precum Iranul.
În ultimul an, MI5 a înregistrat o creștere de aproape 50% a investigațiilor privind amenințările din partea statelor ostile, în special în ceea ce privește comploturile de asasinat și sabotaj.
Spionii Kremlinului încearcă să lovească Marea Britanie
Descriind peisajul actual ca fiind „cel mai complex și interconectat mediu de amenințare pe care l-am văzut vreodată”, McCallum a avertizat că spionii Kremlinului încearcă să lovească Marea Britanie.
„Rolul de lider al Regatului Unit în sprijinirea Ucrainei înseamnă că suntem o țintă majoră în imaginația febrilă a regimului lui Putin și ar trebui să ne așteptăm să vedem acte continue de agresiune aici, acasă, ” a subliniat McCallum.
Agenții de informații ruși operează cu „tot mai multă imprudență”, a avertizat el, adăugând: „Ei sunt într-o misiune continuă de a genera haos pe străzile din Marea Britanie și Europa.”
Marea Britanie se confruntă, de asemenea, cu amenințări crescute din partea Iranului, MI5 observând „complot după complot” la o viteză și amploare fără precedent.
Au existat 20 de comploturi susținute de Iran care au reprezentat o amenințare letală pentru jurnaliști și disidenți din Marea Britanie din ianuarie 2022.
Iranul plănuiește, de asemenea, atacuri „la o viteză și amploare fără precedent”, cu riscul ca agresiunea statală să se „extindă” din cauza conflictului din Orientul Mijlociu, a avertizat McCallum.
De asemenea, McCallum a subliniat că ambele țări folosesc grupuri criminale, de la traficanți internaționali de droguri la „hoți de mică amploare”, pentru a-și duce la îndeplinire „munca murdară” pe teritoriul Marii Britanii. Este un fenomen tot mai greu de combatut, având în vedere complexitatea și diversitatea metodelor folosite
Șeful MI5 a emis, de asemenea, un avertisment sever pentru oricine colaborează cu un stat ostil.
„Dacă luați bani de la Iran, Rusia sau orice alt stat pentru a comite acte ilegale în Marea Britanie, veți aduce asupra voastră întreaga greutate a aparatului de securitate națională”, i-a avertizat el. „Este o alegere pe care o veți regreta.”
Aceste declarații vin în contextul în care se crede că spionii ruși au ascuns un dispozitiv incendiar într-un pachet încărcat într-un avion ce se îndrepta către Marea Britanie.
Dispozitivul a luat foc cu doar câteva ore după ce avionul a ajuns la un depozit DHL din Minworth, Birmingham, pe 22 iulie.
Poliția anti-terorism a început o investigație privind posibila implicare a Rusiei în acest incident terifiant.
Nu s-au înregistrat victime și incendiul a fost stins de personalul depozitului și de serviciile de urgență.
Totuși, investigatorii de la brigada de pompieri cred că ar fi putut exista consecințe mult mai grave dacă focul s-ar fi aprins în timpul zborului, potrivit The Guardian.
Această dezvăluire vine după ce agențiile de informații germane au avertizat că un incident similar la Leipzig, tot în luna iulie, a fost foarte aproape de a provoca un accident aviatic fatal.
Thomas Haldenwang, șeful serviciului de informații al Germaniei, a spus că dezastrul a fost evitat pe muchie de cuțit, după ce un pachet a luat foc la centrul logistic DHL din Leipzig, nu în zbor, așa cum era intenționat.
Avionul a avut întârzieri, iar experții avertizează că rezultatul ar fi fost foarte diferit dacă avionul ar fi decolat la timp.
Nu este clar cine a fost destinatarul pachetului sau cine se află în spatele atacului, însă serviciile de securitate cred că agenții lui Putin au fost implicați în accident.
Haldenwang le-a spus parlamentarilor germani că, dacă pachetul ar fi luat foc după decolarea avionului, aeronava s-ar fi prăbușit.
Șeful serviciului de informații externe al Germaniei, Bruno Kahl, a spus că Putin va continua probabil să „testeze liniile roșii ale Occidentului”, în contextul creșterii tensiunilor dintre Rusia și NATO din cauza invaziei Ucrainei.
El a adăugat că acum există o dorință la „un nivel necunoscut anterior” de a încerca sabotaje din partea Kremlinului.
Nu este clar dacă avionul vizat era un cargo sau o aeronavă de pasageri.