“Mi-am pierdut actele în Spania! Ce mã fac?”
0Cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate ale căror paşapoarte au termenul de valabilitate expirat sau care, din diferite motive, nu mai posedã paşaport ori alt document de identitate
Cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate ale căror paşapoarte au termenul de valabilitate expirat sau care, din diferite motive, nu mai posedã paşaport ori alt document de identitate asupra lor, pot solicita misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din ţara în care se aflã eliberarea unui titlu de călătorie.
Titlul de călătorie se eliberează pentru ca titularul sã aibã posibilitatera de a se întoarce în ţară, în maximum 30 de zile. Odată cu intrarea în ţară, titlul de călătorie îşi pierde valabilitatea. Taxa consularã de obţinere a acestui document este diferită în funcţie de fiecare ţară.
Românii care solicitã acest tip de document au obligaţia de a declara pierderea sau furtul paşapoartelor la organele locale de poliţie, anterior formulării cererii de titlu de călătorie.
Persoana care solicitã eliberarea unui titlu de călătorie în locul paşaportului furat, pierdut, deteriorat, distrus etc. va trebui sã depunã la misiunea diplomaticã sau oficiul consular o cerere tip şi douã fotografii color tip buletin.
Pentru situaţia în care paşaportul românesc a expirat, persoana va prezenta la consulat paşaportul în original şi o copie xerox a paşaportului.
Fãrã niciun alt act, dureazã 10 zile
Pentru situaţiile de pierdere, furt sau distrugere a paşaportului trebuie depusã o declaraţie pe proprie răspundere privind împrejurările dispariţiei sau distrugerii paşaportului; raportul poliţiei eliberat în urma declaraţiei de pierdere sau furt; un document cu fotografie, cu care sã-şi dovedească identitatea (buletin/carte de identitate, permis de conducere auto, livret militar, diplome de studii cu fotografii etc.)
În cazul în care cetăţeanul român nu deţine documente prin care sã poată face dovada identităţii sale, sau dacã paşaportul pe care îl poseda a expirat de mai mult de şase luni, titlul de călătorie va fi eliberat numai după ce misiunea diplomaticã obţine aprobarea autorităţilor competente din România, procedura care poate dura aproximativ zece zile.
În cazul copiilor sunt necesare urmãtoarele documente: cerere semnată de ambii părinţi şi certificatul de naştere. În cazul în care certificatul de naştere este străin, acesta trebuie înscris în Registrele Române de Stare Civilă, operaţiune care se poate efectua la Ambasadă sau după sosirea în România.
Taxele consulare percepute pentru eliberarea de titluri de călătorie sunt prevăzute în „Ordonanţa 24/ 1992 privind stabilirea serviciilor consulare şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora”. Conform acesteia, la stabilirea taxei se iau în considerare volumul serviciilor consulare prestate şi caracterul de urgenţă al serviciului solicitat.
"Din centralizarea răspunsurilor primite de la misiunile României în străinătate, rezultă că în primul semestru al anului 2008, misiunile diplomatice ale României au eliberat un număr de 21.240 de titluri de călătorie", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe, Cosmin Boiangiu.
Întrebãri frecvente despre Titlul de cãlãtorie