Mesajul revoltător al primăriţei din Köln pentru femei: Staţi la un braţ distanţă de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de femei au ieşit în stradă la Köln şi cer „respect“ FOTO AFP
Sute de femei au ieşit în stradă la Köln şi cer „respect“ FOTO AFP

Mesaje de revoltă scrise atât de femei, cât şi de bărbaţi au împânzit reţelele de socializare, după ce, ieri, primarul oraşului Köln, Henriette Reker, le-a recomandat femeilor să stea la distanţă de un braţ de străini.

Recomdarea făcută de Reker vine ca urmare a agresiunilor, foarte multe de natură sexuală, comise în noaptea de Anul Nou în centrul oraşului Köln de sute de bărbaţi despre care martorii şi poliţiştii spun că erau, cel mai probabil, de origine arabă şi nord-africană. Poliţia din Köln a înregistrat până în momentul de faţă aproximativ 100 de plângeri, dar este foarte probabil ca numărul acestora să crească.

În contextul în care, în primă fază, pe reţelele de socializare au existat multe mesaje prin care autorităţile şi presa centrală au fost acuzate că încearcă să muşamalizeze cazul din cauza originii agresorilor, având în vedere că evenimentele din Köln au ajuns în atenţia tuturor după câteva zile, declaraţiile lui Reker au stârnit profunde nemulţumiri.

„Cer ca de mâine să mi se pună la dispoziţie un autobuz pentru femei. Altfel nu pot să îndeplinesc distanţa de un braţ”, a scris utilizatoarea de Twitter @Nurit77Sara. 

„Următorul lucru pe care îl vor spune va fi că femeile germane ar trebui să poarte burca pentru a păstra distanţa de un braţ”, i-a răspuns un alt utilizator ‏- @Blessoboy.  

„Cel mai bine ar fi ca toate femeile să rămână mereu acasă. Atunci nu se va întâmpla nimic”, a fost mesajul postat de @NiniaLaGrande. 

„Promisiuni ţinute. Kölnul s-a schimbat”, a scris un alt utilizator de Twitter, făcând referire la discursul adoptat de Henriette Reker, cea care a ţinut prima pagină a ziarelor în luna octombrie după ce a fost înjunghiată în timpul campaniei electorale pentru primărie din cauza poziţiei sale pro-refugiaţi.

Spiritele sunt departe de a se linişti, având în vedere că Reker a anunţat că un cod de comportament pentru femei va fi publicat în curând pe internet, relatează „Die Welt”.

Situaţia din Köln ridică mari semne de întrebare şi cu privire la ce s-ar putea întâmpla la carnavalul care va avea loc peste o lună. Reker a adăugat că va exista şi un cod pentru petrecăreţii „din alte culturi”, notează Deutsche Welle.

mesaje

Femeile au ieşit în stradă

Germanii nu însă deloc mulţumiţi de măsurile anunţate de autorităţi şi nici nu au considerat că postarea de mesaje pe reţelele de socializare este suficientă.

Marţi seară, în faţa catedralei din Köln, s-au adunat câteva sute de persoane, majoritatea femei, cerând să fie respectate. Pe o pancartă scria „Doamna Merkel, unde sunteţi? Ce aveţi de spus? Asta ne sperie!”.

Guvernul german a condamnat vehement infracţiunile comise în noaptea de Anul Nou, iar cancelarul Angela Merkel a cerut o investigaţie privind atacurile.

Totodată, ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, a criticat poliţia din landul Renania de Nord-Westfalia pentru modul în care a gestionat situaţia, adăugând că aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor referitor la acestă chestiune.

Chiar dacă Henriette Reker (foto dreapta) a declarat că până în prezent nu există indicii că agresiunile au fost comise de refugiaţi, subliniind că astfel de supoziţii sunt indamisibile, evenimentele din Köln alimentează puternic dezbaterile privind numărul de refugiaţi pe care Germania îi poate primi, precum şi discuţiile despre modalitatea în care aceştia se vor integra în societatea germană.

Henriette Reker

Potrivit unor surse guvernamentale, aproximativ 1,09 milioane de solicitări de azil au fost înregistrate în Germania în 2015.

Pragul de un milion de imigranţi a fost depăşit în decembrie, când au fost înregistrate 127.320 de solicitări de azil, relatează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Europa este afectată de cea mai gravă criză a migraţiei de la al Doilea Război Mondial încoace, majoritatea refugiaţilor provenind din regiuni afectate de conflicte armate şi sărăcie în Orientul Mijlociu, Asia şi Africa de Nord.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite