Menținerea păcii în Ucraina, misiune imposibilă fără implicarea SUA?
0Președintele american Donald Trump a promis să pună capăt luptelor din Ucraina. Cum anume poate face acest lucru rămâne neclar, având în vedere că președintele rus Vladimir Putin crede că este învingător. Dar, în modul său obișnuit de a fi direct, liderul american a deschis posibilitatea unor negocieri pentru încetarea focului.

Analiștii spun că, dacă se ajunge la un acord, șeful Casei Albe va cere probabil Europei să-l pună în aplicare și să-și asume responsabilitatea pentru Ucraina, dorind să reducă angajamentele americane. Rămâne însă o întrebare-cheie: Cum protejăm ceea ce a mai rămas din Ucraina și cum îl împiedicăm pe Putin să reia războiul, chiar și după câțiva ani? se întreabă The New York Times.
Perspectiva unui acord a accelerat dezbaterea privind așa-numitele „cizme europene la sol” pentru a menține pacea, a monitoriza încetarea focului și a ajuta la descurajarea Rusiei de la viitoare agresiuni. Întrebarea este ai cui vor fi acști soldați, câți vor fi și dacă Putin va fi de acord cu ei.
Unele țări europene, inclusiv statele baltice, precum și Franța și Regatul Unit, au evocat posibilitatea de a trimite o parte din trupele lor la forțele din Ucraina. În același timp, oficialii germani au calificat această idee drept prematură.
„În absența aderării Ucrainei la NATO, care pare puțin probabilă pentru mulți ani, ideea de a desfășura un număr mare de trupe europene din țările NATO pare nesăbuită pentru mulți oficiali și analiști. Fără implicarea clară a SUA într-o astfel de operațiune - cu acoperire aeriană, apărare aeriană și informații, atât umane, cât și tehnice, din partea SUA - trupele europene ar fi serios amenințate de atacurile rusești”, se arată în articol.
Orice contingent militar de la sol trebuie să aibă sprijin american
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este pregătit pentru negocieri serioase privind un acord de încheiere a războiului dacă aliații săi oferă garanții de securitate, nu doar asigurări.
În lipsa apartenenței la NATO, pe care o preferă, liderul ucrainean a vorbit despre 200.000 de militari străini pe teritoriul ucrainean. Dar aceasta este de aproape trei ori mai mare decât întreaga armată britanică, iar analiştii spun că este imposibil.
Un înalt oficial european a spus că Europa nu poate oferi nici măcar 200.000 de soldați și că orice contingent militar de la sol trebuie să aibă sprijin american, mai ales în fața celei de-a doua puteri nucleare din lume, Rusia. În caz contrar, ei vor fi în mod constant vulnerabili la eforturile Rusiei de a submina autoritatea politică și militară a Alianței.
Chiar și un număr mai modest de soldați europeni, cum ar fi 40.000, ar fi o țintă dificilă pentru un continent cu o creștere economică lentă, o penurie de trupe și nevoia de a crește cheltuielile militare pentru propria apărare. Și cel mai probabil acest lucru nu va fi suficient pentru a asigura o descurajare reală a Rusiei.
Potrivit Lawrence Friedman, profesor emerit de studii militare la King's College din Londra, forțele reale de descurajare necesită de obicei mult mai mult de 100.000 de trupe alocate misiunii pentru rotații regulate și în situații de urgență.
„Cacealma și rugăciune”
Un alt pericol va fi politica a ceea ce Claudia Mayor, expert în apărare la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a numit „cacealma și rugăciune”.
„A furniza prea puține trupe sau forțe fără întăriri ar fi o cacealma care ar putea invita Rusia să testeze apele, iar țările NATO este puțin probabil să poată rezista”, a scris ea într-un articol recent cu Aldo Klemann, un locotenent colonel german, despre cum să se asigure încetarea focului în Ucraina.
De aceea, Polonia, care este vecină cu Ucraina și profund interesată de securitatea acesteia, a refuzat până acum să participe la astfel de forțe.
"Polonia înțelege că are nevoie ca Statele Unite să fie implicate în orice astfel de propunere, așa că vrea să vadă ce vrea Trump să facă. Vrea asigurări de la Trump că Statele Unite vor oferi asistență de securitate pentru a-i sprijini pe europenii din prima linie", a declarat Alexandra de Hoop Scheffer, director interimar al German Marshall Fund.
Cu toate acestea, potrivit ei, acest lucru nu este deloc evident.
„Trump va încheia o înțelegere și va aștepta premiul Nobel, apoi se așteaptă ca europenii să plătească pentru asta și să-l pună în aplicare”, a subliniat ea.
Totuși, „dorința europeană de a fi pregătită să facă ceva util” pentru Ucraina fără americani va fi importantă în asigurarea locului Europei la masa negocierilor când vor veni în sfârșit, a spus Anthony Brenton, fost ambasador britanic în Rusia.
Obiectivele declarate de Putin nu s-au schimbat
Jurnaliştii au amintit că obiectivele declarate de Putin nu s-au schimbat: subordonarea Ucrainei Rusiei, oprirea expansiunii NATO şi reducerea forţelor acesteia pentru a forţa crearea unei noi zone tampon între alianţa occidentală şi presupusa sferă de influenţă a Rusiei.
De asemenea, este puțin probabil ca Rusia să fie de acord cu desfășurarea forțelor NATO sau ale statelor membre ale Alianței în Ucraina, în orice caz, chiar dacă acestea ar fi acolo, aparent, pentru a antrena soldați ucraineni. Ministerul rus de Externe a declarat deja că trupele NATO din Ucraina ar fi „categoric inacceptabile” și ar escalada situația.
Friedman a descris trei modele posibile - menținerea păcii, extinderea și izolarea - fiecare dintre ele având deficiențe semnificative.
Forțele de menținere a păcii, însărcinate cu aplicarea încetării focului convenită și separarea părților în război, sunt ușor înarmate pentru autoapărare și includ adesea trupe din multe țări, de obicei sub auspiciile Națiunilor Unite. Dar având în vedere că linia de contact din Ucraina este de aproximativ 1.300 de kilometri, a spus el, ar fi nevoie de „un număr mare de trupe”.
Înainte de invazia la scară largă din 2022, în estul Ucrainei opera o misiune internațională de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care, cu acordul Rusiei, trebuia să supravegheze respectarea unei linii de încetare a focului mult mai scurte. Potrivit lui Michael Botsiurkiv, care a fost purtătorul de cuvânt al misiunii din 2014 până în 2016, aceasta a eșuat.
"Rușii au făcut tot ce le-a putut pentru a bloca misiunea. Ei s-au prefăcut că cooperează, au restricționat accesul și au acoperit diverse activități nefaste. Când lucrurile nu au mers așa cum au vrut, au închis misiunea", a spus el.
Tactica porcului spinos
O forță extinsă este, în esență, ceea ce NATO a desfășurat în cele opt state membre cele mai apropiate de Rusia. Trupele nu sunt suficiente pentru a opri o invazie sau pentru a împiedica Moscova să o perceapă ca pe o provocare, dar conceptul funcționează doar dacă există o legătură clară și de neîntrerupt între trupele de pe teren și întăririle mai mari, gata să intervină atunci când firul este atins.
Dar există întotdeauna îndoieli cu privire la caracterul absolut al acestei garanții. Iar forțele atacatoare pot cuceri un teritoriu semnificativ înainte de sosirea întăririlor, astfel încât NATO își mărește forțele de intervenție de la nivel de batalion la nivel de brigadă, pentru a-și consolida dispozitivul de descurajare împotriva unei Rusii nou agresive.
Al treilea tip, o forță de descurajare, este de departe cel mai credibil, dar ar trebui să fie foarte mare și bine echipată, necesitând până la 150 000 de soldați bine echipați, precum și cheltuieli semnificative pentru apărarea aeriană, informații și arme - și ajutor american cu active strategice care încă lipsesc Europei, de la transportul aerian la sateliți și apărare antirachetă.
„Dar este greu de imaginat că Rusia va fi de acord cu o astfel de forță din aceleași motive pentru care Zelenski o dorește”, a declarat Friedman.
Prin urmare, cel mai bun răspuns pentru viitorul imediat după o posibilă încetare a focului ar putea fi o versiune a modelului porcului spinos: furnizarea către armata ucraineană de suficiente arme, resurse și instruire - inclusiv forțe occidentale - pentru a descuraja Rusia să încerce din nou. Cu toate acestea, un astfel de angajament ar trebui să fie pe termen lung.
Dar mai întâi, Ucraina trebuie să oprească avansul lent al Rusiei în est, iar Putin trebuie să fie convins să pună capăt războiului, în ciuda altor pierderi pe câmpul de luptă și a presiunii economice. Modul de a face acest lucru va fi unul dintre principalele teste ale lui Trump, dacă va reuși să oprească crimele, așa cum promite să facă, notează NYT.