Macron crede că piața comunitară riscă să piară dacă nu devine competitivă în fața SUA și a Chinei. Cancelarul german are o altă viziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au păreri diametral opuse privind modalitatea optimă de a contracara protecționismul american și puterea economică a Chinei, relatează Politico.

Emmnuel Macron și Olaf Scholz la Berlin FOTO PROFIMEDIA
Emmnuel Macron și Olaf Scholz la Berlin FOTO PROFIMEDIA

Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două economii ale UE, însă când vine vorba de protejarea Europei de amenințările globale, cele două țări europene vecine ar putea la fel de bine să vină de pe planete diferite.

La un eveniment la Berlin săptămâna aceasta, președintele francez a avertizat că UE riscă să piară, întrucât urmarea în continuare a agendei „clasice” a liberului schimb neîngrădit, va însemna că va fi scoasă de pe piață în doi sau trei ani.

De partea cealaltă, Scholz a susținut că un demers în sensul de a proteja industriile europene de practicile comerciale neloiale „nu trebuie să ne ducă în situația de a ne face rău singuri”. 

Germania era așteptată să voteze vineri împotriva noilor taxe vamale impuse de UE vehiculelor electrice chinezești, după ce Scholz a intervenit pentru a întări opoziția țării sale față de atare decizie.

Această ciocnire de opinii pune într-o lumină dramatică dilema cu care se confruntă cele 27 de guverne ale blocului într-un moment extrem de sensibil pentru comerțul global.

Alegerile prezidențiale din SUA sunt pe muchie de cuțit și am putea asista la realegerea lui Donald Trump în noiembrie. Fostul președinte american a sugerat că va juca dur și va impune tarife vamale usturătoare dacă se întoarce la Casa Albă.

Însă, la rândul său președinția democratului Joe Biden a împins politica americană într-o direcție protecționistă, acordând prioritate firmelor autohtone pentru investiții în valoare de sute de miliarde de dolari și ispitind companiile europene să se gândească să se mute în SUA.

În condițiile în care China este din ce în ce mai asertivă, în special în ceea ce privește noile tehnologii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și lanțurile de aprovizionare, UE trebuie să ia anumite decizii dacă vrea să fie competitivă. Acestea presupun un grad mare de consens între liderii economiilor europene. Or, cele două mari puteri ale blocului par să aibă viziuni diferite în această privință, notează Politico.

Miercuri, la Dialogul Global, un eveniment desfășurat la Berlin, Scholz și Macron și-au dat mâna, și-au zâmbit călduros, însă au prezentat viziuni extrem de diferite asupra a ceea ce trebuie să facă Europa în continuare. Aceștia au păreri divergente cu privire la subiecte cheie, inclusiv pe subiectul împrumuturilor comune ale UE, taxelor pe importurile de vehicule chineze și discuțiilor privind comerțul cu țările din America de Sud.

În cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la eveniment, Macron a făcut aluzie la dificultățile sale de a se înțelege cu Scholz. Întrebat dacă va putea convinge Berlinul să emită datorii comune ale UE, așa cum a propus într-un raport oficial fostul premier italian Mario Draghi, liderul francez a râs, explicând că ultima oară când s-a întâmplat asta a fost în cazul răspunsului la pandemie, cu ajutorul „un coleg numit Covid-19”.

Macron și Scholz au avut discuții despre raportul lui Draghi privind competitivitatea Europei, care va fi pe ordinea de zi a următorului summit al Consiliului European. Oficial, atât Parisul, cât și Berlinul sunt de acord cu Draghi. În realitate însă, ei nu sunt de acord cu privire la un nou val de împrumuturi comune ale UE pentru a investi în sectoare strategice și a rivaliza cu China și SUA. Astfel, în timp ce Franța a pledat pentru emiterea de noi datorii comune, Germania nici nu se gândește să repete experiența.

Viziuni diferite privind economia UE

În ultimele luni, Franța și Germania au depus mari eforturi în public pentru a prezenta o viziune comună pentru agenda economică a UE, semnând proiecte comune privind politica industrială a Europei și co-elaborând amendamente la concluziile summitului Consiliului European.

Dar când se ajunge la problemele existențiale cu care se confruntă Europa, frecvent Berlinul și Parisul sunt la poli opuși.

Franța a fost în fruntea unei anchete UE privind vehiculele electrice chinezești subvenționate, care a dus la propunerea de tarife provizorii. De când ancheta a fost lansată anul trecut, Germania și-a exprimat îngrijorarea că s-ar putea întoarce înapoi.

„Nu avem aceleași interese”, a declarat senatorul francez Ronan Le Gleut, președintele grupului de prietenie al Senatului franco-german. „Nu avem aceleași priorități, industria auto din Franța nu exportă în China sau o face în mică măsură... în timp ce lucruri precum criza de la Volkswagen îngrijorează pe toată lumea din Germania.”

Miercuri, Macron a pledat pentru mai multe fuziuni transfrontaliere între companiile din UE într-o critică nu prea voalată la adresa guvernului german, care vrea să torpileze preluarea Commerzbank de către gigantul bancar italian UniCredit.

Factorul politicii interne

Potrivit senatorului Le Gleut, Franța și Germania trec întotdeauna printr-o fază de dezacord înainte de a ajunge la un compromis. „La finalul zilei, nu vom disloca UE din cauza diferențelor naționale”, a spus el. Le Gleut a subliniat, de pildă, că Franța și Germania au ajuns într-un final la un acord privind reformele pieței energetice, anul trecut. 

Dar nici măcar acea divergență nu s-a încheiat. După dispute îndelungate pentru a include energia nucleară într-o listă de investiții ecologice ale UE, Parisul și Berlinul s-au contrat la Bruxelles cu privire la această problemă în privința a aproape fiecare text după aceea.

Franța vrea să recunoască energia nucleară drept tehnologie strategică și să relaxeze regulile privind ajutorul de stat pentru acest sector. De partea cealaltă, un înalt oficial german a avertizat săptămâna trecută că resursele UE nu ar trebui cheltuite pentru energia nucleară.

De asemenea, este din ce în ce mai greu atât pentru Berlin, cât și pentru Paris să accepte concesii care au potențialul de a supăra alegătorii, chiar dacă până la urmă ambele țări ar beneficia de pe urma unui compromis.

Președintele francez se confruntă cu o Adunare Națională fracturată și o extremă dreaptă în plină ascensiune. Între timp, Scholz, al cărui partid a suferit o serie de înfrângeri în alegeri, are atenția îndreptată asupra unor alegeri federale programate anul viitor în septembrie, dar care ar putea avea loc mai devreme dacă guvernul său se destramă.

În acest timp, frustrarea crește și în ambele capitale din cauza incapacității percepute a celeilalte de a-și schimba punctul de vedere în ceea ce privește întrebările existențiale ale UE.

Cât privește problema comerțului liber, Nils Schmid, un deputat german din partidul lui Scholz, a spus că multe țări ar prefera să „aibă schimburi comerciale cu UE mai degrabă decât cu China”. Pe de altă parte, dacă UE continuă să se miște în ritmul actual în privința unui acord între blocul comunitar și blocul comercial sud-american Mercosur, „China este cea care va redefini regulile comerciale”.

„Există o dimensiune geopolitică – adesea francezii îi acuză pe germani că nu se gândesc la geopolitică, dar în acel punct simțim că sunt blocați în gândirea lor franco-franceză”, a spus Schmid, care este și membru al Adunării parlamentare franco-germane. „Nerăbdarea crește în Germania”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite