Liz Truss a demisionat din funcția de prim-ministru al Marii Britanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fața a zeci de reporteri, premierul Lizz Truss a spus că a intrat în funcție într-un moment de „mare instabilitate economică și internațională”. Ea a precizat că nu poate îndeplini mandatul pentru care a fost aleasă de membrii conservatori și că demisionează.

Liz Truss, în fața reședinței premierului britanic, anunță că demisionează
Liz Truss, în fața reședinței premierului britanic, anunță că demisionează FOTO AFP

Anunțul a venit după o discuție cu președintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey și președintele partidului conservator, Jake Berry. Premierul a declarat că l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea despre decizia pe care a luat-o. „Voi rămâne ca premier până când un succesor va fi ales”.

Lizz Truss a fost învestită prim-ministru în urmă cu numai 45 de zile, în urma demisiei sale devenind premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit.

Suella Braverman, șefa ministerului de interne de la Londra, și-a anunțat demisia din guvernul lui Liz Truss, miercuri, după doar șase săptămâni în funcție. În scrisoarea de demisie, în care Braverman susține că renunță la funcție din cauza unei greșeli administrative, ea a criticat-o deschis pe șefa guvernului, relatează BBC.

La numai şase săptămâni de când a devenit șefa guvernului britanic, Truss a fost nevoită să renunţe la programul economic care prevedea reducerea fiscalităţii, iar unii dintre parlamentarii conservatori au cerut deja să fie înlocuită. Truss a recunoscut că planul ei „a mers prea departe şi prea repede”; mulţi investitori acţionaseră deja convinşi că aşa este, vânzând masiv lire sterline şi obligaţiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prăbuşirea cursurilor monedei şi titlurilor respective.

Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - luptă din greu pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costurilor vieţii în Regatul Unit.

În sondajele de opinie, conservatorii sunt creditaţi cu aproximativ 30% mai puţin decât laburiştii, principala forţă de opoziţie, în timp ce Truss este contestată și în partid, dar și de electorat. Un recent sondaj YouGov a arătat că membrii Partidului Conservator ar prefera inclusiv să se întoarcă la Boris Johnson decât să o mai păstreze pe Trus la șefia partidului și guvernului. Cu toate acestea, la sesiunea săptămânală de interpelări parlamentare, Truss a refuzat să cedeze. „Am spus foarte clar că îmi pare rău şi că am făcut greşeli. Sunt o persoană pregătită să facă totul. Sunt pregătită să iau decizii dificile”, a susţinut ea în mijlocul strigătelor de protest ale deputaţilor din opoziţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite