LIVE VIDEO Ucraina: luptele se mută în Parlament. Viktor Ianukovici, anchetat în lipsă pentru crime în masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Kiev, începe o săptămână marcată de reforme ale opoziţiei, într-un climat marcat de incertitudini politice şi economice privind viitorul ţării. Luptele s-au mutat de pe Euromaidan, în adunarea legislativă a ţării, unde se iau acum principalele decizii.

UPDATE 02.20 Viktor Ianukovici se află în continuare pe teritoriul Ucrainei, a anunţat luni seară consilierul său, Anna Gherman, însă aceasta a refuzat să precizeze localitatea în care se află preşedintele destituit, informează agenţia Ukrinform.

„El se află în Ucraina. Ştiu asta. Întotdeauna am avut metodele mele de a afla unde el se află, deşi mulţi au încercat să minimizeze influenţa mea asupra lui (...) Eu nu îl caut, voi sunteţi cei care-l căutaţi", a afirmat Gherman într-un interviu, precizând că nu a discutat cu Ianukovici în ultimele zile.

„Cu câteva zile în urmă, când Ianukovici a fost în Harkov, i-am trimis o declaraţie, dar el a ales o altă declaraţie. Îmi pare rău că nu am fost acolo. Eu nu aş fi permis unele dintre cuvintele pe care el acolo le-a declarat. După aceea, nu am vorbit cu el”, a adăugat consilierul preşedintelui destituit.

UPDATE 00.12 Administraţia de la Casa Albă a avansat ideea că ar fi indicată formarea unui guvern de tehnocraţi în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jack Carney, a subliniat „necesitatea de a forma un Guvern de coaliţie pluripartidist, un Guvern de tehnocraţi care pot ajuta Ucraina să ia deciziile importante, mai ales în domeniul economic şi financiar, în aşteptarea alegerilor anticipate”. 

Carney a precizat şi faptul că trebuie să existe o colaborare între toţi actorii internaţionali implicaţi în buna realizare a procesului de pace: „Noi colaborăm cu Ucraina şi cu partenerii noştri europeni, precum şi cu Rusia pentru a susţine un proces paşnic, care să răspundă dificultăţilor cu care se confruntă Ucraina”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a fost atent în exprimarea subiectelor sensibile precum implicaţiile destituirii lui Ianukovici, a numirii drept preşedinte interimar a lui Oleksandr Turcinov şi a legitimităţii acestuia.

UPDATE 20.05 Peste 50 de persoane, inclusiv oficiali de rang înalt din cadrul forţelor de ordine, vor fi acuzate pentru uciderea demonstranţilor la Kiev, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

„O anchetă a fost lansată împotriva unor oficiali de rang înalt pentru organizarea unor crime masive, vizând aproximativ 50 de persoane", a declarat Oleh Mahniţki, care a fost numit procuror general al Ucrainei luni.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă, pentru „uciderea în masă" a civililor, a anunţat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

„O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor", a subliniat ministrul.


UPDATE 19.05 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko insistă pentru includerea unor membri ai societăţii civile în viitorul Guvern de la Kiev şi pentru cooptarea „tututor eroilor din Maidan" în ramura executivă a puterii, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

„Insist ca noul Guvern să fie format din membri ai societăţii civile ... Partidul Batkivşcina şi eu personal vom insista ca tuturor eroilor din Maidan să li se dea un rol în ramura executivă", a declarat Timoşenko într-o declaraţie publicată de partidul său.

„Am prezentat deja aceste propuneri liderilor opoziţiei", a declarat ea.

„Dar devreme ce activiştii din Maidan nu s-au pronunţat, nu vreau să îi numesc. Sunt persoane care au sărit imediat în apărarea ţării şi care au avut o contribuţie indiscutabilă şi evidentă la victoria noastră. Sunt lideri influenţi ai Maidan, pe care îi cunoaşte toată ţara şi pe care îi vom susţine", a declarat Timoşenko.


UPDATE 17.25 Rusia a denunţat tendinţa de utilizare a „metodelor dictatoriale şi teroriste" în Ucraina, după ce preşedintele prorus Viktor Ianukovici a fost demis, informează AFP.

„"Există tendinţe de reprimare a celor care nu sunt de acord, în diverse regiuni ale Ucrainei, prin metode dictatoriale şi uneori teroriste", a comunicat Ministerul rus de Externe.

„Prin invocarea intereselor revoluţionare, au fost validate decizii şi legi vizând lezarea drepturilor umanitare ale ruşilor", a continuat Ministerul rus de Externe, referindu-se la abrogarea unei legi care cataloga limba rusă drept a doua limbă oficială în unele regiuni ale Rusiei.


UPDATE 16.45 Autorităţile ucrainene au sporit măsurile de securitate la frontiere, pe fondul informaţiilor privind prezenţa trupelor ruse la graniţa estică, relatează site-ul agenţiei Interfax Ukraine.

Oleg Tiahnibok, liderul grupului parlamentar al partidului Svoboda, a declarat luni, în Parlament, că Rusia a mobilizat trupe la frontiera Ucrainei, sugerând că Moscova ar pregăti o invazie.

În acest context, Agenţia pentru protejarea frontierelor a decis consolidarea măsurilor de securitate.

„Serviciul pentru protejarea frontierelor este în alertă. Nu au fost observate mişcări de trupe la frontiera cu Ucraina", a declarat Serghei Astahov, purtătorul de cuvânt al instituţiei.


UPDATE 16.10 UE va semna Acordul de Asociere cu Ucraina după formarea unui guvern în urma alegerilor de la 25 mai, anunţă purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly.

„Acordul comercial şi de investiţii pe care l-am propus este încă pe masă “, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al CE, în cadrul briefingului de presă cotidian. El a exclus semnarea unui astfel de acord înainte de formarea unui nou guvern ales în Ucraina.

„Trebuie mai întâi să lăsăm să treacă perioada de tranziţie“ politică începută sâmbătă în Ucraina, urmând ca semnarea unui astfel de acord să fie discutată după 25 mai, „odată ce noul guvern va fi format“, a adăugat el. Bailly a subliniat că Bruxellesul nu pune sub semnul îndoielii legitimitatea actualului guvern, dar a precizat că un guvern ales este garantul 'unui alegeri pe deplin suverane“.


UPDATE 15.40 Rusia va onora toate acordurile semnate cu Ucraina, a dat asigurări premierul Dmitri Medvedev, citat de site-ul agenţiei Interfax Ukraine. Printre altele, este în discuţie şi împrumutul de 15 miliarde de dolari, acordat de Moscova, din care au fost livrate două tranşe de 3, respectiv 2 miliarde dolari, până în prezent. 

„Acordurile care au clauze legale trebuie onorate. Noi nu cooperăm cu indivizi izolaţi. Este vorba de relaţiile între cele două state", a spus Medvedev.


UPDATE 15.30 Uniunea Europeană a discutat cu Statele Unite, Japonia, China, Canada şi Turcia despre coordonarea ajutorului financiar pentru Ucraina, a declarat luni, pentru Reuters, un oficial al Comisiei Europene sub rezerva anonimatului. Oficialul european a declarat că UE ar putea organiza o conferinţă a donatorilor pentru a strânge un ajutor pe termen scurt pentru Ucraina, după ce Kievul a afirmat că are nevoie de 35 de miliarde dolari pentru perioada 2014-2015.

O conferinţă a donatorilor, în timp ce situaţia se stabilizează, este singurul mod de a ajuta Ucraina, a declarat el pentru Reuters. „Am avut de asemenea contacte cu japonezii, chinezii, canadieni, turcii şi americanii”, a adăugat oficialul american.

Luni, ministrul interimar de finanţe ucrainean, Iuri Kolobov, a declarat că ţara sa are nevoie de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani şi cere organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor la care ar trebui să participe reprezentanţi ai UE, SUA şi FMI.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok, Uniunea Europeană are în vedere acordarea unui ajutor de 20 de miliarde de euro pentru susţinerea reformelor în Ucraina, informează „The Kyiv Post”, care citează din interviul acordat, sâmbătă, de Brok televiziunii ucrainene 1+1.


Pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici, demis printr-o lege votată duminică în regim de urgenţă şi încă de negăsit, a fost demarată o anchetă în care este acuzat de „omor în masă“, pentru crimele comise asupra protestatarilor din Kiev. 

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcţia de preşedinte al Ucrainei sâmbătă, pentru „uciderea în masă" a civililor, a anunţat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe Facebook.


Live streaming video by Ustream

„O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici şi mai multor funcţionari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor", a subliniat ministrul.

Oleh Makhnitski, noul procuror general, a declarat, luni, că peste 50 de oficiali de rang înalt din Ucraina sunt vizaţi de anchete penale privind autorizarea deschiderii focului asupra protestatarilor în centrul Kievului.

Situaţia administrativă din teritoriu rămâne gravă, întrucât şefii a nouă regiuni din Ucraina au demisionat, potrivit serviciilor de presă ale acestor administraţii regionale. Agenţia prezintă numele demisionarilor, şi anume Oleg Salo (Liov), Valentin Hoptian (Ternopol), Aleksandr Başkalenko (Volin), Vasili Ciudnov (Ivano-Frankovsk), Serghei Rîjuk (Jitomir), Ghenadi Nikolenko (Nicolaiev), Andrei Nicolaienko (Kirovograd), Aleksandr Udovicenko (Poltava) şi Ivan Movcian (Viniţa). Demisiile foştilor guvernatori au fost publicate pe site-urile administraţiilor regionale respective.

Cel mai frecvent motiv invocat de către aceştia este „o situaţie politică complicată în ţară" .

Situaţia în Parlament

Comuniştii nu vor participa la votul privind formarea unei coaliţii, refuzând formarea unui nou guvern, a declarat deputatul Adam Martiniuk din cadrul grupului parlamentar al Partidului Comunist din Ucraina, relatează agenţia rusă Itar-Tass.

„Este clar că grupul Partidului Comunist nu va participa la formarea unei coaliţii. Nu ar trebui să formăm un (nou) Guvern", a declarat deputatul în cadrul şedinţei de duminică a Verhovna Rada.

Formaţiunea nu va participa la vot şi trece în opoziţie, a mai anunţat Martiniuk.

De asemenea, Partidului Regiunilor a trecut în opoziţie, a anunţat luni, în Verhovna Rada, Aleksandr Efremov, liderul grupului parlamentar al formaţiunii fostului preşedinte Viktor Ianukovici.

„Având în vedere că aţi preluat conducerea şi, aşa cum putem vedea, aveţi capacitatea să formaţi un guvern, am decis să trecem în opoziţie", a declarat el, adresându-se liderilor celorlalte formaţiuni parlamentare, recunoscut prin aceasta, în mod implicit, noua putere de la Kiev. Partidul fostului preşedinte ucrainean a fost afectat în ultimele zile de un adevărat exod. Cel puţin 77 de parlamentari şi-au anunţat demisia din partid, care mai are aproximativ 130 de deputaţi.

Reacţia Rusiei faţă de tensiunile din Ucraina

Decizia Occidentului de a recunoaşte noile autorităţi din Ucraina este „o aberaţie", afirmă premierului Rusiei, Dmitri Medvedev, ridicând „serioase semne de întrebare" în legătură cu legitimitatea puterii de la Kiev.

„La modul concret, astăzi nu mai avem cu cine să vorbim. Legitimitatea unora dintre organismele de putere de acolo ridică dubii serioase", a explicat Dmitri Medvedev, citat de AFP.

„Unii dintre partenerii noştri occidentali consideră că este legitim. Nu ştiu ce Constituţie au citit ei, dar mie mi se pare o aberaţie să consideri legitim ceea ce este rezultatul unei revolte", a subliniat Medvedev.

Presiuni economice

Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina în cazul în care Kievul decide apropierea ţării de Uniunea Europeană, avertizează ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de AFP.

„Noi transmitem Ucrainei următorul lucru: bineînţeles că aveţi dreptul să vă alegeţi drumul", a declarat Aleksei Uliukaev într-un articol de opinie publicat în cotidianul Handelsblatt pe tema eventualului acord de asociere între UE şi Ucraina.

"Dar, în cazul apropierii de UE, vom fi nevoiţi să majorăm taxele vamale la importuri", a avertizat oficialul rus.

UE, pregătită să acorde asistenţă financiară

„Suntem pregătiţi să oferim asistenţă financiară substanţială (n.r. suma vehiculată este 20 miliarde de euro) Ucrainei imediat ce va fi găsită o soluţie politică, bazată pe principii democratice, şi după ce va fi instalat un nou guvern care să se angajeze cu seriozitate că va aplica reforme economice şi instituţionale", a subliniat Olli Rehn, comisarul UE pentru Afaceri Economice şi Monetare, citat de site-ul agenţiei Interfax Ukraine.

Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană în viitor, în termen mediu sau lung, dacă va îndeplini anumite condiţii, afirmă Olli Rehn, „Ucraina se află într-un moment de răscruce istoric, iar Europa trebuie să facă faţă acestui moment istoric şi să poată oferi Ucrainei perspective de aderare pe termen mediu şi lung – dacă poate îndeplini condiţiile de aderare", a declarat Rehn la Sydney, cu ocazia unei reuniuni a organizaţiei G20.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite