LIVE VIDEO Moldova, primul pas spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moldova semnează astăzi acordul de asociere şi liber schimb cu UE
Moldova semnează astăzi acordul de asociere şi liber schimb cu UE

După patru ani de negocieri, Republica Moldova semnează astăzi un acord de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. Documentul reprezintă o piatră de hotar în integrarea Moldovei în spaţiul comunitar.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia semnează astăzi, la Bruxelles, acorduri de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. În cazul Moldovei şi Georgiei, momentul a fost devansat cu trei luni, iar asta în primul rând în dorinţa de a proteja cele două ţări de presiunile Rusiei. În cazul Ucrainei, acordul trebuia să fie semnat încă de anul trecut, la Summitul din noiembrie de la Vilnius. Refuzul preşedintelui de atunci al Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a semna documentul a dus la izbucnirea protestelor Euromaidan şi la căderea regimului condus de el. 

Semnarea acordului este o piatră de hotar în drumul Moldovei către aderarea la UE, însă documentul trebuie privit mai degrabă drept un instrument de sprijin în procesul de reformare demarat de Chişinău. Comparativ, România a semnat un astfel de acord cu UE în 1993 (intrat în vigoare în 1995), însă aderarea a avut loc 14 ani mai târziu. 

Produsele moldoveneşti, liber în UE

În momentul de faţă, la cinci ani de la căderea comuniştilor şi venirea la putere a forţelor democratice, peste jumătate dintre moldoveni îşi doresc integrarea în UE. Procentul creşte însă pe măsură ce încep să se facă simţite beneficiile unui astfel de parcurs. Ridicarea vizelor pentru moldoveni , începând din martie, pentru spaţiul comunitar a fost primul beneficiu cu efecte imediate. Acum, acordul de liber-schimb îl aduce pe următorul. 

chisiProdusele moldoveneşti capătă acces liber, fără taxe, pe piaţa UE. Piaţa se deschide însă asimetric, în favoarea Moldovei: timp de cinci ani, Moldova poate doar să exporte produse în UE, în timp ce piaţa moldovenească va rămâne închisă pentru produse europene. Acordul prevede că producătorii europeni vor obţine acces liber pe piaţa moldovenească doar atunci când producţia autohtonă va deveni suficient de competitivă. 

Moldovenii „importă” doar instituţii după modelul UE

Acordul subliniază nevoia ca Republica Moldova să continue reformele demarate, iar Chişinăul şi-a elaborat deja planurile şi priorităţile în acest sens. Deşi acordul nu prevede asta, Moldova va adopta acquis-ul comunitar, adică măsurile pe care trebuie să le adopte ţările candidate la aderare. Acest set de măsuri asigură o tranziţie eficientă către legislaţia şi sistemul comunitar. Astfel, în Republica Moldova vor apărea instituţii precum cele care asigură protecţia consumatorului şi cele care aduc transparenţă în instituţiile publice. 

În bugetul Moldovei vor intra „câteva milioane numai în primul an”

„Partea politică din Acordul de Asociere cu UE întăreşte legăturile cu Chişinăul şi este un pas important pentru drumul către integrarea europeană. Partea a doua, Acordul commercial de Liber Schimb, aduce bunăstare cetăţenilor moldoveni, pentru că îşi vor putea exporta produsele pe o piaţă de 500 milioane de oameni fără taxe. 

Vor intra câteva milioane de euro în bugetul Moldovei, numai în primul an”, a declarat pentru „Adevărul” europarlamentarul Monica Macovei, preşedintele comisiei pentru cooperare UE-Moldova din cadrul Parlamentului European.

Rusia ameninţă cu sancţiuni economice

După sistarea importurilor de vin moldovenesc pentru a „pedepsi” decizia Moldovei de a se apropia de UE, Rusia ameninţă acum cu noi represalii. Ministerul Externelor de la Moscova a averizat joi că ar putea introduce „măsuri de protecţie” asupra Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, dacă se va dovedi că acordurile pe care acestea le semnează astăzi cu UE vor afecta economia rusă. 

Acesta a fost şi unul dintre principalele mituri folosite de Rusia şi comuniştii şi socialiştii de la Chişinău pentru a împiedica semnarea acordului: că el va afecta legăturile comerciale ale Moldovei cu Rusia şi spaţiul CSI, însă acordul de liber-schimb semnat la Bruxelles nu conţine nicio astfel de prevedere. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/transnistria-i-tortura" target="_blank">View the story "Transnistria şi tortura" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite