LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii la Melitopol, oraș ocupat de ruși: Bombe aeriene lansate spre Insula Șerpilor și atac asupra Podului Zatoka
0Este a 350-a zi de război la scară largă în Ucraina. O serie de explozii puternice a zguduit vineri seară orașul Melitopol, ocupat de armata rusă. Aceste explozii au avut loc după ce Rusia a lansat 106 rachete împotriva infrastructurii ucrainene, una dintre ele survolând spațiul aerian al Republicii Moldova.

UPDATE 17.38 Adunarea Generală a ONU se va reuni pentru a susține Ucraina la un an de la declanșarea invaziei ruse
Adunarea Generală a ONU se va reuni la 22 februarie într-o sesiune specială pentru a vota o rezoluţie în sprijinul Ucrainei la un an de când Rusia a început oficial războiul împotriva sa.
Potrivit unor surse diplomatice citate de agenția de presă EFE, reuniunea, care a fost convocată oficial vineri la inițiativa Ucrainei şi a mai multor aliaţi de-ai săi, ar urma să dureze două zile şi să beneficieze de prezenţa a numeroşi miniştri din diferite ţări.
În perspectiva întâlnirii, conducerea de la Kiev pregăteşte o propunere de rezoluţie care ar urma să fie votată la 23 februarie şi cu care doreşte să obţină un mesaj de susţinere din partea comunităţii internaţionale. Detalii aici
UPDATE 17.15 Rusia recunoaște că a atacat vineri instalații energetice din Ucraina
Rusia a desfăşurat vineri un „atac masiv” asupra unor instalaţii energetice extrem de importante din complexul militaro-industrial al Ucrainei, a transmis sâmbătă Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Reuters.
În raportul său zilnic, Ministerul rus al Apărării nu a precizat care sunt instalaţiile energetice pe care susţine că le-a lovit vineri. Moscova susține că unele atacuri au blocat transporturi de arme şi muniţie pe cale ferată din străinătate către Ucraina. Detalii aici
UPDATE 17.02 Pentagonul vrea să reia două programe secrete pe care le-a suspendat după începerea războiului în Ucraina
Pentagonul cere Congresului să restabilească finanțarea pentru două programe extrem de secrete din Ucraina care au fost oprite înainte de invazia rusă de anul trecut.
Dacă legislativul american își dă acordul, Forțele Speciale de Operațiuni ale SUA vor putea să angajeze agenți ucraineni pentru a monitoriza mișcarea trupelor ruse și a combate dezinformarea, scrie Washington Post, citând actuali și foști oficiali americani. Detalii aici
UPDATE 17.00 Putin mai are de unde finanța războiul pentru câțiva ani, în ciuda pierderilor de venituri
Veniturile bugetare din petrol și gaze au scăzut semnificativ: prețul petrolului rusesc a scăzut brusc în ultimele două luni, în timp ce volumul de aprovizionare cu gaze a Europei s-a înjumătățit mai mult de jumătate într-un an. Cu toate acestea, principalul motiv pentru deficitul record este creșterea bruscă a cheltuielilor, care au ajuns la 1.100 de miliarde de ruble (14 miliarde de euro), scrie Novaia Gazeta Europe.
În total, veniturile au scăzut cu 733 de miliarde de ruble (9,4 miliarde de euro) față de luna ianuarie a anului trecut. Creșterea de 1,1 trilioane de ruble (59%) a cheltuielilor a contribuit în mare măsură la deficitul bugetar.
Potrivit sursei Novaia-Europa, creșterea bruscă a cheltuielilor din ianuarie este legată de faptul că guvernul a alocat cea mai mare parte din fondurile planificate pentru primul trimestru, sferei militaro-industriale. Este posibil să mai existe încă patru sau cinci tranșe de acest fel pe parcursul anului. Acest lucru ar putea însemna că există „fonduri suficiente pentru câțiva ani de război”, sugerează sursa. Detalii aici
UPDATE 16.37 Șeful mercenarilor Wagner susține că știe planul lui Putin în privința Ucrainei
Șeful mercenarilor Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, un aliat al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, susține că obiectivul Kremlinului este să ocupe în întregime regiunile Donețk și Lugansk, pe care conducerea de la Moscova le consideră, din 30 septembrie 2022, drept „republici” ale Rusiei.
„Din câte am înțeles, trebuie să obținem republicile Donețk și Lugansk”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat bloggerului militar Semion Pegov.
Potrivit lui Prigojin, acesta este un obiectiv-cheie al Kremlinului care, „în principiu, va conveni tuturor deocamdată”.
Totuși, Prigojin spune că acest obiectiv nu este realizabil mai devreme de un an și jumătate, chiar doi. Detalii aici
UPDATE 13.14 Atacuri în apropierea României. Insula Șerpilor, vizată cu bombe aeriene: Podul Zatoka, atacat cu o dronă maritimă de suprafață
Rusia a lansat patru bombe aeriene spre Insula Șerpilor, situată la circa 45 de kilometri de țărmurile României. În plus, podul rutier și feroviar de peste Portița Nistrului, care asigură legătura între sudul Basarabiei (astăzi parte a sud-vestului Ucrainei) și restul Ucrainei, a fost lovit cu o dronă maritimă de suprafață.
Potrivit șefului administrației militare regionale Odessa, Maksim Marcenko, rușii au lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă patru bombe aeriene spre Insula Șerpilor.
De asemenea, rușii au tras trei rachete de tip Onyx spre zona de coastă a regiunii Odessa. Aceste rachete au fost lansate din sistemul Bastion din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014.
Cel mai important obiectiv de infrastructură din regiune vizat de un atac un noaptea de vineri spre sâmbătă a fost așa-numitul pod Zatoka, o stațiune balneară de pe malul drept al Portiței Nistrului cunoscută ca Bugaz în România interbelică. Detalii aici
UPDATE 11.15 Una dintre cele mai populare cântăreţe din Rusia post-sovietică, trecută pe lista agenților străini
Ministerul rus al Justiţiei a trecut-o vineri pe Zemfira, una dintre cele mai populare cântăreţe din Rusia post-sovietică, pe lista agenţilor străini pe motiv că aceasta sprijină Ucraina şi a criticat războiul declanșat de Vladimir Putin.
Agenţia de presă Tass a citat un comunicat al ministerului în care se afirmă că Zemfira, al cărei nume complet este Zemfira Ramazanova, „a sprijinit în mod deschis Ucraina, a susţinut concerte în ţări neprietenoase, vorbind împotriva operaţiunii militare speciale şi primind sprijin din surse străine”. Detalii aici
UPDATE 11.12 Oficial de la Pentagon: Rusia a pierdut jumătate din tancurile sale grele în Ucraina
Rusia „a pierdut, probabil, jumătate din rezerva sa principală de tancuri grele în timpul luptelor şi în urma capturărilor de către ucraineni”, a declarat Celeste Wallander, secretar adjunct pentru Afacerile de securitate internaţională în cadrul Departamentul american al Apărării.
Această estimare a Celestei Wallander, care nu a oferit o cifră exactă pentru pierderile de tancuri de către armata rusă, vine în timp ce forțele armate ale Ucrainei se pregătesc să primească tancuri grele de la aliaţii săi occidentali. Detalii aici
UPDATE 06.00 O serie de explozii în orașul Melitopol, confirmată de oficialii ucraineni și ruși
În orașul Melitopol, aflat sub ocupația rusă, au avut loc o serie de explozii vineri seară, potrivit oficialilor ambelor tabere.
Vladimir Rogov, membru în administrația militaro-civilă pro-rusă a declarat pe rețelele de socializare că în oraș s-au auzit pentru a doua oară în această seară explozii.
„Sunt pagube, iar incendiul a izbucnit la locul bombardării de către forțele armate ucrainene din zona rezidențială a orașului. Sunt victime”, a spus Rogov.
Ivan Fedorov, primarul ucrainean din Melitopol a afirmat, vineri, că orașul se cutremură din cauza exploziilor puternice, potrivit CNN.
„Puterea loviturilor primite este de așa natură încât ferestrele tremură”, a spus Fedorov.
UPDATE 05.00 Întâlnirea lui Zelenski cu Macron și Scholz a fost una onestă. în care liderii s-au ascultat reciproc
Zelenski a declarat, vineri seară, că a mers în Franța acolo unde s-a întâlnit cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz. Cei trei lideri au avut o conversație onestă. Liderul ucrainean a transmis poziția sa împreună cu argumente ceea ce a dus la un acord pentru oferirea unui sprijin extins din partea partenerilor săi europeni.
„În Franţa a avut loc o întâlnire fundamentală cu preşedintele Macron şi cancelarul Scholz. Noi trei am avut o discuţie şi a fost o conversaţie onestă. Ar fi incorect să dezvăluim detaliile sale, dar putem spune că ne-am auzit reciproc.
Franţa - Ucraina, Germania - Ucraina. Partenerii au auzit poziţia noastră, argumentele noastre. Va exista mai mult sprijin şi îi mulţumesc domnului preşedinte şi tuturor francezilor, domnului cancelar şi tuturor germanilor pentru asta. Se simte că există înţelegerea faptului că protecţia Ucrainei înseamnă protecţia intereselor şi a partenerilor noştri”, a declarat Zelenski.
UPDATE 05.00 Zelenski a informat cetățenii ucraineni despre turneul său european
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre situația actuală de pe linia frontului, dar în special despre regiunea Bahmut acolo unde au loc bombardamente ruse în ultimele zile.
„Azi a avut loc o nouă reuniune a Statului Major. Situaţia de pe linia frontului a fost examinată în detaliu, în special în regiunea Doneţk -Bahmut şi în alte puncte fierbinţi. Sunt zone dificile. La şedinţa Statului Major am analizat situaţia cu aprovizionarea cu arme, situaţia generală cu apărarea statului”, a spus preşedintele ucrainean.
Zelenski a menționat și despre maratonul său diplimatic. El le-a transmis cetățenilor ucreaineni că a reușit să facă acorduri importante și există semnale bune din partea partenerilor externi.
„Londra, Paris, Bruxelles - peste tot în aceste zile am vorbit despre cum să ne consolidăm trupele. Există acorduri foarte importante şi am primit semnale bune. Acest lucru este valabil atât pentru rachete cu rază lungă de acţiune şi tancuri, cât şi pentru următorul nivel al cooperării noastre - avioane de luptă”, a mai spus liderul ucrainean.
De asemenea, a ținut să menționeze faptul că la partea de echipamente militare ce constau în avioane de luptă încă mai este de lucrat.
„Dar mai trebuie să lucrăm în continuare la acest aspect”, a recunoscut el referindu-se la avioane, potrivit news.ro.
Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina
Preşedintele american Joe Biden va vizita Polonia în perioada 20-22 februarie, cu puţin timp înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.
El se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda „pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală şi eforturile noastre colective de a sprijini Ucraina şi de a întări capacităţile de descurajare ale NATO”, a precizat ea, potrivit Agerpres.
Preşedintele american se va întâlni de asemenea cu aşa-numitul „Grup al celor nouă de la Bucureşti”, din care fac parte România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.