Liderii UE au transmis Marii Britanii că trebuie să aplice tratatul Brexit „în întregime“. Răspunsul lui Boris Johnson, aşteptat astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lideri europeni

Liderii UE au insistat joi ca Regatul Unit să aplice „în întregime” acordul care reglementează plecarea sa din UE la 31 ianuarie, fără a renegocia clauzele, iar acesta este un „punct final”, a declarat preşedintele Consiliului European Charles Michel în prima zi a summitului Celor 27, relatează AFP. Răspunsul premierului Boris Johnson este aşteptat, aszăzi, în cea de-a doua zi a summit-ului.

„În ceea ce priveşte acordul de retragere şi protocoalele sale, ele trebuie să fie în întregime puse în aplicare, punct final”, a subliniat el, în contextul în care negocierile privind viitoarea relaţie post-Brexit între Regatul Unit şi UE bat pasul pe loc.

Deputaţii britanici au aprobat, la sfârşitul lui septembrie, proiectul de lege al guvernului lui Boris Johnson care revine parţial asupra acordului de Brexit.

„Suntem uniţi şi hotărâţi să ajungem la un acord, dar nu cu orice preţ”, a mai spus Michel.

El a afirmat că garantarea drepturilor de pescuit, găsirea unor moduri corecte de soluţionare a disputelor şi asigurarea concurenţei echitabile sunt cruciale pentru protejarea „a sute de mii de joburi europene”.

„Suntem 100% uniţi”, a mai spus Charles Michel, care a transmis Londrei „să facă paşii necesari” pentru a debloca acordul.

Premierul britanic Boris Johnson va stabili vineri abordarea Regatului Unit asupra relaţiei post-Brexit cu UE, după ce negociatorul său şef a descris ultimele solicitări ale blocului comunitar în negocierile comerciale drept dezamăgitoare şi surprinzătoare, relatează Reuters.

Marea Britanie a ieşit din UE la sfârşitul lunii ianuarie, iar cele două părţi au fost de atunci angrenate în negocieri complexe pentru a ajunge la un acord de liber schimb pentru perioada de după 31 decembrie 2020.

Liderii UE au cerut Regatului Unit să facă „gesturile necesare” pentru a se ajunge la un compromis.

„Prim-ministrul @BorisJohnson va prezenta reacţiile şi abordarea Regatului Unit mâine (vineri – n.r.), în lumina declaraţiei dale de pe 7 septembrie”, a precizat negociatorul şef al Londrei pentru Brexit, David Frost.

Boris Johnson a stabilit ca termen limită data de 15 octombrie şi a precizat atunci că dacă nu se ajunge la un acord ambele părţi ar trebui „să accepte şi să meargă mai departe”.

„Dezamăgiţi de concluziile #EUCO privind negocierile UE-Regatul Unit”, a postat Frost pe Twitter. „Surprinşi că UE nu mai este angajată să lucreze ‘intensiv’ pentru a ajunge la un viitor parteneriat aşa cum am convenit cu @vonderleyen pe 3 octombrie”, a adăugat el.

„De asemenea, surprinşi de sugestia că pentru a ajunge la o înţelegere toate mişcările viitoare trebuie să vină de la Regatul Unit. Este o abordare neobişnuită în purtarea unei negocieri”, a mai postat Frost.

Liderii statelor Uniunii Europene au convenit joi să continue să discute cu Regatul Unit pentru a încheia un acord comercial „în următoarele săptămâni”, dar au decis, de asemenea, să intensifice pregătirile în caz că aceste negocieri problematice vor eşua, relatează Reuters şi AFP.

Consiliul European „constată cu îngrijorare că progresele realizate (în negocieri) asupra chestiunilor cheie care interesează Uniunea nu sunt nici acum suficiente pentru ca un acord să fie încheiat”, se menţionează în concluzii summitului pe acest dosar, primul abordat.

Discuţiile sunt blocate de luni de zile în trei puncte prioritare pentru UE: pescuitul, garanţiile solicitate britanicilor în materie de concurenţă şi maniera de reglementare a diferendelor privind un viitor acord.

Liderii celor 27 de state membre, care s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre relaţia post-Brexit cu Londra, au convenit în concluziile adoptate „să continue negocierile în săptămânile următoare”. În acelaşi timp, ei au cerut Regatului Unit să facă „gesturile necesare” pentru a se ajunge la un acord.

Liderii UE au subliniat, de asemenea, că divorţul Regatului Unit de UE din acest an trebuie implementat deplin până la sfârşitul anului, o referire la un nou proiect de lege din parlamentul britanic cunoscut sub numele de legea pieţei interne, care dacă va fi aprobată va invalida o parte din prevederile acordului de Brexit.

„Vrem un acord, dar evident nu cu orice preţ. Trebuie să fie un acord corect care serveşte interesele ambelor părţi”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Irlanda, statul UE cel mai expus la o ieşire dezordonată a Regatului Unit, a apreciat că un acord între a şasea economie a lumii şi cel mai mare bloc comercial de pe glob este chiar mai important acum, dat fiind haosul economic provocat de criza COVID-19. „Putem să rezolvăm asta în interiorul calendarului pe care îl avem”, a spus prim-ministrul irlandez Micheal Martin.

Dată fiind criza economică şi instabilitatea globală, ar fi o „nebunie” dacă cele două părţi nu ar reuşi să ajungă la un acord, a spus şi premierul olandez Mark Rutte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite