Legislativul Ucrainei a rămas fără o majoritate politică; premierul Iaţeniuk ar putea introduce o grupare extremistă în coaliţia de guvernare
0Liderul partidului ucrainean Samopomich, Oleh Bereziuk, a anunţat retragerea formaţiunii sale din coaliţia de guvernare a ţării, lăsând legislativul ucrainean fără o majoritate clară şi forţându-l pe premierul Arseni Iaţeniuk să caute noi alianţe politice în regim de urgenţă, relatează „Deutsche Welle”.
Partidul de centru-dreapt a anunţat ieşirea de la guvernare într-un comunicat semnat de Bereziuk. În care denunţă o „lovitură de stat a oligarhilor în Radă”, conform agenţiei oficiale de presă a statului, Ukrinform.
Anunţul a venit la doar o zi după ce partidul „Patria” al fostului prim-ministru Iulia Timoşenko, care deţine 19 scaune în Radă, s-a retras şi el din coaliţia de guvernare.
Samopomich avea treilea număr de scaune din coaliţia de guvernare, 26, ceea ce înseamnă că singurele formaţiuni rămase în coaliţie – Blocul Petro Poroshenko şi Frontul Poporului – au rămas cu doar 217 scaune din cele 450 ale legislativului ucrainean, cu nouă mai puţin decât cele 226 de scaune necesare pentru a asigura majoritatea.
Astfel, premierul Arseni Iaţeniuk are 30 de zile pentru a forma o nouă coaliţie de guvernare, iar liderul guvernului de la Kiev a declarat că va încerca să negocieze intrarea la guvernare a Partidului Radical, o formaţiune de extremă dreapta care are 21 de scaune în Radă şi ar putea asigura majoritatea necesară.
Prim-ministrul ucrainean se află însă sub multă presiune, după ce preşedintele Petro Poroşenko i-a cerut demisia la începutul săptămânii, iar cabinetul său a supravieţuit marţi la limită unei moţiuni de cenzură lansată de opoziţie.
Iaţeniuk a devenit prim-ministru în urma revoluţiei Euromaidan din februarie 2014, soldată cu înlăturarea preşedintelui Viktor Ianucovici, ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia şi războiul civil din estul ţării.
Nemulţumirea populară faţă de conducerea politică a ţării a crescut semnificativ în ultima perioadă; indicele de încredere a populaţiei în preşedintele Petro Poroşenko a ajuns la doar 17%, în condiţiile în care Ianucovici se situa la 28% înainte de Euromaidan.