Kiev: marş ultranaţionalist organizat de Svoboda şi Pravîi Sektor în onoarea lui Stepan Bandera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestanţii au cerut ca liderului naţionalist Stepan Bandera să-i fie restitut titlul de erou naţional, care i-a fost luat de fostul preşedintele pro-rus Victor Ianukovici. FOTO via BBC
Manifestanţii au cerut ca liderului naţionalist Stepan Bandera să-i fie restitut titlul de erou naţional, care i-a fost luat de fostul preşedintele pro-rus Victor Ianukovici. FOTO via BBC

Mii de susţinători ai grupărilor de extremă dreapta din Ucraina s-au strâns joi seară pe străzile din Kiev pentru a-l comemora pe Stepan Bandera, liderul unei brigăzi de gherilă care a luptat pentru independenţa Ucrainei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi denunţat de Moscova drept colaborator nazist.

Marşul a fost organizat de grupările extremiste Svoboda şi Pravîi Sektor, iar peste 2.500 de persoane au răspuns apelului de a ieşi în stradă în onoarea lui Stepan Bandera. Acestora li s-au alăturat şi mai mulţi luptători din regimentul Azov, din care fac parte voluntari cu viziuni naţionaliste. 

Oleg Tiahnibok, liderul partidului Svoboda, a cerut Kievului să-i redea lui Bandera titlul de erou naţional, o mişcare considerată provocatoare faţă de estul separatist al ţării. Fostul preşedinte pro-rus Victor Ianukovici i-a revocat acest titlu, după ce Rusia l-a declarat oficial pe Bandera colaborator nazist.  Vladimir Putin l-a numit „complicele lui Hilter” pentru că Bandera a luptat împotriva forţelor sovietice în timpul războiului. 

Manifestanţii au scandat slogane precum „Slavă Ucrainei!”, „Slavă eroilor!”, „Slavă naţiunii!”, „Moarte duşmanilor!” şi „Rusia este închisoarea popoarelor”, mulţi dintre ei purtând steagurile Svoboba şi Pravîi Sektor, alţii îmbrăcaţi în uniforma naţionaliştilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Marşul nu s-a soldat cu incidente violente, presa rusă fiind singura care susţine că două jurnaliste ruse au fost atacate de naţionalişti. 

Tema „fasciştilor” a fost propagată intens de tendinţele separatiste din Crimeea, liderii mişcării pro-ruse de acolo repetând constant că evenimentele de la Kiev reprezintă o „lovitură fascistă de stat”, motivând astfel decizia de a cere protecţia Rusiei. Argument invocat şi de preşedintele demis Ianukovici. Rusia a transmis ieri, tot prin intermediul lui Putin, că forţele armate ruse au intervenit în Crimeea doar după ce preşedintele „legitim” Ianukovici a solicitat acest lucru. 

După ce Euromaidanul a reuşit să-l răstoarne pe Ianukovici, Moscova a susţinut că Piaţa Independenţei a fost, de fapt, controlată - sau măcar manipulată - de neonazişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite