Jocurile Foamei. Turcia negociază cu Rusia deschiderea unui coridor pentru exporturile de cereale din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vapor marea neagra.jpg

Ankara negociază cu Moscova şi Kiev deschiderea unui coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina, a declarat joi un înalt oficial turc, citat de Reuters. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate.

Declinul exporturilor a fost provocat de problemele logistice, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie şi a blocat accesul la porturile ucrainene de la Marea Neagră, principalele rute pentru exporturile de cereale ale Kievului. Peste 20 de milioane de tone de cereale aşteaptă în silozuri să fie exportate, iar recolta din acest an este în pericol.

Rusia şi Ucraina erau responsabile pentru aproape o treime din livrările globale de grâu, iar lipsa exporturilor din Ucraina contribuie la creşterea crizei alimentare pe plan mondial.

„Turcia negociază atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina în privinţa exporturilor de cereale ucrainene. Dacă va fi deschis un coridor din Turcia, cerealele ar putea ajunge în ţările în care este atât de mare nevoie. Negocierile sunt încă în desfăşurare”, a afirmat un oficial turc citat de Reuters.

Miercuri, viceministrul rus al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova este gata să asigure un coridor umanitar pentru ca navele care transportă produse alimentare să poată pleca din Ucraina.

Rudenko a cerut în context ridicarea sancţiunilor împotriva Moscovei, ca o condiţie pentru evitarea unei crize alimentare mondiale din cauza blocării exporturilor de cereale ucrainene de la declanşarea ofensivei ruse.

Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, Ucraina exporta lunar până la şase milioane tone de cereale. Războiul a generat volatilitate pe pieţele financiare internaţionale, ducând la creşterea preţurilor la materiilor prime şi afectând logistica.

Kievul susţine că Rusia şi-a accelerat furtul de grâne din Ucraina

   Rusia încearcă să şantajeze comunitatea internaţională prin oferta sa de a debloca porturile ucrainene dacă sancţiunile sunt atenuate, spune ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. Oficialul ucrainean a făcut declaraţiile la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

„Este vorba de şantaj evident. Nu putem găsi un exemplu mai clar de şantaj în relaţiile internaţionale”, a spus Kuleba.

El a avertizat că dacă Rusia nu renunţă la blocada împotriva exporturilor de grâne din Ucraina, întregul ciclu agricol va fi întrerupt, iar lumea se va confrunta cu o criză alimentare pe mai mulţi ani.

„Când procedezi în acest fel, practic spui nu negocierilor. Dacă Rusia ar fi preferat discuţiile în locul războiului, atunci şi noi am fi procedat diferit.

Această strategie, de a oferi concesii, a fost folosită din 2014 până în 24 februarie 2022. Facem concesii aici, facem concesii acolo, va ajuta să prevenim războiul. A eşuat. Opt ani de folosire a acestei strategii au dus la vărsare de sânge în Donbas şi la situaţia în care rachete lovesc Kievul ”, a mai spus şeful diplomaţiei ucrainene.

„Ucraina suferă mai mult decât Rusia. După trei luni de război, mesajul meu este simplu: Omorâţi exporturile ruseşti. Nu mai cumpăraţi din Rusia şi nu le mai permiteţi să vă folosească banii pentru a investi în această maşinărie de război, de ucis şi de distrus”, a concluzionat Kuleba.

Kievul a comunicat că Rusia şi-a accelerat furtul de grâne ucrainene. Ombudsmanul pentru drepturile omului, Liudmila Denisova, a declarat că 30 de camioane încărcate cu grâne au fost văzute în apropierea Portului Berdiansk, scrie BBC.

Ea a afirmat că ruşii repară rapid calea ferată din portul devastat Mariupol, de unde intenţionează să ia stocurile rămase.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite