Italia: Anchetă pentru „sechestrare de persoane“ împotriva ministrului de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul italian de Interne, Mateo Slavini într-o tabără de migranţi
Ministrul italian de Interne, Mateo Slavini într-o tabără de migranţi

Justiţia italiană a deschis o anchetă contra ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, pentru „sechestrare de persoane, arestări ilegale şi abuz de putere“, în cazul migranţilor reţinuţi la bordul navei Diciotti.

Şeful său de cabinet este vizat de aceeaşi anchetă, declanşată de Parchetul din Agrigente, din Sicilia, dar care va fi preluată de un tribunal din Palermo.

Decizia intervine după încheierea audierilor în cazul a doi responsabili din Ministerul de Interne conduse de Luigi Patronaggio, procurorul din Agrigente, care a deschis o primă anchetă în acest caz pentru a înţelege cine a dat ordine de a interzice debarcarea migranţilor.

Nava Diciotti a acostat în Catania luni seară, dar cei 150 pasagerii au fost nevoiţi să rămână la bord, ministrul de Interne, Matteo Salvini, nepermiţând debarcarea lor până când Uniunea Europeană “nu va interveni pentru a ajuta”. Majoritatea provin din Eritreea şi Somalia.

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a anunţat sâmbătă că migranţii care blocaţi în continuare la bordul navei Diciotti de la sosirea acesteia luni, în portul Catania, în Sicilia, vor fi autorizaţi să debarce “în următoarele ore”, relatează AFP.

“Migranţii de la bordul vasului Diciotti vor debarca în următoarele ore. O mare parte a migranţilor vor primi adăpost din partea Bisericii Catolice italiene, din partea episcopilor care le-au deschis uşile, inimile şi portofelul lor”, a declarat Matteo Salvini în cursul unei reuniuni politice în nordul Italiei.

Toţi cei 140 de migranţi prezenţ la bordul navei Ubaldo Diciotti, în portul Catania, din Sicilia, au fost debarcaţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, a anunţat presa italiană. 

Ministrul de Interne Matteo Salvini a permis debarcarea migranţilor sâmbătă seară, după un acord cu Biserica Catolică italiană, Albania şi Irlanda.

Albania şi-a dat acordul să primească 20 dintre migranţii respectivi. Această ţară, care nu face parte din UE, este deocamdată singura care a luat o decizie în acest sens.

Dintre cei 150 de migranţi, 12 coborâseră până sâmbătă după-amiază de pe Diciotti, vasul pazei de coastă italiene care a salvat migranţii în urmă cu aproape două săptămâni.

Iniţial, autorităţile sanitare ale portului Catania au permis debarcarea din motive de sănătate a 16 persoane – 11 femei şi cinci bărbaţi – cărora li s-a adăugat al şaselea bărbat, bolnav şi el, ridicând totalul la 17 persoane.

Mai mulţi medici şi inspectori ai Ministerului Sănătăţii au urcat în cursul dimineţii al bordul vasului Diciotti pentru a controla starea de sănătate a acestor persoane.

La Geneva, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) a lansat sâmbătă “un apel ţărilor membre ale Uniunii Europene ca să ofere de urgenţă locuri pentru a găzdui” migranţii de pe Diciotti.

Şeful Agenţiei Medicale Italiene şi-a dat demisia

Şeful Agenţiei Medicale Italiene (AIFA) şi-a dat demisia în semn de protest faţă de politica dură a guvernului italian faţă de migranţi, informează DPA, citând presa italiană. Anunţul lui Stefano Vella vine ca reacţie la deţinerea prelungită a 150 de migranţi pe nava pazei de coastă italiene Diciotti, încheiată în noaptea de sâmbătă spre duminică. 

„Ca doctor, nu pot conduce o structură medicală publică într-o vreme când oamenii sunt trataţi astfel pe teritoriul nostru”, a spus Vella în declaraţia de demisie reprodusă de agenţia ANSA. Vella a mai spus că toţi cei care se opun politicilor dure ale ministrului de interne Matteo Salvini ar trebui să-şi înainteze demisiile.

Comisar european: Să ataci UE e ca şi cum ţi-ai trage un glonţ în picior

Comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, a estimat că atacurile liderilor italieni împotriva Uniunii Europene, pe care o acuză de lipsă de solidaritate în gestionarea problemei migranţilor, sunt ca şi cum Italia şi-ar trage un glonţ în picior, informează duminică AFP.

"Cred că politicienii din ţara voastră ar trebui să înţeleagă că nu sunteţi singuri în acest moment, că Europa încearcă să vă ajute. Dimpotrivă, cine atacă UE îşi trage un glonţ în picior", a declarat el într-un interviu publicat duminică în cotidianul de stânga La Repubblica.

Miniştri importanţi din guvernul italian, Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, şi Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 Stele (antisistem), ameninţă de mai multe zile UE cu represalii, în special în planul participării italiene la bugetul comunitar, din cauza situaţiei cu migranţii de pe Diciotti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite