ISW: Rusia a recăpătat inițiativa strategică pe câmpul de luptă

0
Publicat:

Ocupanții ruși au recăpătat inițiativa pe toată linia frontului și vor putea desfășura acțiuni ofensive oricând și oriunde vor se arată într-un articol recent al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Foto: ISW
Foto: ISW

Analiștii ISW au remarcat că rușii au preluat din nou inițiativa, după contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, care a început în iunie 2023. Acum, așa cum se presupune în cadrul Institutului, comandamentul rus va putea determina ora, locul și amploarea viitoarelor operațiuni ofensive pe teritoriul Ucrainei.

În același timp, analiștii au subliniat că, dacă Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară o apărare activă de-a lungul întregii linii a frontului în 2024, vor ceda astfel inițiativa strategică Federației Ruse. Ocupanții vor avea ocazia să manevreze rezervele și să determine cum și unde să aloce resursele, obligând Ucraina să întreprindă acțiuni defensive atâta timp cât Federația Rusă păstrează această inițiativă strategică.

Analiștii și-au exprimat opinia că forțele ucrainene pot priva Rusia de aceste oportunități dacă au suficiente mijloace pentru a contesta inițiativa rusă și a-și conduce propriile operațiuni ofensive în 2024.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat pe 25 februarie că Rusia pregătește o nouă ofensivă care va începe la sfârșitul mai sau în vara lui 2024. Zelensky a mai declarat că armata ucraineană are un plan clar de a contracara forțele ruse.

Forțele ruse au avansat recent la sud de Kreminna pe fondul unor angajamente poziționale continue de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 26 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 26 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat recent la est de Bilohorivka (la sud de Kreminna). Angajamentele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk lângă Synkivka și Ivanivka; la sud-est de Kupyansk lângă Tabaivka; la vest de Kreminna lângă Terny; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka. Șeful administrației ucrainene Lugansk, Artem Lysohor, a raportat că forțele ruse au avut „de peste 10 ori” mai multe muniții de artilerie decât au avut forțele ucrainene în direcția Kupiansk în ultima lună. Elementele Brigăzii a 16-a Spețnaz ruse (Direcția principală a Statului Major al Rusiei [GRU]) continuă să opereze în direcția Kupiansk.

image

Forțele ruse au avansat recent și la vest de Bakhmut, pe fondul luptei de poziție în zonă, pe 26 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 25 februarie arată că forțele ruse au avansat marginal la nord-est de Ivanivske (vest de Bakhmut). Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse avansează spre centrul Ivanivske dinspre est și continuă să lupte la periferia de nord a așezării. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că elemente ale Diviziei a 98-a aeriană rusă (VDV) au împins forțele ucrainene din pozițiile lor într-o zonă de pădure la nord-vest de Ivanivske. Luptele de poziție au continuat, de asemenea, la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka și la sud de Bakhmut lângă Pivdenne.

image

Totodată, forțele ruse au capturat Lastochkyne, o așezare la vest de Avdiivka, începând cu 26 februarie, după ce trupele ucrainene s-au retras din zonă. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Tavriisk ucrainean Dmytro Lykhoviy a declarat la 26 februarie că forțele ucrainene s-au retras din Lastochkyne și au stabilit poziții defensive pe linia Orlivka-Tonenke-Berdichi (de la nord-vest la sud-vest de Avdiivka). Imaginile geolocalizate publicate pe 26 februarie arată că forțele ruse au intrat în partea de sud-est a orașului Sieverne (la vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat complet Sieverne și Tonenke (la nord-vest de Sieverne) și au intrat, de asemenea, la periferia de est a Orlivka, dar ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Luptele de poziție au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka, Stepove și Berdychi și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske. Detașamentul rus de recunoaștere aeriană „Husarii Negri” al Brigăzii a 15-a Infanterie Motorizată (Armata a 2-a combinată [CAA], districtul militar central [CMD]) și elemente ale Brigăzii 114 Infanterie Motorizată (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează la nord-vest de Avdiivka, iar elemente ale Brigăzii Separate de Infanterie Motorizată „slave” ruse (Corpul I de armată DNR) operează în apropiere de Stepove.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite