INFOGRAFIE Imigraţia, miză în alegerile britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul David Cameron promite să reducă la „câteva zeci de mii” numărul imigranţilor care ajung anual în Regatul Unit. FOTO Associated Press
Premierul David Cameron promite să reducă la „câteva zeci de mii” numărul imigranţilor care ajung anual în Regatul Unit. FOTO Associated Press

Societatea britanică rămâne divizată pe tema imigranţilor, iar asta se va reflecta în rezultatele alegerilor generale de joi, în urma cărora va fi numit şi noul premier.

Cu doar o zi înainte de deschiderea urnelor, dezbaterea privind imigranţii care-şi caută vieţi mai bune în Regatul Unit continuă să reprezinte unul dintre principalele puncte ale campaniei electorale. După victoria categorică înregistrată de partidul anti-imigraţionist UKIP la europarlamentarele din mai 2014, principalele grupări politice din Marea Britanie au preluat o bună parte din retorică acestuia. Acum, toate partidele care vor intra în Parlamentul de la Londra promit reformarea legislaţiei privind imigraţia. 

Conservatorii promit că nu mai primesc imigranţi

Actualul premier britanic, conservatorul David Cameron, s-a angajat să reducă numărul imigranţilor care sosesc în fiecare an în Regatul Unit de la 298.000 (imigraţia netă) la „câteva zeci de mii”. Promisiunea electorală este ambiţioasă: anul trecut, în Marea Britanie au sosit 624.000 de oameni, în timp ce numărul imigranţilor a fost de 320.000. Apoi, a mai spus Cameron, imigranţii nu vor avea voie să ia ajutoare sociale patru ani de la data sosirii, angajându-se şi să renegocieze cu Bruxelles-ul principiul liberei circulaţii, unul dintre pilonii pe care s-a construit UE. O astfel de „renegociere” nu poate avea loc în cadrul actualelor tratate fondatoare ale UE, însă Cameron promite inclusiv un referendum privind apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană. 

Laburiştii vor doar imigranţii de elită

Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, are un plan similar cu al Conservatorilor. Gruparea promite că imigranţii nu vor putea cere ajutoare sociale decât după doi ani de şedere şi că se vor consolida controalele vamale (măsură aplicată deja de Conservatori, aflaţi la putere). Ultima măsură-cheie din planul laburist privind imigraţia presupune elaborarea „unui sistem mai inteligent” pentru încurajarea „talentelor de top” şi descurajarea imigranţilor necalificaţi. Miliband se opune însă organizării unui referendum privind apartenenţa la UE, considerând că economia britanică ar fi afectată puternic de o astfel de mişcare. 

Liberal-Democraţii vor străini

„Nu voi promova niciodată ideea de a închide graniţele doar pentru că este ceea ce vor oamenii să audă. Liberal-Democraţii nu vor imita niciodată partide de teapa UKIP, care induc oamenilor frica de imigranţi, care-i atacă pe aceştia din urmă şi care fac promisiunea seducătoare că toate problemele noastre vor dispărea dacă punem un semn pe care să scrie «Închis» la uşă”, şi-a asumat Nick Clegg, liderul Partidului Liberal-Democrat şi vicepremier britanic. Chiar şi aşa, gruparea şi-a făcut campanie promiţând că va restricţiona accesul imigranţilor la ajutoare sociale. Clegg pledează pentru rămânerea Marii Britanii în UE pentru a permite „imigranţilor bine instruiţi să sprijine sectoare-cheie ale economiei”. 

UKIP vrea să izoleze continentul

Liderul Partidului Independenţei din Regatul Unit, Nigel Farage, este hotărât să transforme în realitate notoriul titlu jurnalistic din anii 1940, „Ceaţă pe Canal, continentul este izolat”. Politicile anti-imigraţioniste propăvăduite de Farage se leagă invariabial de ieşirea ţării din UE. În interiorul spaţiului comunitar, schimbările propuse de UKIP încalcă toate regulile europene. În primul rând, Farage vrea să înfiinţeze Comisia pentru Controlul Migraţiei, a cărei unică sarcină va fi scăderea numărului de imigranţi. Vor fi impuse cote anuale şi introdus un sistem pe puncte, similar celui în baza căruia se acordă rezidenţă în Australia. Toţi etnicii din ţări membre ale Commonwealth vor avea prioritate. Apoi, Farage promite că, în aeroporturi, vor fi două cozi la controlul paşapoartelor: una pentru britanici, una pentru „Restul Lumii”. 

Tot un sistem pe puncte vrea şi Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian – gruparea care a promovat referendumul pentru ieşirea Scoţiei din Regatul Unit. Salmond lasă însă uşa deschisă pentru „imigranţii calificaţi, care contribuie la economie”. 

image

[<a href="//storify.com/elenadumitru/adevarul-despre-romanii-din-marea-britanie" target="_blank">View the story "Adevărul despre românii din Marea Britanie" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite