INFOGRAFIE Catalanii vor secesiune. Prezenţa la vot, cel mai ridicat nivel din 1988

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catalanii au stat la coadă pentru a-şi exprima voturile. FOTO: Reuters
Catalanii au stat la coadă pentru a-şi exprima voturile. FOTO: Reuters

Catalanii consideră că ”subvenţionează” restul economiei spaniole cu mai bine de 8% din Produsul Intern Brut regional, iar nemulţumirea faţă de aceasta i-a scos la urne. Până la ora locală 18.00 (ora 19.00 în România), peste 56% din catalanii cu drept de vot merseseră deja la urne, reprezentând un nivel-record în mai bine de 20 de ani.

Potrivit primelor exit-poll-uri, citate de postul spaniol de televiziune TV3, Partidul Convergenţă şi Uniune a câştigat alegerile, însă a reuşit să-şi asigure numai 54-57 de locuri. Pe locul doi s-ar situa ERC, cu 20-23 de locuri, iar ultima poziţie în clasament a fost ocupată de Partidul Socialist şi Partidul Poporului, cu câte 16-18 scaune în Parlament. 

Alegerile regionale anticipate desfăşurate duminică în Catalonia au fost dominate de discursurile de independenţă ale politicienilor. Artur Mas, preşedintele catalan ales în urmă cu doi ani şi lider al Partidului Convergenţă şi Uniune, a reuşit să atragă o bună parte din electorat având unul dintre cele mai socialiste discursuri observat în orice comunitate autonomă, notează cotidianul „El Pais“.


Mas a promis că, în cazul în care partidul său se va putea baza pe o majoritate, va organiza un referendum pentru separarea regiunii de restul Spaniei în cel mult patru ani. Promisiunea a rezonat în rândul catalanilor. Prezenţa la vot a fost mai ridicată faţă de alţi ani. 

Prezenţă ridicată la vot

infografie catalonia

La ora locală 18.00 (ora 19.00 în România), 56,14% din catalanii cu drept de vot merseseră la urne şi peste 80% din buletinele de vot fuseseră numărate. Nivelul este cu 7,7 puncte procentuale mai ridicat decât cel înregistrat la ultimele alegeri regionale, din 2010. 

Majoritatea catalanilor sunt nemulţumiţi de faptul că regiunea, care încă se bucură de o relativă prosperitate în comparaţie cu restul Spaniei lovită de criză, contribuie cu aproximativ 8% din Produsul Intern Brut (PIB) regional către bugetul de stat. Potrivit sondajelor de opinie, aceştia au favorizat partidele proindependenţă, analiştii aşteptându-se ca acestea să câştige două treimi din cele 135 de locuri ale parlamentului regional.

Galicia a revenit  la pessetas

O victorie a acestor partide va pune la grea încercare unitatea spaniolilor, având în vedere că aceasta nu este prima iniţiativă de secesiune în Catalonia, cea mai mare regiune spaniolă.  Nemulţumirea populară faţă de politicile dictate de Madrid pare să fie în continuă creştere.

Rata şomajului a urcat la 25,8% în luna octombrie, cel mai ridicat nivel dintre ţările dezvoltate. Locuitorii din Galicia au făcut chiar un pas mai departe şi au început să refolosească pessetas, moneda
naţională.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite