Incendiile şi seceta pustiesc sud-vestul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sudul Franţei - oameni evacuaţi pe plajă din cauza incendiilorFOTO Twitter @OlivierHertel
Sudul Franţei - oameni evacuaţi pe plajă din cauza incendiilorFOTO Twitter @OlivierHertel

Incendiile şi seceta fac ravagii în sud-vestul Europei, cele mai afectate ţări fiind Italia, Franţa şi Portugalia. În sudul Franţei, peste 10.000 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele în cursul nopţii de marţi spre miercuri din cauza incendiilor.

În Franţa, aproximativ 3.000 de hectare de vegetaţie sunt cuprinse de flăcări de-a lungul coastei Mediteranei, precum şi în zonele montane de pe insula Corsica. 

Potrivit autorităţilor, peste 10.000 de persoane au fost evacuate în cursul nopţii de marţi spre miercuri din cauza extinderii flăcărilor. 

Depăşită de situaţie, Franţa a cerut două avioane Canadair în cadrul ajutorului european, „pentru a pune capăt acestei situaţii devastatoare“, conform unui anunţ făcut de directorul general al Securităţii Civile, Jacques Witkowski.

În Portugalia, aproximativ 2.000 de pompieri luptă împotriva flăcărilor. Aici incendiile de pădure s-au intensificat marţi seară, autorităţile fiind nevoite să evacueze peste zece localităţi.

Pompierii intervin la Macao

Pompierii intervin la Macao, în centrul Portugaliei FOTO AFP

„Incendiile s-au intensificat şi se deplasează rapid şi, din păcate, nu este prognozată o scădere a temperaturii în următoarele ore“, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Protecţiei Civile. 

Peste 75.000 de hectare de pădure au fost mistuite în incendii în acest an în Portugalia, fiind vorba de cea mai importantă suprafaţă distrusă de foc în ultimul deceniu, potrivit unui anunţ făcut de comandantul Protecţiei Civile, Rui Esteves.

În Italia, seceta riscă să ducă la raţionalizarea distribuţiei de apă potabilă la Roma. Zece regiuni cer statului să instaureze starea de calamitate naturală.

În această vară deosebit de secetoasă, Italia înregistrează un deficit de 20 de miliarde de metri cubi de apă - echivalent cu volumul de apă din Lacul Como -, potrivit estimărilor experţilor.

Pe plan naţional, temperaturile medii de la începutul anului sunt mai mari cu 0,9 grade Celsius faţă de mediile sezoniere. 

Raul Po din Italia afectat de seceta FOTO AFP

Seceta afectează şi râul Pad FOTO AFP

Potrivit Seviciului Naţional de Meteorologie, Italia a avut parte de cea mai blândă primăvară din ultimii 60 de ani. Autorităţile nu prevăd o scădere notabilă a temperaturilor şi nici căderi de precipitaţii în zilele următoare.

Pierderile agricultorilor şi crescătorilor de animale „vor depăşi 2 miliarde de euro“, întrucât două treimi din teritoriul Italiei suferă din cauza lipsei de apă, estimează sindicatul Coldiretti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite