UPDATE Numărul morților din incendiul de la Valencia a crescut la 10. Printre cei care au rămas fără adăpost sunt mulți refugiați ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Update: Bilanțul deceselor din incendiul de la două clădiri rezidențiale din orașul spaniol Valencia a crescut la 10, sâmbătă, după ce autoritățile au anunțat că au localizat resturile a ceea ce cred că este ultima persoană dispărută.

Criminaliștii au găsit a zecea victimă în interiorul clădirii, a declarat delegatul guvernului național în Valencia, Pilar Bernabé, potrivit The Guardian. Ea a spus că poliția va proceda la teste ADN pentru a confirma identitățile tuturor victimelor.

Cu toate că nu s-au raportat alte persoane dispărute, Bernabé a declarat că poliția și pompierii vor continua munca de căutare printre deșeuri în căutarea oricăror alte posibile victime. Nu se știe exact câte persoane se aflau în cele două clădiri când a izbucnit incendiul, dar complexul avea aproximativ 140 de apartamente.

Cei rămași fără adăpost din cauza incendiului, inclusiv mulți refugiați ucraineni, au fost cazați inițial în hoteluri din oraș, dar se aștepta ca aceștia să fie mutați în alte locuințe în timpul weekendului.

La acest moment există supoziția că un tip de placaj ar fi putut dus la răspândirea rapidă a incendiului, însă, potrivit primarului Valenciei, María José Catalá, cauza oficială este încă necunoscută și este prea devreme pentru a comenta dacă unele materiale folosite în construcția clădirilor ar fi putut să agraveze situația.

Administratorul imobilului, românca Adriana Banu: „Este o situaţie dezolantă”  

Managerul companiei care administrează imobilul în care a avut loc incendiul nimicitor din Valencia, joi seară, în care cel puțin 4 persoane au murit, iar 15 sunt date dispărute, este românca Adriana Banu.

Adriana Banu, administratorul clădirii care a ars în Valencia
Adriana Banu, administratorul clădirii care a ars în Valencia FOTO captură Digi24

Le-am spus fiicei și soacrei mele să plece, dar alți oameni au rămas înăuntru. Este incredibil. De necrezut. Nu-mi vine să cred!”, a spus Adriana Banu, în lacrimi.

Este un peisaj dezolant, o imagine care cu greu poate fi digerată”, a mărturisit ea.

Adriana a explicat că, datorită lui Julián, paznicul clădirii, care a mers din ușă în ușă pentru a le spune oamenilor să iasă afară, și familia ei s-a putut salva.

Din fericire, nu avem de ce să ne plângem, dar este regretabil că au murit oameni şi că vor fi unii despre care nu ştim”, a declarat femeia.

Vecinii care au auzit despre asta au ieşit imediat afară. Familii cu copii, pentru că tocmai era timpul să se întoarcă de la şcoală. Eu şi fiicele mele suntem bine, ele au stat la un coleg, iar noi am plecat în altă parte, dar nu am putut să dormim. Este o situaţie dezolantă”, a mărturisit Adriana.

Femeia a declarat pentru presa spaniolă că a primit un apel de la paznic și de la un vecin din imobilul vecin, care au informat-o despre apariția focului și despre faptul că pompierii erau deja informați. Adriana a povestit că "vântul bătea foarte tare și incendiul s-a propagat extrem de rapid. Este vorba despre un bloc separat printr-un hol central care separă cele două turnuri, asemănător unui hotel, unul mai înalt decât celălalt".

Blocul din Valencia a ars ca o torță
Blocul din Valencia a ars ca o torță FOTO AFP

Conform relatărilor Adrianei, compania de arhitecți care a construit imobilul nu a furnizat niciodată planurile acestuia, chiar dacă li s-au oferit bani pentru a le obține. Cu privire la tipul de material folosit pentru fațadă, românca afirmă că era un material numit "alucobond", un compozit de aluminiu apreciat în special pentru raportul său atractiv între greutate și volum.

Imobilul nu era racordat la gaz

Potrivit specificațiilor tehnice, aceste plăci sunt fixate direct pe cadrul de aluminiu cu nituri și șuruburi sau folosind un sistem de instalare rapidă. Aceste panouri sunt considerate ignifuge, ușoare și ușor de montat, oferind o rigiditate și planitate excelente. Ar trebui să fie rezistente la intemperii, garantând o durabilitate excepțională pentru aplicațiile exterioare.

Potrivit româncei, acest compozit de aluminiu "avea în spatele fațadei o lână minerală pentru a asigura izolarea clădirii". Lâna minerală este un material folosit ca izolație termică în construcții și în industrie. Este un tip de lână minerală produsă din rocă naturală, cum ar fi bazaltul.

Adriana a menționat că "nu exista gaz în imobil, toată energia fiind electrică”. Ea a spus că este posibil ca această lână de pe fațadă să fi contribuit la propagarea focului, deoarece pereții dintre locuințe sunt din rigips și cu astfel de lână în interior.

Referitor la problema planurilor imobilului, ea a declarat că "noi nu am fost administratorii de la început și niciodată nu ni s-au furnizat planurile pentru organizare. Am scăpat de această circumstanță pentru că cei care au adaptat parterul pentru un garaj de mașini electrice au trebuit să facă instalarea echipamentelor de aer condiționat pe acoperiș și, având nevoie să urce echipamentele, au fost nevoiți să facă planurile pentru autorizațiile administrative. Eu le-am furnizat poliției și serviciului criminalistic lista proprietarilor și cartea clădirii pentru a vedea din ce material este făcut".

"Ce ar fi putut contribui la propagarea focului? Trebuie să fie unul dintre materialele din care a fost construit imobilul", a mai declarat Adrian Banu.

Vecinii, alertați de paznic să părăsească clădirea

La rândul său, Julián, paznicul clădirii din Valencia, din cartierul El Campanar, spune că "focul a cuprins foarte repede întreaga clădire și era mult fum. A fost ceva foarte rapid și focul s-a propagat foarte repede".

Imagini dezolante după incendiul devastator din Valencia
Imagini dezolante după incendiul devastator din Valencia FOTO EPA EFE

"Am urcat până la etajul șapte pentru că prin spoturile de iluminat ieșea fum, dar apoi focul era la etajul opt", a declarat acesta. El a mai spus că a crezut că va arde o locuință, „dar întreaga clădire a ars, prea mult".

Cu ajutorul paznicului, mulți vecini au putut să-și părăsească apartamentele.

Despre cei 15 oameni dispăruți, Julián spune, cu regret, că "nu sunt dați dispăruți, sunt acolo”, arătând spre clădirea distrusă.

"Din nefericire, sunt oameni care nu au putut să iasă, care au rămas înăuntru", a mai spus paznicul.

Localizarea cadavrelor a fost posibilă cu ajutorul dronelor

Vineri, pompierii spanioli şi-au continuat eforturile de a răci structura blocului care a ars în Valencia, pentru a putea pătrunde în căutarea victimelor.

Până în prezent sunt cel puţin patru morţi şi 14 dispăruţi, informează agerpres, dar acest bilanţ s-ar putea schimba pe măsură ce pompierii reuşesc să pătrundă în edificiu. Se pare că localizarea cadavrelor a fost posibilă cu ajutorul dronelor. Cei patru decedaţi nu au fost identificaţi.

Potrivit oficialilor din Valencia, în incendiul produs în cursul nopţii în cartierul Campanar, pe lângă cei declaraţi decedaţi sau dispăruţi, au fost rănite 15 persoane, dintre care doar şase rămân internate - cinci dintre ei pompieri - fără ca viaţa vreuneia dintre ele să fie pusă în pericol.

„Putem confirma că sunt patru morţi”, a declarat pentru presă, în noaptea de joi spre vineri, Jorge Suarez Torres, director adjunct al serviciilor de urgenţă din regiunea Valencia, potrivit AFP.

Nu se cunoaşte exact numărul dispăruţilor

În ceea ce priveşte numărul dispăruţilor, informaţiile nu sunt foarte precise. În timp ce prefectul regiunii Valencia, Pilar Bernabé, a declarat vineri dimineaţa că 14 locatari ai imobilului cu 138 de apartamente nu au fost localizaţi, primăriţa María José Catalá a vorbit despre nouă până la 15 dispăruţi. De asemenea, o sursă din primărie declarase în cursul nopţii pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că 19 persoane lipseau la apel. Datele se strâng pe baza informaţiilor obţinute de la poliţia locală şi de la locatarii imobilului.

Imaginile transmise de la faţa locului de televiziuni înfăţişează clădirea cu 14 etaje în flăcări, cu bucăţi din ea căzând pe asfalt, în timp ce din interiorul clădirii se aud mici explozii.

Mai mulţi martori au declarat că incendiul, intensificat de rafale puternice de vânt, s-a extins la întreaga clădire în doar o jumătate de oră. Clădirea a luat foc „în câteva minute, de parcă era făcută din paie. (...) Nu-mi credeam ochilor. Vântul sufla deja cu putere şi focul se propaga cu o viteză impresionantă”,”, a declarat la televiziunea publică Luis Ibarez, un bărbat care locuieşte în cartierul respectiv.

Pentru a încerca să stingă flăcările şi să salveze cât mai multe vieţi, au fost trimise 22 de echipe de pompieri şi opt unităţi medicale, fiind instalat şi un spital de campanie, potrivit oficialilor resposabili.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite