Pompierii spanioli încearcă să intre în blocul din Valencia care a ars, în căutarea persoanelor dispărute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi vineri pompierii spanioli şi-au continuat eforturile de a răci structura blocului care a ars în Valencia, pentru a putea pătrunde în căutarea victimelor.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Până în prezent sunt cel puţin patru morţi şi 14 dispăruţi, informează agerpres, dar acest bilanţ s-ar putea schimba pe măsură ce pompierii reuşesc să pătrundă în edificiu. Se pare că localizarea cadavrelor a fost posibilă cu ajutorul dronelor. Cei patru decedaţi nu au fost identificaţi.

Potrivit oficialilor din Valencia, în incendiul produs în cursul nopţii în cartierul Campanar, pe lângă cei declaraţi decedaţi sau dispăruţi, au fost rănite 15 persoane, dintre care doar şase rămân internate - cinci dintre ei pompieri - fără ca viaţa vreuneia dintre ele să fie pusă în pericol.

„Putem confirma că sunt patru morţi”, a declarat pentru presă, în noaptea de joi spre vineri, Jorge Suarez Torres, director adjunct al serviciilor de urgenţă din regiunea Valencia, potrivit AFP.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Nu se cunoaşte exact numărul dispăruţilor

În ceea ce priveşte numărul dispăruţilor, informaţiile nu sunt foarte precise. În timp ce prefectul regiunii Valencia, Pilar Bernabé, a declarat vineri dimineaţa că 14 locatari ai imobilului cu 138 de apartamente nu au fost localizaţi, primăriţa María José Catalá a vorbit despre nouă până la 15 dispăruţi. De asemenea, o sursă din primărie declarase în cursul nopţii pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că 19 persoane lipseau la apel. Datele se strâng pe baza informaţiilor obţinute de la poliţia locală şi de la locatarii imobilului.

Imaginile transmise de la faţa locului de televiziuni înfăţişează clădirea cu 14 etaje în flăcări, cu bucăţi din ea căzând pe asfalt, în timp ce din interiorul clădirii se aud mici explozii.

Mai mulţi martori au declarat că incendiul, intensificat de rafale puternice de vânt, s-a extins la întreaga clădire în doar o jumătate de oră. Clădirea a luat foc „în câteva minute, de parcă era făcută din paie. (...) Nu-mi credeam ochilor. Vântul sufla deja cu putere şi focul se propaga cu o viteză impresionantă”,”, a declarat la televiziunea publică Luis Ibarez, un bărbat care locuieşte în cartierul respectiv.

Pentru a încerca să stingă flăcările şi să salveze cât mai multe vieţi, au fost trimise 22 de echipe de pompieri şi opt unităţi medicale, fiind instalat şi un spital de campanie, potrivit oficialilor resposabili.

Vorbind la televiziunea regională A Punt, Esther Puchades, vicepreşedinte al asociaţiei regionale a inginerilor industriali (COGITI), a criticat prezenţa pe faţadă a unui strat de poliuretan, care este foarte inflamabil.

„În teorie, este foarte bun ca impermeabilizare împotriva ploii și foarte bun ca izolare fonică. Dar în contact cu o flacără se aprinde ușor și picură, astfel încât căldura tinde să se ridice, iar produsul care picură se duce în jos. De aceea s-a răspândit foarte repede atât în sus, cât și în jos” - a explicat Esther Puchades.

Premierul Sanchez s-a declarat „consternat în faţa teribilului incendiu” şi a anunţat că a oferit autorităţilor locale „întregul ajutor necesar” din partea statului central, declarându-se „solidar cu toate persoanele afectate”, totul pe platforma X. El va merge, însă, personal la Valencia vineri pentru a se informa despre detaliile incendiului şi pentru a afla despre măsurile luate la faţa locului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite