Imigranţii şi-ar putea schimba ruta spre vestul Europei din 15 septembrie. Ungaria va deplasa unităţi ale armatei şi poliţiei la frontiera cu Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi la graniţa dintre Serbia şi Ungaria
Imigranţi la graniţa dintre Serbia şi Ungaria

Premierul ungar Viktor Orban l-a informat pe omologul său sârb, Aleksandar Vucici, că din 15 septembrie va trimite unităţi ale armatei la frontiera cu Serbia, în ciuda luărilor de poziţie negative ale opoziţiei maghiare şi a avertismentelor părţii sîrbe că imigranţii vor găsi alte rute de tranzit spre vestul Europei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a discutat joi la telefon cu omologul său sârb, Aleksandar Vucici, despre situaţia de criză provocată de imigraţia în masă la frontierele Serbiei şi Macedoniei, indicând că Budapesta va desfăşura unităţi ale poliţiei şi armatei la frontiera ungaro-sârbă la jumătatea lunii septembrie, relatează agenţia Tanjug.

Potrivit agenţiei sârbe de presă, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al lui Orban, a declarat pentru MTI că premierul ungar, aflat la Bruxelles, l-a contactat telefonic pe omologul său sârb, pe care l-a informat în legătură cu noua legislaţie privind controalele la frontieră pe care parlamentul de la Budapesta urmează s-o adopte în curând. 

Noua legislaţie prevede desfăşurarea de unităţi importante ale poliţiei şi armatei la frontiera Ungariei cu Serbia începând din 15 septembrie, a precizat Havasi. 

Se aşteaptă ca traficanţii de imigranţi să caute noi rute de tranzit ocolind Ungaria, i-a spus Orban lui Vucici, adăugând că ţările din regiune trebuie să se pregătească pentru această situaţie. 

Potrivit lui Havasi, Vucici i-a spus la rândul său lui Orban că Serbia îşi îndeplineşte obligaţiile privind înregistrarea imigranţilor care intră pe teritoriul său dinspre Macedonia, chiar dacă autorităţile macedonene nu întreprind nici un fel de control la frontieră. 

Liderul Partidului Socialist ungar Jozsef Tobias a denunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, planurile Guvernului Viktor Orban de a "transforma militari în ofiţeri de poliţie" şi a-i mobiliza la frontieră, între alte măsuri, îndemnând la respectarea statului de drept, relatează MTI.

Criza refugiaţilor este necesar să fie soluţionată prin mijloace care menţin statul de drept, a subliniat liderul socialist.

El a denunţat astfel un întreg set de amendamente legislative, care urmează să fie discutate joi în Parlament, subliniind că măsurile propuse vor limita drepturile şi libertăţile ungurilor.

Aceste măsuri pot fi folosite pentru a intimida poporul sau pentru a incita la ură împotriva refugiaţilor, a denunţat Tobias.

În opinia sa, propunerile avanate de către Fidesz, partidul aflat la guvernare al lui Orban, şi de către partidul xenofob şi antieuropean Jobbik sunt "groaznice" şi a cerut ca niciuna dintre ele să nu fie transformată în lege.

Este necesar ca Guvernul să pună la dispoziţie trenuri şi autobuze refugiaţilor şi să suplimenteze computerele în vederea accelerării procedurilor de înregistrare, în loc să construiască gardul de la frontieră, a declarat şeful Partidului Socialist.

Guvernul Orban a irosit în total 30 de miliarde de forinţi (95 de milioane de euro) pe construirea gardului şi cu o consultare naţională pe tema refugiaţilor, bani cu care ar fi putut suplimenta cu 500 numărul membrilor personalului din birourile pentru imigraţie, a spus el.

Ideea Executivului Orban de a ridica gardul de la frontiera cu Serbia a eşuat, deoarece "nu-i va apăra pe unguri şi nu-i va împiedica pe refugiaţi să intre în ţară", a mai subliniat Tobias.

Un marş şi o demonstraţie au avut loc miercuri seara la Budapesta, în semn de susţinere faţă de imigranţi şi împotriva unor proiecte ale Guvernului condus de Viktor Orban de amendare a politicii migraţiei, care urmează să fie dezbătute în Parlament vineri, relatează MTI.

Demonstraţia a început la Gara Nyugati, iar participanţii au mărşăluit către piaţa din faţa Parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite