Imigranţii decedaţi din Lampedusa devin cetăţeni italieni post-mortem. Bruxelles-ul ia măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc I a vizitat insula lângă care s-a produs tragedia
Papa Francisc I a vizitat insula lângă care s-a produs tragedia

Premierul Italiei, Enrico Letta, face un gest fără precedent, şi decide să acorde cetăţenia italiană post-mortem celor 194 de imigranţi din Somalia şi Eritrea, care şi-au pierdut vieţile în naufragiul de lângă insula Lampedusa.

Căutările continuă întrucât 200 de imigranţi sunt în continuare daţi dispăruţi, în timp ce 155 au fost salvaţi de pe vasul suprapopulat care a luat foc pe 3 octombrie şi s-a scufundat.

„Sutele de oameni care au pierit ieri în Lampedusa sunt de astăzi cetăţeni italieni“, a declarat premierul Letta vineri, după ce declarase ziua de 4 octombrie doliu naţional pentru victimele tragediei.

Cu toate acestea, pentru supravieţuitori, înghesuiţi într-un centru de refugiaţi suprapopulat de patru ori faţă de capacitatea sa maximă, situaţia rămâne precară. Conform unei legi promulgate de fostul guvern de centru-dreapta, „imigranţii clandestini“ sunt consideraţi ilegali şi trebuie să plătească amenzi de până la 5.000 de euro.

Ministrul Integrării din Italia, Cecile Kyenge, a vizitat insula duminică şi a promis că va schimba această lege.

„Regulile trebuie să fie schimbate, nu putem să abordăm imigraţia cu metode represive, ci mai degrabă cu toleranţă“, a declara Kyenge unor televiziuni italiene. Mai mult, ministrul a promis să tripleze capacitatea centrelor de primire a imigranţilor, până la 24.000.

Imigraţia şi refugiaţii de război, problema momentului în UE

Între timp, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anunţat că va vizita Lampedusa miercuri, pentru a-şi exprima solidaritatea şi susţinerea din partea Bruxelles-ului, faţă de evenimentele tragice care au avut loc săptămâna trecută. Barroso a declarat că se angajează să ajute statele membre să facă faţă situaţiei îngrijorătoare a refugiaţilor- în creştere de la escaladarea conflictului din Siria.

Marţi, miniştrii de Interne ai statelor membre se vor întâlni la Luxembourg pentru a discuta problema imigraţiei masive şi a fluxului de refugiaţi care deja afectează câteva state precum Bulgaria, Grecia sau Italia. Lady Catherine Ashton va cere statelor membre să primească mai mulţi refugiaţi pentru a balansa problemele pe care le întâmpină celălalte ţări ale UE, care primesc sute de refugiaţi sirieni sau africani pe zi.

Ministrul de Externe al Belgiei, Didier Reynders, a propus „o politică comună a Europei pentru imigraţia global, în care controlul graniţelor să fie doar un simplu element“.

Cu toate acestea, este greu de crezut că lucrurile se rezolva în viitorul apropiat, din cauza tuturor legilor naţionale diferite din cele 28 de state membre ale UE. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite