Georgia: mii de oameni au protestat faţă de discursul unui deputat rus, cu prilejul unei reuniuni a grupurilor parlamentare creştin-ortodoxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de protestatari au încercat să forţeze intrarea în clădirea Parlamentului din capitala Georgiei, Tbilisi, ca reacţie la discursul unui deputat rus, relatează CNN şi BBC. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc.

Tensiunile au izbucnit din cauza faptului că Serghei Gavrilov  s-a adresat unui grup de parlamentari din ţări creştin-ordodoxe de pe scaunul preşedintelui Parlamentului. Membru al Partidului Comunist al Federaţiei Ruse, acesta e acuzat că ar fi luat parte la conflictul armat dintre Georgia şi regiunea separatistă Abhazia, la începutul anilor '90, fapt pe care îl neagă.

Regiunile separatiste Abhazia şi Oseţia de Sud, ocupate de ruşi în 2008, stau la baza ruperii relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Georgia.

Potrivit agenţiilor de ştiri ruse TASS şi RIA Novosti, citate de CNN, parlamentarul rus Serghei Gavrilov a deschis şedinţa de pe scaunul preşedintelui Parlamentului, ceea ce i-a înfuriat pe deputaţii opoziţiei, care s-au repezit asupra lui, l-au udat cu apă şi i-au rupt documentele, agitând portrete cu Putin.

  

Gavrilov participa la Adunarea Interparlamentară Ordodoxă, o organizaţie înfiinţată de Grecia în 1993 în scopul de a cultiva relaţiile dintre deputaţii creştin-ortodocşi.

Parlamentarii pro-vestici ai opoziţiei din Georgia au îndemnat la proteste ca reacţie la decizia acestuia de a-şi ţine discursul de pe scaunul şefului Parlamentului.

Mai mult, el s-a adresat delegaţilor în rusă, stârnind revolta politicienilor şi cetăţenilor care se opun vehement prezenţei ruse în ţară.

Aproximativ 10.000 de protestatari au cerut demisia preşedintelui Camerei, Irakli Kobahidze, şi a altor oficiali. Aceştia au rupt cordoanele poliţiei, potrivit AFP, citat de BBC.

Unii dintre aceştia au fluturat steaguri ale UE şi au purtat pancarte cu „Rusia este un ocupant”.

Reacţionând faţă de aceste proteste, Rusia a acuzat vineri opoziţia din Georgia că încearcă să oprească îmbunătăţirea relaţiilor, transmite TASS, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe de la Moscova i-a calificat pe protestatari drept forţe „radicale“.

Pe de altă parte, preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a lăsat să se înţeleagă că la originea violenţelor de joi se află „coloana a cincea“ rusă.

Joi seară, Poliţia Georgiană a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru a-i dispersa pe manifestanţii care au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului.

Confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu zeci de răniţi de ambele părţi: 39 de poliţişti şi 30 de manifestanţi, conform AFP.

Giga Bokeria, un parlamentar al opoziţiei din partea partidului Georgia Europeană a declarat pentru AFP că marşul este „un protest spontan al cetăţenilor obişnuiţi”.

Deputaţii opoziţiei au blocat prezidiul, cerând demisiile preşedintelui, ministrului de interne şi şefului serviciilor de securitate ale Statului ca urmare a incidentului.

Şedinţa a fost suspendată, în timp ce Gavrilov ar fi părăsit ţara.

„Asta este o palmă dată istoriei recente a Georgiei”, a spus Elene Khoshtaria, un membru al opoziţiei parlamentare.

Conflictele separatiste în regiunile Abhazia şi Osetia de Sud au izbucnit după ce Georgia şi-a declarat independenţa de Uniunea Sovietică, în 1991.

Rusia îşi menţine o prezenţă militară în cele două regiuni, pe care le recunoaşte ca independente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite