François Hollande, confruntat cu scăderea popularităţii şi recesiunea, vrea scoaterea Europei din „letargie“
0Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a anunţat joi că va lansa o iniţiativă pentru "scoaterea Europei din letargie", propunând un termen de doi ani pentru "conturarea unei uniuni politice", într-o declaraţie făcută la un an de când a fost ales în funcţie, relatează AFP.
"Dacă Europa nu avansează riscă să fie ştearsă de pe harta lumii, din imaginarul popoarelor. Datoria mea este să scot Europa din letargie şi să reduc nemulţumirea popoarelor, care nu poate decât să compromită viitorul Uniunii Europene", a declarat preşedintele Franţei.
Hollande a anunţat o iniţiativă europeană "în patru puncte", precizând că planul se va axa pe guvernarea economică a UE, pe situaţia tinerilor, energie şi o nouă etapă a integrării europene.
"Germania a anunţat în mai multe rânduri că este pregătită pentru o uniune politică. Şi Franţa este dispusă să contureze această uniune politică, în aproximativ doi ani", a subliniat preşedintele socialist care se confruntă cu scădere dramatică a popularităţii în Franţa pe fondul situaţiei economice fragile marcată de recesiune.
Liderul de la Elysée accelerează reformele
Hollande, urmează să anunţe o accelerare a reformelor într-un context în care bilanţul primelor 12 luni petrecute la Palatul Elysée nu este considerat deloc strălucit, iar Franţa a intrat în mod oficial în recesiune.
Timp de un an, francezii au aşteptat de la François Hollande şi de la guvernul socialist în primul rînd nişte rezultate concrete pe terenul reducerii şomajului şi al creşterii puterii de cumpărare. Ei ar fi preferat deasemenea ca şi impozitele să scadă şi industria franceză să-şi regăsească tonusul de altădată. Dar, scrie „Le Monde“, francezii constată că după acest prim an petrecut în fruntea statului, Hollande le-a oferit doar o reformă de societate, mai bine spus legalizarea căsătoriei între homosexuali. Nu întîmplǎtor, notează RFI, cota de popularitate a preşedintelui se află în prezent la un nivel extrem de scǎzut.
Situaţia sa riscă să rămână la fel de inconfortabilă şi pe viitor, întrucât, chiar dacă ritmul reformelor va fi accelerat, într-o primă fază vor fi vizibile mai degrabă efectele lor dureroase decât cele pozitive. François Hollande se află sub o dublǎ presiune: cea internă, a francezilor şi cea a Bruxelles-ului. Parisului i s-a permis sǎ-şi eşaloneze pe doi ani eforturile de redresare bugetarǎ, dar cu condiţia de a-şi asuma reforme structurale importante.
Presiuni de la Bruxelles
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Durrao Barroso, a declarat miercuri că Franţa trebuie să prezinte un program credibil de reforme structurale. Şeful Executivului european a precizat că Franţa trebuie să-şi continue reformele dacă Uniunea Europeană îi va acorda încă doi ani pentru a-şi aduce deficitul bugetar sub pragul de 3 % din PIB.
„Amânarea va fi aprobată dacă Parisul prezintă un program credibil de reforme, pentru ca Franţa să poată să-şi recâştige competitivitatea“, a subliniat Barroso la radio Europe 1.„Adevărul este că Franţa şi-a pierdut competitivitatea în ultimii 20 de ani“, a preşedintele CE.
Marţi, parlamentul francez a aprobat o reformă importantă privind Codul muncii, ca parte a eforturilor lui Hollande de a-i convinge pe partenerii săi europeni în legătură cu angajarea sa în relansarea economiei.