FOTO VIDEO Albania, zguduită de cel mai puternic cutremur din ultimii 20 de ani: cel puţin 16 morţi şi 600 de răniţi. România trimite salvatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter/Oligert Musta
FOTO Twitter/Oligert Musta

Un cutremur puternic de magnitudine 6,4 a zguduit Albania marţi. Având epicentrul în apropiere de capitala Tirana, acesta este cel mai puternic seism produs în ţară în ultimii 20 de ani, şi al doilea din ultimele două luni. Potrivit ultimului bilanţ disponibil, s-ar fi înregistrat cel puţin 16 morţi şi 600 de răniţi.

UPDATE 15.54 Ministerul albanez al Apărării a revizuit în creştere bilanţul victimelor, la 16 morţi şi 600 de „răniţi uşor“. Căutările continuă sub dărâmături, fiind mobilizaţi 300 de militari şi 1.900 de poliţişti.

UPDATE 12.55 Un seism cu magnitudinea 5,4 s-a produs marţi în Bosnia, la doar câteva ore după ce un cutremur puternic a lovit Albania.

Centrul seismologic europeano-mediteranean (EMSC) a localizat epicentrul seismului la 75 de kilometri sud de capitala Sarajevo.

Pentru moment, nu au fost semnalate victime sau pagube materiale.

UPDATE 12.25 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, pentru News.ro, că peste 50 de pompieri vor pleca, marţi după-amiază, la ora 15.00, în Albania, în misiuni de căutare-salvare.

„În urma aprobării domnului ministru Marcel Vela şi a domnului ministru Nicolae Ciucă, deja echipa noastră de căutare-salvare medie, care este autorizată de Naţiunile Unite, este în curs de pregărire pentru a decola în jurul orei 15.00 către Albania. Avem accceptul autorităţilor albaneze, prin Mecanismul Protecţiei Civile, pentru că noi ne deplasăm la solicitarea care s-a depus prin Mecanismul de protecţie civilă. Am făcut o ofertă şi am fost imediat acceptaţi pentru plecare acolo“, a declarat Raed Arafat, pentru News.ro.

Potrivit acestuia, echipa va fi alcătuită din 52 de salvatori pompieri, un medic şi un asistent de la SMURD Bucureşti.

Seismul a avut loc la ora 3.54 (2.54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul port Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS).

GALERIE FOTO

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului de la Tirana au declarat pentru Reuters că cele mai mari pagube produse clădirilor au fost la Durres şi zeci de persoane au fost duse la spitalul din Tirana.

Ministerul Apărării a precizat că este cel mai puternic cutremur din Albania din ultimii 30 de ani.

Mai multe persoane, prinse sub dărâmături

O persoană a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprinsă de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Corpurile neînsufleţite a două femei au fost găsite în rămăşiţele unui bloc din nordul localităţii Thumane, iar un bărbat a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprins de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Trupul celei de-a patra victime a seismului a fost scos de sub dărâmăturile unei clădiri prăbuşite în Durres, a confirmat ministrul Apărării.

Lucrătorii serviciilor de intervenţie au declarat media locale că una dintre victime este o femeie vârstnică ce a reuşit să-şi salveze nepotul protejându-l cu propriul corp.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

''Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături'', în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major. ''Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă'', a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Potrivit datelor USGS, în ultimii 20 de ani, ţara a fost lovită de un singur cutremur cu o magnitudine mai mare de 6 grade în 2003, când un seism de 6,3 a avut loc la graniţa sa de sud cu Grecia.

Agenţia de presă italiană ANSA a anunţat că cutremurul a fost resimţit în regiunile Puglia şi Basilicata din sudul ţării.

   

Un cutremur cu magnitudinea 5,6, care a avut loc la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tirana la sfârşitul lunii septembrie, a rănit zeci de oameni şi a produs pagube la circa 500 de locuinţe, unele dintre ele fiind distruse.

Situată pe malul mărilor Adriatică şi Ionică, între Grecia şi Macedonia, Albania este o ţară cu activitate seismică regulată.

cutremur albania
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite