FOTO Crimeea are oficial propriile forţe armate
0Unităţile militare pro-ruse din Simferopol, au organizat o ceremonie de depunere a jurământului de loialitate pentru „poporul“ din Crimeea, în prezenţa noilor autorităţi din provincie.
Ceremonia a avut loc lângă un monument dedicat eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial, aflat în parcul Gagarin din capitala peninsulei Crimeea, ocupată de forţele ruse.
Premierul provinciei autonome din sudul Ucrainei, Serghei Aksionov, prezent la ceremonie, a declarat că este „un moment istoric“.
„Această ceremonie marchează formarea oficială a primelor forţele armate ale Crimeei, deşi regiunea noastră are, de facto, propriile forţe armate de ceva vreme“, a declarat premierul Aksionov, care a devenit şeful legislativului din peninsulă după ocuparea ilegală a Parlamentului din Simferopol şi destituirea autorităţilor ucrainene.
FOTO Reuters
„Sper că aceste trupe vor asigura pacea în Crimeea, în special în timpul referendumului privind viitorul peninsulei“, a mai spus prim-ministrul, a cărui autoritate nu este recunoscută la Kiev.
Serghei Aksionov a declarat jurnaliştilor aflaţi la faţa locului că forţele armate care au jurat loialitate Simferopolului au scop defensiv şi nu se vor implica în atacuri.
Premierul auto-declarat al Crimeei în timpul ceremoniei militare FOTO Reuters
Peninsula Crimeea are în acest moment statutul de provincie autonomă în cadrul statului ucrainean, având o populaţie rusofonă de 60% şi mai multe baze militare ruseşti pe teritoriul său, inclusiv baza navală de la Sevastopol.
Imediat după înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici şi fuga sa în Rusia, în provincie s-au declanşat tensiuni puternice între populaţia pro-rusă şi etnicii tătari şi ucraineni, fideli statutului actual al peninsulei prin apartenenţa la Ucraina.
Pe 27 februarie, Parlamentul din Simferopol a fost ocupat, oficialii înlăturaţi şi instaurată o nouă putere favorabilă Rusiei. Treptat, în ultimele două săptămâni, în Crimeea a fost debarcaţi peste 30.000 de soldaţi ruseşi. Militarii ucraineni nu au reacţionat la ocuparea obiectivelor majore de către ruşi pentru a nu declanşa un conflict armat.
Comunitatea occidentală condamnă acţiunile Rusiei, care îşi continuă nestingherită ocupaţia. Pe 16 martie, în Crimeea va fi organizat un referendum ilegal pentru determinarea statutul provinciei. Opţiunile sunt însă ruperea de Ucraina sau alipirea la Federaţia Rusă, nefiind permisă nicio întrebare legată de menţinerea statutului actual.