Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani într-o mănăstire din Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani într-o mănăstire din Vatican, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat. Succesorul său, Papa Francisc, le-a ceruse anterior credincioșilor să se roage pentru Benedict.

Papa emerit  Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani
Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani

Fostul Papă Benedict, primul papă născut în Germania în 500 de ani, a murit la vârsta de 95 de ani la Vatican. „Cu tristețe vă informez că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34, în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican”, a anunțat Vaticanul.

Benedict – al cărui nume de naștere a fost Joseph Ratzinger – a renunțat la acest rol în 2013. A fost primul papă care a demisionat din Evul Mediu.

Vaticanul se pregătește pentru o situație care nu s-a mai văzut din anul 1417

„Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, scrie BBC.

Când Papa Grigore al XII-lea, ultimul papă care a demisionat înainte de Benedict al XVI-lea, a murit în 1417, evenimentul nu a interesat aproape pe nimeni, notează Reuters.

Grigore demisionase cu doi ani mai devreme, în 1415, și și-a petrecut restul zilelor aproape în anonimat, la sute de kilometri de Roma. A fost înmormântat discret în Recanati, un oraș din apropierea coastei nordice a Adriaticii.Situația va fi mult diferită odată cu trecerea în neființă a lui Benedict, în vârstă de 95 de ani, despre care Vaticanul a declarat că se află într-o stare gravă, dar stabilă, după o deteriorare bruscă a stării sale de sănătate în timpul Crăciunului.

Vaticanul are ceremoniale extraordinar de amănunțite pentru ceea ce se întâmplă după ce moare un papă în funcție, dar nu există ritualuri pentru un fost papă.

După moartea lui Benedict, Vaticanul va trebui să elaboreze, cel puțin parțial, noi ceremoniale.Acestea ar putea fi un model pentru alți papi care aleg să demisioneze în loc să domnească pe viață, inclusiv pentru Papa Francisc însuși într-o zi, spun surse de la Vaticanul.

Cele pentru un papă care moare în funcție includ un volum de 30 de pagini numit „Universi Dominici Gregis", care în latină înseamnă "Păstorul întregii turme a Domnului", și „Ordo Exsequiarum Romani Pontificis" (Ritualuri funerare pentru un Pontif Roman), care constă în peste 400 de pagini cu liturghii, muzică și rugăciuni.

Aceste reguli prevăd că înmormântarea unui papă ar trebui să aibă loc între patru și șase zile de la moartea sa, ca parte a unei perioade de nouă zile de doliu cunoscută sub numele de Novendiale.

Oficiali de la Vatican, care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului au declarat că „scenariul” pentru decesul lui Benedict va depinde de două elemente cheie: Dacă Benedict însuși a lăsat vreo dispoziție și de deciziile care vor fi luate de Papa Francisc.

Francisc l-a lăudat adesea pe predecesorul său ca fiind un mare papă care a avut curajul de a demisiona, așa că probabil ar dori să-i ofere lui Benedict un adio ceremonial cât mai solemn, poate chiar ceremonialul integral, a declarat un oficial de la Vatican.

În următoarele ore, Biroul de presă al Sfântului Scaun va comunica informații despre protocolul de înmormântare.

Repere din viața lui Benedict al XVI-lea

-A fost primul papă din aproape 600 de ani care a demisionat și primul german în acest rol timp de 1.000 de ani.

-El i-a urmat lui Ioan Paul al II-lea ca Papă în 2005, dar a demisionat în 2013, invocând vârsta sa înaintată.

-În calitate de cardinal Joseph Ratzinger, el a condus puternicul birou doctrinar din Vatican timp de aproape 25 de ani înainte de papalitate.

-Un raport din acest an a constatat că nu a reușit să acționeze în patru cazuri de abuz asupra copiilor în calitate de arhiepiscop de München - el a recunoscut erorile, dar a negat faptele greșite.

-Și-a petrecut ultimii nouă ani trăind liniștit în Vatican, dar avea o sănătate fragilă de ceva vreme

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite