Expulzarea din Italia a unei familii din Kazakhstan pune în pericol funcţiile ministrului de Interne şi cel al Afacerilor de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancherul Moukhtar Abliazov, împreună cu soţia lui Alma Chalabaeva şi fetiţa celor doi.                  FOTO: Euronews
Bancherul Moukhtar Abliazov, împreună cu soţia lui Alma Chalabaeva şi fetiţa celor doi.                  FOTO: Euronews

Expulzarea brutală din Italia a soţiei şi copilului unui bancher din Kazakhstan a generat un val de reacţii în mass-media italiene şi care pun în centrul scandalului pe ministrul de Interne şi cel al Afacerilor Externe, potrivit ziarului francez „Le Courrier International”.

Ceea ce a fost până acum o informaţie minoră de pe paginile dedicate politicii internaţionale din ziarele italiene, a devenit  o problemă de stat.

În noaptea de 28 spre 29 mai, poliţia din Roma a percheziţionat locuinţa lui Moukhtar Abliazov, bancher şi fost ministru al Energiei în cadrul guvernului kazah, acuzat că a deturnat 4,6 miliarde de euro. Suspectul nu s-a aflat acasă, dar soţia şi fetiţa lor de şase ani au fost găsite de poliţişti. Cele două au fost reţinute şi expulzate după două zile în Kazakhstan.

La scurt timp, au apărut întrebările legate de condiţiile în care a avut loc expulzarea şi dacă autorităţile aveau motive legale să recurgă la acest scenariu.

Avocaţii şi membrii familiei Abliazov au susţinut că actele de identificare ale femeii şi ale fetei aveau probleme, ceea ce ar fi trebuit să împiedice zborul. Însuşi bancherul l-a acuzat pe preşedintele kazah Nursultan Nazarbaev că a făcut presiuni asupra autorităţilor italiene pentru a-l separa de familia sa.

De asemenea, şi presa italiană a ridicat multe semne de întrebare. În centrul controverselor se află ministrul Afacerilor Externe, Angelino Alfano, din partea Partidului Poporului pentru Libertate şi Emma Bonino, fost ministru de Interne şi lider al Partidului Radical. Cei doi nu au putu garanta că procedurile legale au fost respectate întocmai.

Cei care vor fi găsiţi vinovaţi, trebuie să plătească Prim-ministrul Enrico Letta

Premierul italian, Enrico Letta, a reacţionat faţă de agitaţia mediatică şi a anunţat la 10 iulie deschiderea unei anchete. Mai mult, Letta a promis că „vor fi îndepărtate toate suspiciunile şi toate obscurităţile”, scria cotidianul italian „La Republica”. „Angelino Alfano a declarat în mod public că nu ştia nimic despre această chestiune, în care 40 de oameni au fost expulzaţi. Dacă este cazul, asta ar putea însemna că ministrul de Interne nu controlează poliţia, fiind inutil”, notează ziarul.

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Roma, nici Letta, dar nici ministrul de Interne şi cel al Afacerilor Externe nu au fost informaţi despre demersurile de expulzare ale autorităţilor judiciare. Ulterior, guvernul italian şi-a reconsiderat poziţia şi a revocat procedurile de expulzare a tinerei soţii şi a fetei ei. Alma Şalabaeva „se poate întoarce în Italia pentru a-şi clarifica poziţia”, susţin autoprităţile italiene citate de „Le Courrier International”.

Dar apariţia unei noi informaţii, publicată de ziarul local „L`Unione Sarda”, inflamează şi mai tare polemica naţională. Potrivit jurnaliştilor italieni, dictatorul Nazarbaev s-a aflat pentru câteva zile la vila sa luxoasă din Sardinia, la începutul lunii iulie. Preşedintele kazah s-a întâlnit cu Letta şi au discutat câteva ore, ceea ce ar putea fi un bun indiciu că cei doi oficiali ar fi abordat şi subiectul bancherului stabilit în Roma, potrivit ziarului „Il Fatto Quotidiano”.

„Cei care vor fi găsiţi vinovaţi, trebuie să plătească”, a declarat ulterior Letta, sugerând că sunt posibile unele demiteri. Însă „îndepărtarea lui Alfano ar fi o lovitură fatală pentru guvern”, subliniază jurnaliştii ziarului „Linkiesta”.


Alte ştiri asemănătoare:

Scandal rasist în Parlamentul italian. „Seamănă cu un urangutan“

Italia se confruntă cu un nou scandal politic, după ce un parlamentar din formaţiunea cu agendă anti-imigraţie, Liga Nordică, a comparat-o pe Cecile Kyenge, ministru de origine africană, cu un „urangutan“. Cecile Kyenge, o cetăţeană italiană născută în Republica Democrată Congo, a fost ţinta mai multe insulte rasiste de la numirea ei ca ministru al Integrării în aprilie.

Preşedinţi din Europa, jucători sau spectatori

„Adevărul“ vă prezintă prerogativele şefilor de stat din şase republici europene, în contextul în care noul proiect al Constituţiei din România reduce din atributele preşedintelui.

„Toate drumurile duc la Roma”

Era probabil valabil pe vremea Imperiului. Acum italienii lucrează – sau nu – la lărgirea sau construirea de autostrăzi, ceea ce poate crea probleme de orientare, mai ales că nu s-au obosit să semnalizeze rutele ocolitoare foarte clar, iar GPS-ul se vede uneori depăşit de modificările făcute de oameni, care nu i-au fost anunţate.

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite