Explozie la un depozit de armament din Bulgaria deţinut de un om de afaceri care ar fi fost otrăvit de ruşi în 2015: „Nu este o eroare umană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitul aparţinea unei companii deţinute de omul de afaceri Emilian Gebrev
Depozitul aparţinea unei companii deţinute de omul de afaceri Emilian Gebrev

O explozie urmată de un incendiu a avut loc, duminică, într-un depozit de muniţie al companiei „EMKO”, situat lângă oraşul Karnobat din Bulgaria, relatează Frog News.

Potrivit agenţiei de presă bulgare Frog News, în urma exploziei nu au existat victime, iar zona a fost supravegheată cu o dronă, urmând să fie izolată 72 de ore. 

Omul de afaceri Emilian Gebrev a declarat pentru postul naţional de radio din Bulgaria că în depozit se afla armament vechi, care a fost comandat de companii, dar care nu a fost plătit, potrivit Novinite.

„Nu este vorba despre nicio eroare umană, pentru că nu există eroare umană. La ora 4:00 s-a auzit o explozie şi apoi depozitul a luat foc. Ce era înăuntru nu poate spune nimeni. Este interzis să se intre înăuntru timp de 24 de ore”. 

Viceprimarul oraşului Karnobat, Stefka Ivanova a afirmat că nu reprezintă niciun pericol pentru populaţie. 

Conform The Kyiv Independent, Gebrev a livrat arme Ucrainei după anul 2014. 

Otrăvirea lui Emilian Gebrev 

Pe 28 aprilie 2015, în timpul unei recepţii la Sofia, omul de afaceri a intrat în comă, după ce a fost victima unei otrăviri căreia i-a supravieţuit. 

În luna ianuarie a anului 2020, justiţia din Bulgaria a elaborat un mandat de arestare împotriva a trei cetăţeni ruşi acuzaţi pentru otrăvirea lui Gebrev şi a fiului său, caz suspectat că ar avea legătură cu dosarul fostului dublu agent secret Sergei Skirpal, informa AFP. 

Parchetul de la Sofia nu a dorit să ofere identitatea suspecţilor şi să menţioneze dacă un agent al Serviciului rus de Informaţii (GRU) citat în dosarul Skripal se numără printre ei. 

„Punerea sub acuzare a fost pronunţată pentru trei cetăţeni ruşi pentru tentativă de ucidere premeditată”, a transmis Parchetul. 

În momentul în care justiţia bulgară a anunţat ancheta în acest dosar, aceasta a punctat că investigaţiile vizau şi un ofiţer al Serviciului militar rus de Informaţii, cunoscut drept Sergei Fedotov. 

Sergei Fedetov, pe numele său real Denis Vyacheslavovich Sergueev, a vizitat Bulgaria atunci când a avut loc presupusa tentativă de asasinat a omului de afaceri, în luna aprilie a anului 2015. 

Conform site-ului de investigaţii Bellingcat, Fedotov a fost în Marea Britanie când fostul dublu agent Sergei Skripal alături de fiica sa au fost otrăviţi la Salinsbury în luna martie a anului 2018, fiind considerat „al treilea suspect” în acest dosar. 

Bulgaria cercetează rolul a 6 ruşi în exploziile depozitelor de armament de pe teritoriul ţării 

Parchetul bulgar a informat, în luna aprilie a acestui an, că a descoperit o legătură între patru explozii care au avut loc la depozite de armament în Bulgaria între anii 2011 şi 2020 şi popasul a şase cetăţeni ruşi pe teritoriul bulgar, cu presupusul scop de a împiedica furnizarea de arme către Ucraina şi Georgia, cercetând, de asemenea, probabilitatea ca aceste întâmplări să aibă legătură cu evenimente asemănătoare produse în Cehia, conform AFP şi Reuters. 

„Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările de arme către cele două ţări”, afirma purtătoarea de cuvânt a Parchetului de la Sofia, Siyka Mileva. 

Toate cele patru depozite erau folosite de Emilian Gebrev. 

Totodată, procurorii au afirmat că pot presupune că există legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a omului de afaceri şi explozia din anul 2014 la depozitul de muniţii din Cehia.  

Pe parcursul ultimului deceniu, mai multe explozii s-au produs în depozite şi la unităţi pentru fabricarea  armelor şi muniţiilor de pe teritoriul Bulgariei. 

Conform purtătoarei de cuvânt Siyka Mileva, Parchetul de la Sofia în colaborare cu Agenţia pentru Securitate naţională şi Direcţia de operaţiuni speciale şi de luptă împotriva terorismului şi Direcţia generală a Jandarmeriei, a investigat unele dintre aceste cazuri, descoperind potriviri la patru dintre ele. 

În urma celor patru explozii, nedesluşite până în acest moment, nu au existat victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă conform unui mod de operare „similar”, a mai adăugat Mileva. Parchetul menţiona „suspiciuni extrem de întemeiate" conform cărora aceste întâmplări separate ar putea fi legate între ele. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite