„Experimentul italian“ ar putea schimba politica la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul strateg-şef al Casei Albe Steve Bannon a fost în Italia în încercarea de a-şi găsi noi adepţi pentru proiectul său antieuropean Foto: EPA/EFE
Fostul strateg-şef al Casei Albe Steve Bannon a fost în Italia în încercarea de a-şi găsi noi adepţi pentru proiectul său antieuropean Foto: EPA/EFE

Fostul strateg-şef al preşedintelui Statelor Unite vrea să mobilizeze şi să unească populiştii Europei, fie ei de stânga, fie ei de dreapta, având ca punct de reper coaliţia guvernamentală de la Roma.

Controversatul fost consilier al lui Donald Trump şi fost strateg al Casei Albe Steve Bannon consideră că, în prezent, Italia este „centrul universului politic“. 

În opinia lui, coaliţia de guvernare de la Roma, formată din Mişcarea antisistem Cinci Stele (M5S) şi formaţiunea de extremă-dreapta Liga (fosta Liga Nordului), reprezintă un „experiment, care, dacă va funcţiona, va schimba politica globală“, întrucât această structură uneşte dreapta şi stânga.

Aflat într-un turneu în Italia, Cehia şi Ungaria pentru a contribui la conturarea fundaţiei „Mişcarea“ cu sediul la Bruxelles ce are ca scop coordonarea şi consilierea partidelor populiste de dreapta în cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare din luna mai a anului viitor, fostul strateg-şef al preşedintelui american Donald Trump a explicat într-un interviu acordat Politico.eu de ce coaliţia guvernamentală din Italia este pentru el un punct de reper.

„Un partid populist cu tendinţe naţionaliste ca M5S şi un partid naţionalist cu tendinţe populiste ca Liga... este imperativ ca asta (coaliţia de la Roma, n. red.) să funcţioneze pentru că prezintă un model pentru democraţiile industriale din SUA până în Asia“, a declarat Bannon.

Mişcarea, pe care Bannon o descrie drept o „asociere liberă“ de oameni, şi nu un partid politic, a fost înfiinţată în luna ianuarie a anului trecut de către Mischaël Modrikamen, un avocat din Bruxelles, care conduce un mic partid de extremă-dreapta. Bannon a început să o promoveze abia în iulie.

Calcule politice complicate

Liga lui Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, s-a alăturat deja iniţiativei lui Bannon. Însă fostul consilier al lui Donald Trump, căruia îi este atribuit în mare parte succesul repurtat de actualul preşedinte SUA la prezidenţialele din 2016, vrea să atragă în acest proiect şi Mişcarea antisistem Cinci Stele, care s-a remarcat în spectrul politic prin populismul său de stânga. 

Potrivit unor surse citate de Politico, Steve Bannon şi liderul M5S, Luigi di Maio, s-au întâlnit sâmbătă la Roma şi au avut un „dialog constructiv“. Mişcarea Cinci Stele urmează acum să decidă dacă va sprijini sau nu proiectul fostului strateg-şef al Casei Albe. 

Dar cum Steve Bannon poartă discuţii şi cu partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), cu formaţiunea franceză Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) la conducerea căreia se află Marine Le Pen şi cu partidul ungar naţionalist Fidesz al lui Viktor Orban, unii dintre parlamentarii M5S se tem că o apropiere de această Mişcare bazată pe idei de extremă-dreapta le-ar înstrăina electoratul. 

Însă Bannon, celebru pentru vederile sale de extremă-dreapta, nu se dă bătut şi încearcă să-şi atingă scopul, aducând cuvinte de laudă ambelor formaţiuni din Guvernul de la Roma. 

„În întreaga lume, nu veţi găsi doi politicieni care să fi muncit atât de mult ca Salvini şi Di Maio, fără bani, conducându-şi partidele spre aceste incredibile victorii şi retrăgându-se apoi pentru a lăsa pe altcineva să meargă la G7, G20 şi să stea în Biroul Oval cu Trump... Nimeni nu ar face asta“, a spus Bannon, referindu-se la faptul că premier al Italiei este Giuseppe Conte, un fost profesor de drept. El a devenit şeful Executivului de la Roma în contextul în care, după alegerile legislative anticipate care au avut loc în Italia în luna martie, niciuna dintre cele două formaţiuni aflate acum la guvernare nu a fost de acord ca liderul celeilalte să conducă guvernul, astfel că Giuseppe Conte a fost candidatul de compromis.

Un model „bun de export“

Strategul politic american speră că modelul italian care reuneşte populişti de dreapta şi de stânga va putea fi reprodus şi în SUA, şi în Regatul Unit. 

„Veţi avea un compromis... Pe de o parte, aveţi venitul garantat, pe de alta – cota unică de impozitare, ambele părţi obţin ceea ce-şi doresc şi mergeţi mai departe din acest punct“, a afirmat Bannon, referindu-se la priorităţile în plan intern ale formaţiunilor M5S şi Liga. 

El a subliniat însă că nu poate exista „niciun compromis cu privire la valorile-cheie“ ale celor două formaţiuni, amintind la acest capitol modul în care Liga se raportează la migraţie.

„Trump, Brexitul şi (alegerile generale din Italia din) martie 2018 sunt foarte strâns legate. Este o respingere a modului în care sunt lucrurile acum... este ca atunci când un tip neînsemnat spune «avem o idee mai bună»... şi primul lucru este respingerea a ceea ce elitele au impus în civilizaţia occidentală“, a declarat Bannon în Italia, unde a participat la conferinţa anuală a formaţiunii de extremă-dreapta Fraţii Italiei.

Fostul strateg-şef al lui Trump a spus apoi că Salvini şi Fraţii Italiei, formaţiune condusă de Giorgia Meloni, sunt „adevăraţii perturbatori“ (ai acestui sistem, n. red.), aşa cum, înaintea lor, au fost Nigel Farage, artizan al Brexitului şi fost lider al UKIP, şi Donald Trump. „Ştafeta v-a fost predată vouă“, a conchis el.

Totuşi, nu toţi politicienii de extremă-dreapta din Europa privesc cu ochi buni proiectul lui Bannon. De pildă, copreşedintele AfD Alexander Gauland spunea luna trecută că nu se poate pune semn de egalitate între America şi Europa, iar un membru al Adunării Naţionale - Jérôme Rivière - atrăgea atenţia că partidul său respinge „orice entitate supranaţională“, nefiind dispus să participle la crearea unei structuri cu Bannon.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite