EXCLUSIV Consul onorific al României în Austria, despre Schengen: Pe 16 noiembrie s-a vorbit despre sprijinirea României, pe 18 noiembrie s-a produs o schimbare radicală
0Consulul onorific al României în Graz (Austria), contele Andreas Bardeau, al cărui fiu, Georg Bardeau, este consul al Austriei la Timișoara, a transmis pentru „Adevărul” un punct de vedere referitor la refuzul Austriei de acceptare a României în Schengen.
În urma respingerii intrării României în Schengen prin votul decisiv al Austriei, „Adevărul” i-a solicitat un punct de vedere consulului onorific al Austriei, la Timișoara, Georg Bardeau. Acesta a transmis că numai Ambasada Austriei la București poate comunica în acest moment cu presa pe acest subiect.
În schimb, Andreas Bardeau, consul onorific al României în Graz, Austria, a acceptat să transmită un punct de vedere referitor la poziția Austriei. În opinia contelui Bardeau, descencent al familiei de Habsburg, „România este mielul sacrificat din cauza inacțiunii țărilor vecine”.
„Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată”, susține Andreas Bardeau.
Potrivit consulului onorific al României din Graz, „pe 16 noiembrie s-a vorbit despre declarația de sprijin a guvernului austriac pentru România”.
„În ultimele luni a existat întotdeauna bunăvoință și aprobarea pentru aderare din partea guvernului austriac. În plus, s-a subliniat în mod repetat că toate cerințele impuse guvernului român pentru aderarea la Schengen au fost îndeplinite. Apoi, in 18 noiembrie, s-a produs o schimbare radicală”, mai explică Bardeau, care mărturisește că nu știe ce a determinat schimbarea radicală de atitudine.
Consulul este de părere că „România protejează granițele externe ale UE într-o manieră exemplară”.
„O mare parte dintre refugiați vin în Uniunea Europeana prin Serbia și Ungaria, nu prin România. În ultimii ani am asigurat cazare pentru sute de imigranți și doar o mică parte au ajuns prin România. Relațiile bilaterale nu ar trebui niciodată folosite pentru considerente de politici partizane. În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună”, mai spune Andreas Bardeau.
„Este inacceptabil”
Potrivit consulului onorific al României în Graz, Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România.
„De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, o mare companie de construcții austriacă a semnat un proiect de 300 de milioane de lei pentru Aeroportul București. Și, nu în ultimul rând, companiile de transport, atât românești, cât și austriece, vor aștepta în continuare la graniță. Atenție la prejudiciul economic cauzat de timpii mari de așteptare. Vor fi pierderi financiare de ambele părți”, mai spune Andreas Bardeau.
Contele Bardeau crede că efectele votului Austriei pot fi și în ceea ce privește asistența medicală din Austria, asigurată în bună parte de personal din România.
„Este inacceptabil ca angajați români care lucrează în Austria să aștepte ore întregi la graniță. Pentru mine, această schimbare bruscă de poziție este de neînțeles. Este neloial și injust față de un partener. Este trist pentru solidaritatea europeană că s-a ajuns în situația aceasta”, a mai punctat Andreas Bardeau.
Cine este Andreas Bardeau
Andreas Bardeau, s–a mutat la Timişoara la începutul anilor 2000 şi a devenit unul dintre cei mai bogaţi fermieri din România, cu afaceri estimate la aproximativ 100 de milioane de euro.
„Soţia mea este stră-strănepoata lui Franz Ferdinand, cel omorât la Sarajevo în 1914. În ceea ce mă priveşte, trebuie să ne întoarcem la perioada Mariei Terezia, stră-stră bunicul meu a fost un nepot al ei. Eu, ca austriac, mă simt aici în Timişoara ca acasă. Din toată Transilvania şi Banat, Timişoara este cel mai multicultural oraş. Noi avem teatru german, şcoală în limba germană, iar duminică dimineaţă pot merge la slujba de la Dom, care se ţine în limba germană. Ceea ce îmi place este că în Timişoara numeroase etnii trăiesc în bună colaborare încă de pe vremea Mariei Terezia”, a spus Andreas Bardeau, pentru „Adevărul”, la deschiderea consulatului onorific al Austriei de la Timișoara.