EUROCRIZA: Zi decisivă pentru Spania şi Italia. Este aşteptată intervenţia BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BCE a redus dobânda cheie la 0,75% și rata depozitelor la 0%
BCE a redus dobânda cheie la 0,75% și rata depozitelor la 0%

Banca Centrală Europeană este aşteptată să intervină astăzi când are programată şedinţa de politică monetară în special pentru a salva Spania ale cărei costuri de împrumut sunt la cote istorice. Decizia BCE de astăzi este considerată decisivă pentru două state din zona euro, economii importante în Eurozonă. aflate în mare dificultate: Spania şi Italia.

Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi se află sub presiunea intensă a investitorilor, a unor lideri europeni şi chiar a Statelor Unite. Toţi se aşteaptă ca el să acţioneze în conformitate cu recenta declaraţie a sa potrivit căreia „va face orice e nevoie pentru salvarea euro", notează Financial Times care apreciază că acesta este „cel mai mare test" şi pentru Draghi din cele nouă luni ale mandatului său la şefia BCE.

Costurile de împrumut pentru Spania - 7,6% randament la titlurile pe 10 ani - sunt la nivelul la care alte state cu probleme din zona euro, Grecia sau Irlanda au fost nevoite să ceară ajutorul UE şi asistenţă financiară internaţională

Semnalele dispre marile capitale europene legate de ce decizie ar trebui să ia BCE astăzi sunt însă diferite. În timp ce Parisul şi Roma au salutat determinarea BCE, Berlinul are voci puternice de altă părere.

Reuniunea Băncii Centrale Europene din 2 august este anunțată drept crucială pentru Spania și Italia, state care așteaptă ajutor. Ea va fi mai ales momentul în care vom afla cine, dintre cancelarul Merkel sau președintele Bundesbank, decide poziția germană în fața crizei, notează în ediţia de astăzi La Vanguardia, preluată de Presseurope.

"Draghi s-a plasat din păcate într-un colţ", a declarat Pavan Wadhwa analist pentru JP Morgan, citat de FT. "BCE are nevoie să-şi demonstreze credibilitatea ... În caz contrar, Draghi va pierde teren"

Reuters descrie că miza cea mai importantă a deciziei BCE de astăzi este reactivarea programului BCE de cumpărare de acţiuni pentru Spania şi Italia în tandem cu fondurile de salvare la dispoziţia zonei euro. Acţiunea va dura însă cel puţin cinci săptămâni avertizează FT.

Marea dilemă a Europei în această problemă este, notează Reuters, prea puţină acţiune acum va genera probleme mai mari mai târziu. Cu alte cuvinte dacă nu vor scădea costurile de împrumut pentru Spania şi Italia forţîndu-le să ceară ajutor, cele 500 de miliarde de euro - capacitatea de împrumut a fondului de salvare, aşa numitul Mecansim pentru Stabilitate Europeană (MES) ar avea nevoie de fonduri suplimentare.

La finalul şedinţei BCE de politică monetară Draghi va susţine o conferinţă de presă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite