După felinele din grădina zoologică din Bronx, nurcile din două crescătorii din Olanda, contaminate cu noul coronavirus
0Autorităţile au închis duminică două crescătorii de nurci din sudul Olandei după depistarea unor animale pozitive la coronavirus, infectate probabil în urma contactului cu oamenii, informează AFP.
Fermele sunt situate la est de Eindhoven, în Brabantul de Nord, una dintre cele mai grav afectate regiuni din Olanda de epidemia de COVID-19, ţară în care au decedat 4.400 de persoane şi s-au înregistrat 37.000 de cazuri de infectare.
"Nurcile au prezentat semne de contaminare, precum dificultăţi respiratorii", a precizat ministerul Agriculturii într-un comunicat.
În urma testelor, s-a descoperit că aceste mamifere sufereau de COVID-19.
"Mai mulţi angajaţi ai fermei prezentau simptome ale coronavirusului, credem aşadar că aceştia l-au transmis animalelor", a precizat ministerul.
Mai multe cazuri au demonstrat că animale precum nevăstuicile ''sunt receptive la virus'', a adăugat acesta, precizând că ''pentru moment nu există nicio dovadă că animalele de companie sau cele din crescătorii joacă vreun rol în propagarea virusului''.
Ministrul Agriculturii, Carola Schouten, a ordonat cu toate acestea închiderea unui drum care trece prin apropierea celor două ferme şi a sfătuit publicul să nu se apropie la mai puţin de 400 de metri de acestea.
Crescătorii vor trebui să semnaleze autorităţilor eventuale probleme respiratorii sau o creştere a numărului de decese în rândul nurcilor.
Creşterea nurcilor pentru blană este foarte controversată în Olanda. În 2016, cea mai înaltă instanţă judiciară din ţară a ordonat închiderea unor astfel de ferme până în 2024.
Pandemia de COVID-19 s-a extins şi în parcul zoologic din Bronx unde, în afară de un tigru afectat deja de această boală, îngrijitorii sectorului animalelor sălbatice au detectat alţi patru tigri infectaţi alături de trei lei africani, relatează EFE.
Pe 5 aprilie, grădina zoologică newyorkeză Wildlife Conservation Society a informat că un tigru a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, fiind considerat primul caz de infecţie cu virusul Sars-Cov-2 la un animal din Statele Unite.
Este vorba despre o femelă de tigru malaezian în vârstă de patru ani, în timp ce sora ei Azul, doi tigri siberieni şi trei lei africani au prezentat episoade de tuse seacă persistentă şi aşteaptă în prezent rezultatele analizelor medicale. Reprezentanţii grădinii zoologice au informat miercuri şi despre alţi patru tigri şi trei lei africani ale căror rezultate au ieşit pozitive la testele de COVID-19.
Mostrele au fost prelevate din fecale pentru ca animalele să nu fie supuse anesteziei, cum s-a procedat în cazul femelei de tigru malaezian.
Cele opt feline sunt bine, iar îngrijitorii au anunţat că se comportă normal, mănâncă bine, iar tusea s-a redus considerabil.
Se crede că animalele au fost infectate de un membru al personalului care nu prezenta simptome sau care a intrat în contact cu animalele înainte de a prezenta semne ale îmbolnăvirii.
Presa americană a anunţat, de asemenea, că alte două feline, două pisici domestice din statul New York, au fost testate pozitiv cu COVID-19, devenind astfel primele cazuri de animale de companie detectate cu noul coronavirus în Statele Unite.
Cele două animale, care trăiesc în zone diferite ale statului New York - epicentrul actual al pandemiei, nu doar în SUA, ci şi la nivel mondial - prezintă probleme respiratorii uşoare şi se află în perioadă de recuperare, potrivit unui comunicat publicat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) şi Laboratorul Serviciilor Naţionale Veterinare.