Dispută în Parlamentul European între Corina Creţu şi un deputat britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii europeni Paul Nuttall şi Corina Creţu au avut miercuri un schimb de replici în plenul Parlamentului European de la Strasbourg pe tema ridicării restricţiilor de piaţa muncii din Uniunea Europeană pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, citează Agerpres.

Disputa verbală s-a declanşat după ce eurodeputatul UKIP a afirmat că de anul viitor se va înregistra un flux masiv de cetăţeni cu venituri reduse către Marea Britanie.

Schimbul de replici a avut loc în cadrul dezbaterii din PE privind situaţia romilor din Europa, unde Paul Nuttall a luat cuvântul în numele grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei.

Paul Nuttall a afirmat că în taberele de romi din Bulgaria, pe care le-a vizitat personal, 'sărăcia este mai cumplită decât în Africa subsahariană' şi asta îi determină pe reprezentanţii acestei etnii să comită infracţiuni pentru a putea trăi de pe azi pe mâine. El a atras atenţia că aceşti oameni se vor îndrepta spre Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014, odată cu ridicarea restricţiilor de piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari, unde vor comite infracţiuni care nu vor fi bine primite nici de autorităţi şi nici de cetăţeni.

Eurodeputata PSD Corinţa Creţu, vicepreşedinte a grupului S&D din PE, a afirmat că „este obligaţia tuturor statelor membre ca de la 1 ianuarie 2014 să ridice restricţiile pe piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari“. „Cred că această folosire politicianistă şi populistă a acestei obligaţii pe care o are inclusiv Marea Britanie este contraproductivă pentru UE“, a spus europarlamentarul român.

Eurodeputatul britanic a replicat că obligaţia în cauză este „complet greşită“. „22% din tinerii din Marea Britanie nu au loc de muncă, e vorba de 1 milion de persoane. Şi noi ce facem? Deschidem graniţele pentru milioane de persoane care vor inunda piaţa muncii. Nu e vorba de rasism, ci e vorba de economie. Suntem o insulă mică şi nu putem face altceva“, a mai spus Paul Nuttall.

„Politica expulzărilor nu este o soluţie. Franţa a primit, din păcate, de opt ori mai multe fonduri europene decât România pentru incluziunea socială a romilor şi, cu toate acestea, tot devine o temă de dezbatere electorală. Problema romilor este o problemă europeană şi aş vrea să apreciez ce a spus aici doamna comisar /pentru justiţie Viviane Reding, prezentă la dezbatere - n.r.) în legătură cu necesitatea solidarităţii şi a eforturilor colective ale ţărilor membre“, a declarat Corina Creţu în plenul PE.

Ea a atras atenţia că „nu serveşte nimănui să demonizăm nici romii, nici ţările din care provin. Cred că este esenţial să ne concentrăm asupra stabilizării nomazilor, asigurând copiilor acces la educaţie şi sănătate şi oferind părinţilor lor locuri de muncă. Este de datoria noastră să-i ajutăm pe aceşti oameni să înţeleagă că există alternative mai bune la modul lor de viaţă, evitând marginalizarea lor şi blamarea acestora“, a conchis vicepreşedinta grupului S&D din PE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite